Bioncotech, companyia biofarmacèutica en etapa clínica que desenvolupa teràpies basades en ARN contra el càncer, ha signat un acord de col·laboració clínica amb la multinacional MSD per a dur a terme un assaig clínic en pacients amb metàstasis hepàtiques de tumors colorectal i gàstrics. L'assaig se centrarà en l'avaluació clínica de fase II de la combinació de dos fàrmacs: l'administració intratumoral directa de BO-112, fàrmac de Bioncotech, juntament amb l'administració sistèmica de Keytruda (Pembrolizumab), la teràpia anti-PD-1 de MSD.
"L'assaig avaluarà si aquesta combinació mostra eficàcia en pacients amb tumors que responen de manera pobra o moderada a la monoteràpia amb un agent anti-PD1. El fàrmac BO-112 actua en aquests pacients despertant el seu sistema immunitari, la qual cosa permet que les cèl·lules immunes puguen reconéixer i atacar als tumors", ha explicat la CEO de Bioncotech, Marisol Quintero.
Segons Quintero, l'empresa espanyola "ja ha demostrat en un assaig clínic en fase I que la combinació de BO-112 amb Keytruda (inhibidors d'anti-PD1) és segura". Els primers resultats que evidencien aquesta eficàcia s'han presentat recentment en el Congrés Europeu d'Oncologia Mèdica IO (ESMO IO), celebrat del 12 al 14 de desembre a Ginebra. "Les primeres dades clíniques suggereixen que BO-112 indueix canvis immunològics en el microambient tumoral i més enllà, el que pot fer que els tumors prèviament refractaris a l'anti-PD1 siguen susceptibles a la inhibició del punt de control", ha afegit Dominique Tersago, CMO de Bioncotech.
“Els càncers que han fet metàstasis al fetge presenten un desafiament terapèutic significatiu. En apuntar a les lesions hepàtiques metastàsiques com el lloc per a la injecció intratumoral, el nostre objectiu és reduir la variabilitat relacionada amb els òrgans del lloc d'injecció, i també avaluar si BO-112 té potencial per a travessar l'entorn hepàtic generalment immune tolerant i desencadenar o millorar la capacitat de resposta a la teràpia anti-PD1", detalla Tersago.
L'inici del nou estudi clínic està previst per al segon trimestre de 2020 i en ell participaran diversos països de la Unió Europea. "La presència de metàstasi hepàtica en pacients sol estar relacionada amb un pitjor pronòstic i per això, es continua investigant sobre la millor manera de fer que aquests tumors responguen a tractament", subratlla Marisol Quintero.