Sorgida a la Universitat de València amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), en el marc del Programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana 2021-2027, Report For Good té l'objectiu d'oferir una plataforma digital ludificada en format WebApp que ajude les empreses a diagnosticar i mesurar el seu acompliment en sostenibilitat, permetent la creació sistemàtica d'informes de sostenibilitat adaptats a les exigències de reporte dels grups d'interés amb els quals s'interrelacionen.
L'acte, que va tindre lloc el dimarts 19 de desembre en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), va ser inaugurat amb un desdejuni i la posterior intervenció de Tomás González Cruz, líder del projecte, qui va dissertar sobre les motivacions per a emprendre esta iniciativa des de la universitat, la proposta de valor de la qual és “posar llum en el camí cap a la sostenibilitat”, va explicar. "Una solució pensada per a aquelles empreses de menor grandària que no compten amb recursos i eines dedicats en exclusiva a la gestió de la sostenibilitat, als qui els proporcionarem una eina que de manera senzilla permeta l'elaboració d'una primera memòria i facilite la recopilació de la informació i la seua gestió", va assenyalar González Cruz.
Com a ponent convidat, Paco Álvarez Molina, portaveu internacional de l'Economia del Bé Comú (EBC) i Representant de l'EBC en els grups de treball de EFRAG, va fer una xarrada sobre el significat de la sostenibilitat i l'estat actual de les directives europees en esta matèria. El ponent va destacar que la sostenibilitat no pot tindre cognoms (social, econòmica o ambiental) i que totes les empreses, estiguen obligades o no, "han de gestionar el seu acompliment i contribució per a aconseguir un desenvolupament sostenible real". Quant a les accions en el marc europeu, Álvarez va recordar la recent aprovació de la CSRD i va avançar que el desenvolupament reglamentari és pròxim a la seua culminació, prevista per a juny de 2024, per a passar a la seua aprovació en el Parlament Europeu.
L'especialista també va destacar l'acord polític aconseguit entre la Comissió de la UE, el Consell i el Parlament, sobre els punts crítics de la CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), una fita important per als drets humans i la protecció del medi ambient en les cadenes de subministrament i subcontractació. Álvarez va insistir en el rol clau que juguen les pymes i va instar a sumar-se al moviment sostenible encara que no existisca obligatorietat, "a l'ésser la manera de preparar-se per al que ve i aplicar la vertadera sostenibilitat". També va ressaltar la importància que entitats independents com la universitat promoguen iniciatives i solucions que ajuden les empreses a recórrer el camí, mitjançant eines o a través d'una formació especialitzada.
La jornada també va comptar amb una demostració de la plataforma, a càrrec de Deyanira Sánchez Amézquita, gestora de projectes de la Càtedra d'Empresa i Humanisme de la UV. "Per a fer ús de Report For Good, es realitza un procés de TRES passos per a donar d'alta a l'empresa i a l'usuari. Després de l'accés, es procedix amb carregar la informació empresarial, responent una sèrie de preguntes organitzades per mòdul o àrea funcional (recursos humans, finances, producció, etc), a través la que l'eina calcula indicadors d'acompliment en quatre dimensions: social i laboral, medi ambient, ètica i governança, econòmica i d'innovació", va descriure.
El sistema d'indicadors d'esta primera versió de la plataforma coincidix amb el del Registre d'Entitats Valencianes Responsables per a facilitar a les empreses la preparació de la informació i l'elaboració de la memòria de sostenibilitat que després li permeta sol·licitar la qualificació de la Generalitat Valenciana.
"En la mesura que l'empresa avança a completar la informació, pot generar informes de seguiment tipus semàfor, a través dels quals visualitzar les àrees fortes o de millora. Quan l'empresa ha completat el 100% de les preguntes, pot crear una memòria de sostenibilitat. Esta funcionalitat de la plataforma entrega a les empreses una plantilla de memòria que oferix una estructura que pot adaptar a les seues necessitats", va explicar Sánchez Amézquita, qui alhora va destacar que l'avantatge és "que ve emplenada amb les dades prèviament ingressades i amb els indicadors de gestió calculats i organitzats. La plantilla també oferix una guia orientativa sobre les descripcions de text que hauria d'incloure l'empresa en relació a la secció i indicador. Un altre benefici de la plataforma és l'accés a una zona d'aprenentatge. En esta secció ja es troben disponibles més de deu entrades de contingut d'actualitat i formatiu, el que també està disponible a través de la newsletter i les xarxes socials de Report For Good", va afegir.
Amb el suport de: