ADM col·labora en un assaig per a provar els efectes de suplements probiòtics en pacients de COVID-19

09/06/2020

Els tres ceps probiòtics vius d'ADM administrats en un suplement alimentós han demostrat en estudis preclínics anteriors que exerceixen efectes antiinflamatoris, antioxidants i de suport al sistema immunològic.

ADM i l'Hospital de Sagunt, un dels centres hospitalaris referents de la Comunitat Valenciana, dirigeixen un assaig clínic sobre els efectes de l'ús d'un suplement nutricional que conté ceps microbians vius per a promoure l'equilibri dels microbiomes intestinals i ajudar a millorar la salut de pacients de COVID-19 en grups d'alt risc.

El 18 de març, Xavier Cortés, gastroenteròleg de l'Hospital de Sagunt, va contactar amb professionals mèdics de la Xina que havien observat que pacients amb aquesta malaltia havien mostrat canvis anormals en el seu microbioma intestinal. Els informes indicaven que un percentatge significatiu de les persones infectades experimentaven problemes gastrointestinals en les primeres etapes de la malaltia, una tendència molt similar a la que ell estava observant a Espanya. Aquesta tendència és particularment prevalent en els pacients d'edat avançada, "que solen tindre nivells més baixos de contingut de bifidobacteries beneficioses en la seua microbioma intestinal", explica Cortés.

Després d'aquesta avaluació, es va decidir que s'havia de realitzar un assaig d'intervenció per a detectar els efectes de l'administració de la medicació estàndard als pacients ancians de COVID-19, juntament amb un suplement amb ceps microbians vius per a reforçar la salut intestinal així com la funció immunològica. Per això, Cortés va sol·licitar a ADM assessorament sobre quins ceps probiòtics serien potencialment més adequats per a utilitzar durant l'assaig i va convidar l'equip d'experts d'ADM a col·laborar amb l'Hospital de Sagunt en el disseny de la investigació.

Gasteel Plus, un suplement nutricional que conté probiòtics vius i és comercialitzat per Laboratoris Heel Espanya, S.A.U. i formulat usant ceps probiòtics d'ADM, així com nutrients essencials com la vitamina D, seleni i zinc, va ser seleccionat per a aquesta intervenció. El producte s'ha administrat a pacients amb símptomes de COVID-19, així com al personal sanitari de l'hospital que es troba en grups d'alt risc (majors de 60 anys o amb malalties cròniques) a l'Hospital de Sagunt, per a reforçar el seu microbioma intestinal. Els tres ceps probiòtics d'ADM continguts en Gasteel Plus (Bifidobacterium longum CECT7347, Bifidobacterium animalis subsp. lactis CECT9950 i Lactobacillus rhamnosus *CNCM-I4036) "han demostrat en assajos preclínics exercir efectes antiinflamatoris, antioxidants i de suport al sistema immune", subratlla Daniel Ramón, vicepresident d'I+D de Health & Wellness d'ADM.

"Gràcies als esforços comuns dels tres equips de l'Hospital de Sagunt, Laboratoris Heel i ADM Biopolis, hem sigut capaços de començar l'assaig a la fi de març i estem descobrint solucions innovadores de cara a preocupacions relacionades amb la salut i el benestar”, assegura Francisco Climent, Director General de Health & Wellness d'ADM en EMEAI.

Un centenar de pacients

"Més de 75 pacients ingressats a l'hospital amb COVID-19 ja s'han inscrit en l'assaig, i se'ls està prenent mostres regulars de sang, femta, orina i exsudat nasofaringi per a mesurar els canvis en els paràmetres immunològics i altres factors com la càrrega viral", explica Xavier Cortés. "Utilitzant aquests indicadors, avaluarem l'eficàcia de Gasteel Plus com a solució complementària per a donar suport a la salut de la població anciana, que és especialment vulnerable a aquesta infecció viral".

Sobre aquest tema, Climent ha afegit que "en les pròximes setmanes ens hem proposat ampliar l'abast d'aquest estudi a 100 pacients i, al mateix temps, explorar els possibles efectes beneficiosos d'ingredients addicionals com a extractes, olis i fibres botàniques en estudis preclínics separats. A través d'aquesta investigació, esperem poder crear més solucions úniques a partir dels nostres ingredients dedicats a donar suport al benestar i la salut d'aquells per als quals la COVID-19 representa una major amenaça".

Líder en solucions probiòtiques

ADM es líder en el desenvolupament de solucions probiòtiques i els seus productes han sigut reconeguts amb múltiples reconeixements, els més recents en els Premis NutraIngredients Awards 2020.. El producte d'ADM Bio-Kult Migréa® va guanyar el premi al Probiotic Product of the Year pel seu paper en la gestió de migranyes i el seu ingredient Bifidobacterium lactis BPL1 es va fer amb l'Ingredient of the Year: Weight Management en la categoria de control de pes. Un tercer reconeixement, l'Editor’s Award for Functional Food Innovation, va ser per a el Bacillus subtilis PXN®21®, un cep bacterià viu que ha demostrat reduir l'agregació de α-sinucleína, la proteïna que causa la malaltia de Parkinson.