La Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) va celebrar a l'abril en les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) la visita d'estudi "Les Col·leccions de Microorganismes com a Infraestructures d'Investigació". Esta visita, organitzada en el marc del projecte EU-LAC ResInfra Plus, va rebre a experts i participants per a intercanviar coneixements sobre infraestructures d'investigació i el seu impacte en la ciència i la societat i va servir per a reforçar els llaços entre investigadors d'Europa i Amèrica Llatina en l'àmbit de les col·leccions de microorganismes com a infraestructures d'investigació.
El programa va estar dirigit específicament a personal que gestiona col·leccions microbianes a la regió d'Amèrica Llatina i el Carib (LAC), amb la finalitat d'acostar-los les bones pràctiques en la gestió de centres de recursos microbians i d'incentivar la seua participació en MIRRI-ERIC (Microbial Resource Research Infrastructure), amb la finalitat d'establir les bases per a futures col·laboracions, facilitar l'accés a infraestructures europees i motivar la creació de nodes nacionals de MIRRI a la regió LAC.
Els assistents a la visita d'estudi "Les Col·leccions de Microorganismes com a Infraestructures d'Investigació", organitzada per la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT). Foto: FPCUV
Des de l'organització de la CECT valoren com a gratificant la visita, perquè "va contribuir de manera significativa a l'enfortiment dels llaços de cooperació". Durant les jornades celebrades entre el 7 i l'11 d'abril de 2025, els participants van compartir les capacitats dels seus centres d'origen, van discutir reptes comuns, i van mantindre un diàleg obert que va permetre identificar oportunitats de col·laboració i sinergies. La posada en comú de les realitats locals en cada país va ajudar a establir les bases per a xarxes de treball a llarg termini entorn de les col·leccions microbianes.
La visita va combinar sessions formatives, presentacions i recorreguts per les diferents instal·lacions del PCUV. Durant la setmana, es van abordar aspectes fonamentals sobre la gestió de col·leccions microbianes, incloent-hi procediments de conservació, aspectes legals relacionats amb el depòsit i subministrament de ceps (Protocol de Nagoya, MTAs i MDAs) i gestió de qualitat en centres de recursos microbians. També va haver-hi sessions de presentació de les capacitats i línies de treball dels centres participants, que van afavorir l'intercanvi d'experiències.
Quant a les visites, el programa va incloure recorreguts per les pròpies instal·lacions de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus, l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), a més d'altres instal·lacions del Parc Científic, així com el Jardí Botànic de la UV. Un dels ponents d'esta trobada va ser Vicent Clemente, responsable d'Operacions en la Fundació Parc Científic Universitat de València.
Durant la visita, es va presentar l'estructura i funcionament de les ESFRI i mes concretament de MIRRI-ERIC com a infraestructura paneuropea, destacant el seu paper com hub de recursos microbians, genètics i de dades, i les seues possibilitats per a donar suport a la investigació científica a nivell global.
MIRRI-ERIC (Microbial Resource Research Infrastructure – European Research Infrastructure Consortium) és una infraestructura paneuropea dedicada a la preservació, gestió i accés a recursos microbians d'alta qualitat. El seu objectiu principal és facilitar l'accés a col·leccions de microorganismes, dades associades i servicis especialitzats per a donar suport a la investigació, la innovació i el desenrotllament tecnològic en àrees com la salut, l'agricultura, el medi ambient i la indústria.
Esta infraestructura reunix col·leccions de cultius, centres d'investigació i universitats de diversos països europeus, proporcionant una xarxa integrada i coordinada de recursos i coneixements. A través de la seua plataforma digital, MIRRI-ERIC oferix a científics i indústries un punt únic d'accés a milers de ceps microbians, dades estandarditzades i ferramentes bioinformàtiques, promovent així la col·laboració internacional i l'ús responsable de la biodiversitat microbiana.
MIRRI-ERIC oferix a científics i indústries un punt únic d'accés a milers de ceps microbians, dades estandarditzades i ferramentes bioinformàtiques, promovent així la col·laboració internacional i l'ús responsable de la biodiversitat microbiana
Així mateix, els participants van conéixer les vies de col·laboració, els requisits per a formar part de la infraestructura i les opcions per a sol·licitar servicis o contribuir amb dades i recursos. Es van obrir converses preliminars amb representants de diversos països llatinoamericans interessats a establir nodes nacionals.
Entre les principals conclusions que van sorgir d'esta trobada de la CECT va destacar la necessitat de continuar enfortint les infraestructures d'investigació a la regió LAC, promovent l'harmonització de procediments de gestió, la qualitat i la sostenibilitat de les col·leccions microbianes.
Així mateix, es va remarcar la importància de formar xarxes nacionals i integrar-se en xarxes internacionals com MIRRI-ERIC. La motivació de diversos països per explorar la possibilitat d'establir nodes nacionals de MIRRI va quedar patent al llarg de les reunions i presentacions.
A més, es va promoure la participació en iniciatives com Microbes 4 Climate, un projecte en el qual els investigadors poden sol·licitar accés transnacional gratuït a servicis i instal·lacions en el marc de la microbiologia i el canvi climàtic.
La Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) és una infraestructura científica situada en l'àrea empresarial del PCUV, que actua com el centre nacional de referència per a la conservació i subministrament de microorganismes. Dirigida per Rosa Aznar, la seua funció principal és preservar ceps microbians purs, incloent-hi bacteris, llevats i fongs filamentosos, que s'utilitzen com a cultius tipus en investigacions científiques, aplicacions industrials, mèdiques, agrícoles i educatives.
La CECT forma part de xarxes internacionals de col·leccions de cultius, com la World Federation for Culture Collections (WFCC) i European Culture Collections' Organisation (ECCO), la qual cosa garantix que els seus procediments de conservació, identificació i distribució complisquen amb estàndards de qualitat internacional. Cada cep emmagatzemat està degudament caracteritzada i documentada, la qual cosa permet la seua traçabilitat i reutilització per investigadors i empreses a tot el món.
A més del seu paper conservador, la CECT oferix servicis científics i tècnics com la identificació de microorganismes, la formació especialitzada, i l'assistència tècnica. Això contribuïx a l'avanç del coneixement microbiològic i al desenrotllament biotecnològic a Espanya i en altres països, reforçant la bioeconomia i la innovació en sectors estratègics que depenen de l'ús de microorganismes.
ResInfraPlus és un projecte finançat per la Unió Europea que busca enfortir la cooperació entre Europa i Amèrica Llatina en l'àmbit de les infraestructures d'investigació. El projecte facilita la integració de capacitats científiques, promou l'accés obert a dades i fomenta la creació de xarxes temàtiques.
En el marc d'esta visita, ResInfraPlus ha servit com a plataforma per a acostar MIRRI-ERIC als països de la regió LAC, impulsar l'intercanvi de bones pràctiques i establir les bases per a futures col·laboracions estructurades.
Font: CECT i elaboració pròpia