Sala de premsa | PCUV

L'empresa especialitzada en bioenginyeria cel·lular DNAmic s'incorpora al Parc Científic UV

Written by admin | 06/06/2025

L'empresa DNAmic Biosystems se suma a les més de 100 companyies que integren l'àrea empresarial del Parc Científic de la Universitat de València. La companyia se situarà en el nou Edifici d'Innovació de la Universitat i obri una nova etapa a València després de dos anys d'activitat a Califòrnia (els Estats Units).

DNAmic Biosystems és una empresa biofarmacèutica en fase preclínica dedicada al desenrotllament de tecnologies pioneres en enginyeria cel·lular programable i dirigida in vivo per a tractar una àmplia varietat de malalties. El seu enfocament es basa en la reprogramació directa de les cèl·lules dins del propi organisme, sense necessitat de procediments invasius ni modificacions genètiques.

DNAmic desenrotlla plataformes modulars de bioenginyeria  cel·lular que permeten restaurar o modificar la funció cel·lular sense alterar l'ADN ni recórrer a teràpies ex viu. La seua tecnologia es basa en nanopartícules programables d'origen humà, dissenyades per a transportar molècules terapèutiques a cèl·lules específiques i reprogramar-les in vivo, bé per a revertir patologies o dotar-les de noves funcions terapèutiques. Esta aproximació té el potencial d'actuar sobre qualsevol cèl·lula, teixit o òrgan, i suposa un avanç cap a teràpies que podrien tractar pràcticament qualsevol malaltia.

 

Tecnologia innovadora en enginyeria cel·lular

“El repte que abordem és portar la reprogramació cel·lular del laboratori al cos humà, reduint temps, costos i complexitat. Estem en procés de validar la nostra plataforma per a demostrar la seua seguretat i eficàcia amb vista a la seua aplicació clínica”, explica Jesús Beltrán, cofundador i director científic de DNAmic.

La companyia treballa a més en tecnologies de comunicació cel·lular, com la generalització de l'ARN, investigant com les cèl·lules interpreten i utilitzen les molècules terapèutiques, la seua duració en l'organisme i la seua especificitat cel·lular.

"Des de DNAmic som capaços de realitzar la reprogramació de les directament dins del propi cos, alguna cosa que actualment només ocorre en els laboratoris, dura molt temps i a més és extremadament car. Per això, actualment estem intentant  validar la plataforma, demostrar que és segura i eficient per a donar-li una aplicabilitat clínica", Jesús Beltrán, cofundador i director científic de DNAmic

Equip multidisciplinari i creixement a València

DNAmic està formada per un equip de quatre persones: Alfonso Fiz, cofundador i director executiu; Jesús Beltrán, PhD, cofundador i director científic; José Aparicio, PhD, director d'investigació preclínica; i Pedro Fernández, director legal. L'arribada al Parc Científic de la UV marca l'inici d'una nova etapa centrada en el creixement i la validació clínica de la seua tecnologia.

“El Parc Científic ens oferix un entorn dinàmic, amb accés a bon equipament i col·laboració amb altres empreses, la qual cosa ens està permetent avançar amb major agilitat que als Estats Units”, afig Beltrán.

Equip de DNAmic Biosystems: Alfonso Fiz, cofundador i director executiu; Jesús Beltrán, PhD, cofundador i director científic; José Aparicio, PhD, director d'investigació preclínica. Foto: DNAmic 

Aplicacions terapèutiques en oncologia, malalties infeccioses i autoimmunes

Actualment en fase preclínica, DNAmic desenrotlla teràpies CAR-T in vivo dirigides al tractament del càncer, incloent-hi leucèmies i tumors sòlids, considerats dels més difícils d'abordar. La seua plataforma permet reprogramar directament els limfòcits T del pacient sense necessitat d'extracció cel·lular, millorant l'eficàcia i reduint la toxicitat. Estan explorant aplicacions en leucèmia de cèl·lules B refractària i limfoma no Hodgkin.

En l'àmbit de les malalties infeccioses, treballen en una tecnologia d'ampli espectre que definixen com una “penicil·lina contra els virus”, enfocada a reprogramar macròfags per a detectar i eliminar patògens en infeccions incurables. El seu primer model terapèutic se centra en el VIH, amb l'objectiu d'eliminar tant el virus com els seus reservoris i aconseguir una cura funcional. També investiguen tractaments per a bacteris multiresistents com a alternativa als antibiòtics convencionals.

"Als Estats Units costava molt poder avançar i moure'ns, però en el Parc Científic tenim un gran entorn amb diferents empreses i tenim accés a molt bon equipament. En el dia a dia, el funcionament és molt més dinàmic, molt més ràpid i ens està permetent créixer molt més ràpid", Jesús Beltrán, cofundador de DNAmic i director científic 

En el camp de les malalties autoimmunes, DNAmic explora solucions de modulació immunològica de precisió mitjançant la reprogramació de cèl·lules B, T i mieloides. Les primeres aplicacions inclouen patologies com la diabetis tipus 1, l'artritis reumatoide i l'esclerosi múltiple, amb l'objectiu de frenar la progressió de la malaltia preservant la funcionalitat del sistema immunitari.

Investigació en envelliment i regeneració

L'empresa està investigant aplicacions de la seua plataforma per a la regeneració cel·lular associada a l'envelliment. Entre els seus objectius destaquen la sarcopènia, promovent la regeneració muscular, i la neuroprotecció enfront de la deterioració cognitiva i les malalties neurodegeneratives, amb especial interés en la malaltia d'Alzheimer.

Amb la seua incorporació al Parc Científic UV, DNAmic Biosystems reforça la seua aposta per la innovació tecnològica en biomedicina i pel desenrotllament de teràpies disruptives d'aplicació global.

Font: Elaboració pròpia