La biotecnològica Darwin i Antiga Artesana llancen una cervesa amb un llevat autòcton, sabor a taronja i aroma a arròs

07/07/2020

Durant dos anys la cervesera i l’empresa especialitzada en microbiologia aplicada han treballat en la cerca del llevat amb més propietats organolèptiques amb caràcter valencià

Darwin Bioprospecting Excellence, empresa instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, és especialista en bioprospecció, és a dir, en l’obtenció de microorganismes naturals que per la seua excel·lent activitat biològica resulten d’interés en processos industrials o biomèdics. I aquest és precisament el treball que ha fet per a la cervesera Antiga Artesana: la cerca i fabricació d’un llevat que conferira a aquesta beguda propietats organolèptiques arrelades a València.

“Per fer un símil, en les cerveses passa com amb els mobles barats, tots acaben sent iguals, i no és fàcil distingir quina és quina. Per això, vam proposar a Antiga Artesana donar a la seua cervesa un perfil més complex, més aromàtic. Ells saben fer cerveses i nosaltres seleccionar llevats autòctons, dur endavant proves de fermentació a petita escala i fabricar-lo al nostre laboratori”, explica Manel Porcar, president de Darwin Bioprospecting Excellence.

No desvelen quin és l’origen del llevat salvatge finalment seleccionat i fabricat al laboratori de Darwin Bioprospecting Excellence al Parc Científic de la Universitat de València, però sí que avancen que li dona un perfil organolèptic que recorda a la ciutat. “Pot sonar a tòpic, però reflecteix el nostre caràcter, reconeixes que és de València perquè s’identifica amb aromes i sabors nostres. En sabor s’aprecia la taronja natural i en aroma el de l’arròs i la terra humida dels camps de tarongers”, subratlla Antonio Burguet, director cerveser d’Antiga Artesana.

Arribar fins al llevat definitiu ha costat dos anys i en aquest procés han participat tant mestres cervesers com l’equip complet de Darwin, format per especialistes en biotecnologia i microbiologia. Torna a València!, com l’han batejada, eixirà a la venda a finals de juliol des de la fàbrica d’Antiga Artesana a Catarroja. Es podrà adquirir per internet, botigues especialitzades i el restaurant Barbacana de València.

Dues empreses valencianes

Darwin Bioprospecting Excellence es dedica a la bioprospecció microbiana, i el seu rang d'acció inclou l'aplicació de microorganismes naturals en la indústria alimentària. Entre altres especialitats, són experts en l'aïllament i producció de llevats salvatges per a elaborar pa o begudes fermentades. Per la seua part, Antiga Artesana porta creant cervesa artesanal des de 2014 i compta amb diversos premis nacionals i internacionals en certàmens especialitzats.