S'inaugura el nou Centre d'Innovació en el Parc Científic de la Universitat de Valéncia

17/07/2024

La rectora Maria Vicenta Mestre i Pedro Carrasco, director del Parc Científic, inauguren el nou edifici 5 del Parc Científic on s'allotjarà el Centre d'Innovació de la UV i la incubadora d'empreses AgrotecUV

Aquest matí s'ha inaugurat l'edifici 5 del Parc Científic de la Universitat de València que albergarà la Incubadora d'Alta Tecnologia en innovació agroalimentària (IAT) AgrotecUV i el Centre d'Innovació de la UV. L'acte ha comptat amb la presència de la rectora María Vicenta Mestre; del director general de Ciència i investigació, Rafael Sebastián; el director general d'Innovació, Juan José Cortés Vélez; i de Javier Collado, director general de la Fundació INCYDE (Institut Cameral per a la Creació i Desenvolupament de l'Empresa) de les Cambres de Comerç espanyoles. Tots ells, acompanyats per Pedro Carrasco, director del Parc Científic, i membres del consell de direcció de la institució universitària, així com també alguns degans del campus i membres de la comunitat universitària i científica en general.

El nou Centre d'Innovació de la UV

L'Edifici 5 Parc Científic s'integra a la perfecció en l'entorn urbà, que es caracteritza per la construcció de blocs d'edificació oberta, baixa altura i composició uniforme, com correspon en la planificació del conjunt del campus. L'edifici compta amb 2.773,18 m² de superfície construïda, distribuïda en 5 plantes. Cada planta consta d'un corredor central distribuïdor que permet l'accés als diversos espais pels dos costats. Entre els espais més destacats de l'edifici es troben l'espai de laboratori diàfan en semisoterrani, l'espai social a doble altura entre planta baixa i primera, o l'espai destinat a cotreball en la planta segona

Este nou edifici forma part de la gran aposta per les infraestructures que està duent a terme la Universitat de València en l'actualitat, com la rehabilitació de l'edifici del Col·legi Major Lluís Vives al Campus de Blasco Ibáñez, la construcció del nou edifici per a la Facultat de Ciències Biològiques al campus de Burjassot-Paterna o la construcció de l'aulari oest 2 al Campus dels Tarongers, entre altres.

La nova construcció que ha tingut un cost global d'al voltant de 4.230.000 ha sigut cofinançada per la Universitat de València, la Generalitat Valenciana dins del Programa "Investigació, Desenvolupament Tecnològic i innovació", i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya 2014-20, que gestiona la Fundació INCYDE.

Incubadora AgrotecUV

La Incubadora d'Alta Tecnologia en innovació agroalimentària AgrotecUV té un paper crucial en la transferència del coneixement científic al sector agroalimentari ja que no sols dona suport al desenvolupament d'empreses tecnològiques i innovadores, sinó que també contribuïx significativament a la sostenibilitat i modernització del sector agroalimentari.

AgrotecUV és un referent en la creació d'un ecosistema d'innovació que fomenta la investigació i el desenvolupament, generant valor afegit i competitivitat. En enfocar-se en l'agricultura sostenible, la incubadora respon als desafiaments climàtics i les necessitats del consumidor, promovent un sistema agroalimentari més saludable i inclusiu. Este projecte no sols beneficia a les empreses incubades, sinó que també impulsa l'economia local i regional en crear noves oportunitats d'ocupació i desenvolupament.

Nou conveni per a una altra incubadora

En l'acte d'inauguració conduït per Rosa Maria Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència, s'ha aprofitat la presència del director general de la Fundació INCYDE, Javier Collado, per a firmar un nou conveni entre INCYDE i la Universitat. Este nou conveni possibilitarà la posada en marxa d'una nova incubadora especialitzada en intel·ligència artificial i tecnologies habilitadores digitals.

Pedro Carrasco, director d'Innovació de la UV, ha destacat que “és la primera vegada en els 15 anys que té el Parc que s'inaugura un edifici, que s'inaugura incubadora i es firma un nou conveni per a fer una altra incubadora” i ha desitjat que en el futur totes les institucions implicades continuen treballant de la mateixa manera, “es tracta d'un marc de col·laboració singular, entre una universitat i el seu parc científic, orientat a donar suport i impulsar la creació d'empreses en un camp determinat. El conveni que hui firmem repetix l'esquema d'AgrotecUV, la incubadora d'empreses especialitzada en el sector agroalimentari que hui s'instal·la en este nou edifici; i establix les bases per a la creació d'una nova incubadora en el sector de la Intel·ligència Artificial i les tecnologies habilitadores digitals”, ha dit després de destacar la importància de les ajudes FEDER arribades per a este fi des de la Conselleria d'Innovació, d'una banda, i des de la Fundació INCyDE, per una altra.

Juan José Cortés, director general d'Innovació de la Generalitat Valenciana, ha reiterat el “compromís ferm” de la Generalitat per a fer costat als projectes d'innovació, ja que cal promoure la conjunció entre “el coneixement i les empreses per a resoldre els desafiaments del mercat”.

Rafael Sebastián, director general de Ciència i Investigació, ha felicitat la UV per esta mena de projectes i ha afirmat que la GVA continuarà la seua ferma aposta per la construcció d'infraestructures i l'equipament científic a través de convocatòries específiques, “per a continuar construint el pont entre la universitat i les empreses, i continuar fent passos en la direcció que la Comunitat Valenciana es convertisca en una comunitat basada en una economia del coneixement, sostenible i resilient a tot el que puga vindre en el futur”.

Javier Collado, director general de la Fundació INCYDE, ha assenyalat que “des de la Fundació INCYDE  ens sentim molt orgullosos d'haver firmat este nou conveni. La col·laboració amb institucions capdavanteres com la Universitat de València per a la creació de projectes com estos resulta vital perquè permet, a través del Fons FEDER, el foment de l'emprenedoria i la innovació i la creació de  petites i mitjanes empreses. Esperem continuar col·laborant amb la UV per a impulsar un futur més innovador i sostenible.”

L'acte l'ha tancat la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, que ha reiterat de nou el seu agraïment a les institucions que han col·laborat en el finançament de l'obra, GVA i INCYDE. A més, ha volgut recordar que la UV, com a universitat pública ha d'anar de la mà de la resta d'institucions. Finalment, ha agraït també a Javier Collado la firma del nou conveni que permetrà “continuar treballant per la investigació i per la transferència del coneixement, que és una responsabilitat que tenim amb la societat”.

Coneix el resum de la jornada

COORDINEN

525AGROTEC15ans

AMB EL SUPORT DE

 

SANTANDERUELogo_Incyde2023_XILegislatura_Logo_rojo_sinfondoIVACE+i