Sala de premsa | PCUV

Darwin Bioprospecting Excellence obté el premi QIA com una de les pimes més innovadores del món

Written by admin | 27/02/2023

L'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace) acompanya a aquesta empresa situada en el Parc Científic de la Universitat de València que desenvolupa tecnologia pròpia i capdavantera per a cultivar microorganismes amb diferents aplicacions, l'única signa representant de la Comunitat Valenciana en la celebració del Quality Innovation Award al Kazakhstan

L'empresa Darwin Bioprospecting Excellence, situada en l'àrea empresarial del Parc Científic de la Universitat de València, ha sigut guardonada amb el premi QIA (Quality Innovation Awards) com una de les pimes més innovadores del món per la cerca de microorganismes amb diferents aplicacions industrials.

El lliurament del guardó va tindre lloc la setmana passada al Kazakhstan on han acudit el CEO de l'empresa, Manuel Porcar, i el director de relacions externes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), Jordi Sebastiá. L'entitat valenciana ha acompanyat i assessorat a l'empresa en totes les fases d'aquest premi. 

Enguany, els premis QIA, en els quals col·labora l'Associació de Centres Promotors de l'Excel·lència d'Espanya, entre els quals es troba l'Ivace, ha celebrat la seua setzena edició amb un total de 728 candidatures registrades, de les quals només 24 han sigut premiades a nivell mundial sent Darwin Bioprospecting, spin-off de la Universitat de València (UV), l'única representant de la Comunitat Valenciana. 

Jordi Sebastiá, director de relacions externes de l'Ivace i Manuel Porcar, CEO de Darwin Bioprospecting Excellence, al Kazakhstan. FOTO: Darwin Bioprospecting Excellence.


“És un reconeixement a un model de negoci que en el cas d'aquesta empresa consisteix en el desenvolupament de nous productes per a la indústria basats en microorganismes i en estreta col·laboració amb cadascun dels clients”, explica Porcar. Més enllà dels probiòtics, la diversitat microbiana ofereix una gran diversitat de possibilitats: existeixen microorganismes capaços de degradar plàstic, produir biogàs o descontaminar aigües riques en sulfats, entre altres funcions.

El director de relacions externes de l'Ivace va mostrar la seua satisfacció perquè la Comunitat Valenciana continue estant en el mapa mundial de la innovació  gràcies a l'esforç i treball d'empreses capdavanteres com Darwin Bioprospecting, al mateix temps que va destacar l'aposta de l'Ivace i la Conselleria d'Economia Sostenible per la innovació com a motor de creixement. 

Des de l'Ivace s'ofereix a les pime assessorament i acompanyament en totes les fases dels Premis QIA, tant nacional com internacional, aconseguint enguany un èxit de participació amb  32 empreses inscrites en les diferents categories. 

“És un reconeixement a un model de negoci que consisteix en el desenvolupament de nous productes per a la indústria basats en microorganismes i en estreta col·laboració amb els clients”, Manel Porcar, CEO de Darwin Bioprospecting Excellence

Tecnologia pionera i solucions a la carta 

Darwin, signatura pertanyent a l'àrea empresarial del PCUV,  ofereix solucions microbianes ‘a la carta’. L'empresa compta amb una tecnologia pròpia que li permet  fer créixer en el laboratori microorganismes que altres empreses no són capaces de cultivar. Aquesta innovadora tecnologia ha sigut la que ha portat a la biotecnològica a obtindre un dels tres guardons en la categoria d'Innovació empresarial de pimes dels Premis QIA 2023.  

DARWIN és una de les 50 empreses que des de 2018 han participat en el programa europeu de creixement empresarial ScaleUp, secundat per la Comissió Europea i guardonat a nivell internacional, on va resultar premiada en l'edició de 2020. Aquest programa europeu està coordinat per l'Ivace en col·laboració amb la xarxa SEIMED i  el Centre Europeu d'Empreses i Innovació (CEEI ) de València. 

Els criteris que s'han seguit per a avaluar les diferents candidatures s'han basat en el valor de novetat, la usabilitat, l'aprenentatge, l'orientació al client i l'eficàcia.  

Espanya, el país amb més guardonats 

Les diferents innovacions participants procedien de Botswana, la Xina, República Txeca, Estònia, Hongria, l'Índia, Israel, Kazakhstan, Letònia, Lituània, Ruanda, Rússia, Sud-àfrica, Sèrbia, Espanya, Swazilàndia, Suècia i Zimbàbue. De tots ells, ha sigut Espanya el país que ha comptat amb un major nombre d'innovacions premiades en aquests Premis QIA 2023. Els criteris que s'han seguit per a avaluar les diferents candidatures s'han basat en el valor de novetat, la usabilitat, l'aprenentatge, l'orientació al client i l'eficàcia.