L'empresa Darwin augmenta almenys en un 50% la productivitat d'una planta de biogàs

07/08/2018

La tecnologia proposada permet millorar la comunitat microbiana present en els digestors, i augmentar entre un 50 i un 60% la producció diària de biogàs a partir d'aigües residuals.

La digestió anaeròbica és una tecnologia ja consolidada que permet la conversió microbiana de la biomassa present en llots d'aigües residuals en metà i diòxid de carboni. La producció d'una planta de biogàs depén dels microorganismes en el seu interior, sent la composició d'aquests una de les claus per al seu correcte funcionament. Un dels inconvenients de les tècniques utilitzades habitualment per a l'estudi d'aquests microorganismes és que són lentes i, per tant, l'anàlisi dels microbiomes anaeròbics es coneix una vegada finalitzada la producció. No obstant això, s'ha aconseguit per primera vegada intervenir en el procés “pràcticament a temps real” mitjançant l'aplicació d'un seqüenciador portàtil de tercera generació. Ho ha constatat la companyia biotecnològica Darwin Bioprospecting Excellence, instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, i el resultat de la seua recerca ha sigut publicat en la revista Bioresource Technology.

“El que hem fet és aplicar un seqüenciador portàtil de tercera generació a una planta de producció localitzada en Jena (Alemanya), que ens ha permès fer el seguiment de les comunitats pràcticament a temps real”, assegura Cristina Vilanova, directora científica de Darwin Bioprospecting Excellence.

Els resultats presentats mostren també que l'estratègia d'alimentació dels digestors influeix enormement en l'èxit del procés. “Usant els mètodes de cultiu o seqüenciació comuns és difícil accedir a la diversitat microbiana subjacent. La seqüenciació d'alt rendiment permet produir suficients seqüències per a cobrir la majoria de les espècies allotjades en els llots, però sovint les lectures de la seqüència de 16S-rRNA són curtes i no permeten una classificació en nivells taxonòmics més específics, com, en canvi, sí ens ho ha permès el seqüenciador portàtil MinION aplicat ací per l'empresa espanyola”, explica Christian Abendroth, investigador de la planta alemanya.

“L'eina MinION ofereix la seqüenciació de les arqueus de la planta en unes hores, la qual cosa permet introduir canvis en el digestor i, per tant, millorar la producció a temps, abans que el procés finalitze”, explica Vilanova. “Hem reduït el temps de resposta d'unes setmanes a unes hores”, subratlla.

Els usos de la bioprospecció

Fundada per científics de la Universitat de València i del CSIC, així com per experts en el sector econòmic i industrial, Darwin Bioprospecting Excellence es va instal·lar en el Parc Científic de la Universitat de València després de ser seleccionada per VLC/STARTUP, el programa d'impuls a l'emprenedoria que impulsa la FPCUV.

Els serveis que ofereix es basen en la bioprospecció, és a dir, en l'obtenció de microorganismes naturals per a la seua aplicació en processos industrials o biomèdics. Consisteix en un servei íntegre de principi a fi, que inclou des de la recollida de mostres inicials, passant pel cultiu, aïllament i identificació de ceps d'interès en el laboratori, fins a la producció dels microorganismes seleccionats per la seua excel·lent activitat biològica.