Els VLC Startup Awards 2023 reconeixen el talent innovador d'ARTHEx Biotech, PersiSKIN, Mendel Brain i Evolving Therapeutics

04/12/2023

Els VLC Startup Awards, de València Activa, VTC Tech City i VIT Emprén en col·laboració amb Startup Valencia, van reconéixer durant la seua huitena edició el talent innovador de quatre iniciatives empresarials vinculades amb el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) i AgrotecUV

La huitena edició dels VLC Startup Awards es va celebrar el 30 de novembre en el teatre La Rambleta de València, amb l'ànim d'encimbellar les millors idees i els millors projectes emprenedors de l'any dins de l'ecosistema emprenedor i innovador valencià. Enguany es van repartir un total de 55.000 euros entre 14 categories, 11 sectorials i 3 especials.

En este context, van ser reconegudes quatre empreses que formen part d'AgrotecUV i el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). La spin-off de la UV, que treballa  en el desenvolupament d'un tractament contra la distròfia muscular tipus 1 basat en inhibidors de microARNs, ARTHEx Biotech, va ser reconeguda com a millor startup 2023; per part seua, PersiSKIN, dedicada produir un cuir vegà a partir de desfets i excedents de collita de kaki persimon, es va emportar el premi a Millor Startup Cleantech / Energy / Sustainability / Impact 2023; posteriorment, Mendel Brain, enfocada en el desenvolupament d'un kit d'ADN que conjumina psicologia, genètica i ciència de dades va ser destacada amb el premi Millor Startup Health / Wellbeing / Medtech /Sportstech 2023; i finalment, Evolving Therapeutics, spin -off de la UV, que treballa en un sistema personalitzat d'aïllament de bacteriòfags ambientals orientat a atallar el problema de resistència antimicrobiana, es va emportar el reconeixement Millor Startup Triple Impact 2023.

"Amb estos guardons reconeixem el talent innovador local i celebrem que les startups han anat guanyant pes en el sector econòmic local, que són un factor de generació de riquesa i ocupació. L'ecosistema valencià experimenta un creixement anual del 16%, supera les 1.300 startups registrades, i genera 16.386 ocupacions", Paula Llobet, regidora d'Innovació i Captació i Inversions

"Amb estos guardons reconeixem el talent innovador local i celebrem que les startups han anat guanyant pes en el sector econòmic local, que són un factor de generació de riquesa i ocupació. L'ecosistema valencià experimenta un creixement anual del 16%, supera les 1.300 startups registrades, i genera 16.386 ocupacions", afirma Paula Llobet, regidora d'Innovació i Captació i Inversions, que avança que hi haurà un increment en la inversió per part de l'ajuntament cap a l'emprenedoria i el desenvolupament de startups. Per la seua  part, Juan Luis Hortelano, president de Startup Valencia, va destacar que la ciutat de València compta amb un ecosistema que es "ha consolidat com a referent a nivell internacional" i que compta amb "múltiples agents" remant en la mateixa direcció.

Quant a la resta de guanyadors, els projectes premiats van ser McReif (en la categoria de Programari); Liight (Industry 4.0, Logistic i Mobility); World Challenge Gaming (Gaming, Entertainment i eSports); Concierge Friend (Traveltech i Tourism); Mediterranean Agro Technologies, S.L. (Fashion, Textile, Design); Impacte (GovTech, Smart); Organic Boosting (Foodtech, Agrotech); i Inversiva (Fintech, Insurtech, Legaltech).

ARTHEx Biotech, premi a la Millor Startup 2023

ARTHEx Biotech es va alçar amb el premi a Millor Startup 2023. La spin-off de la Universitat de València, que es va emportar un premi de 12.000 euros per a invertir en l'empresa, està centrada en el desenvolupament d'un tractament contra la distròfia muscular tipus 1 basat en inhibidors de microARNs. El seu primer assaig clínic en pacients començarà al gener de 2024 i fins a la data ha aconseguit 5 milions d'euros en finançament públic i 49 milions d'euros en rondes d'inversió privada.

fd9eeec1-b2ce-466a-a6c2-7eb9680b32dd_16-9-discover-aspect-ratio_default_0

Paula Llobet, regidora d'Innovació i Captació i Inversions a l'esquerra, amb Beatriz Llamusí i l'equip d'ARTHEx Biotech, guanyadora del premi a la millor startup. Font: Levante-EMV

PersiSKIN, premi Millor Startup Cleantech / Energy / Sustainability / Impact 2023

La startup, situada en el Parc Científic, es dedica a desenvolupar i produir un cuir vegà fet amb més del 75% de matèria vegetal procedent de desfets i excedents de collita de kaki persimon, que s'assembla al cuir natural.

Mendel Brain, premi Millor Startup Health / Wellbeing / Medtech /Sportstech 2023

Mendel Brain, és un kit d'ADN que conjumina psicologia, genètica i ciència de dades amb l'objectiu de personalitzar la cura del benestar emocional. Aporten als psicòlegs l'anàlisi i interpretació de 750.000 variants genètiques diferents, generant un informe sobre la predisposició biològica a manifestar 30 trets relacionats amb el benestar emocional que utilitza per a conéixer el risc biològic i adaptar la metodologia al perfil del pacient.

Evolving Therapeutics, premi Millor Startup Triple Impact 2023

Finalment, Evolving Therapeutics es va alçar amb el premi Millor Startup Triple Impact 2023. La spin-off de la Universitat de València, de molt recent creació, va ser fundada per les Dres. Pilar Domingo Calap i Marisa Domingo Calap, i amb el suport de la Fundació Respiralia, una associació sense ànim de lucre per la fibrosi quística. La seua labor, que està enfocada en la lluita contra els bacteris multiresistents, cerca desenvolupar productes que siguen capaços de previndre, tractar i diagnosticar malalties bacterianes que hui dia no tenen tractament.