Amb este guardó s'ha reconegut la seua idea de negoci dins del sector de la biotecnologia aplicada a la salut, enfocada en el desenvolupament de teràpies avançades basades en bacteriòfags (fagos) per a combatre bacteris multiresistents als antibiòtics.
La base tecnològica se centra en la utilització de fagos, virus que infecten a bacteris específics, com a agents terapèutics. El desenvolupament d'una nova tecnologia els permet dissenyar còctels de fagos específics enfront de ceps de Staphylococcus aureus multiresistents, que constituïxen una de les espècies bacterianes més mortíferes i difícils de tractar. A mitjà termini, l'objectiu és aplicar esta tecnologia als sectors de la salut vegetal, veterinària i humana, una vegada les regulacions permeten l'ús terapèutic dels fagos.
D'altra banda, el segon premi ha recaigut en la valenciana Vesta Z, per la seua plataforma digital avançada que centralitza la compra i venda de recanvis de maquinària d'obra pública, pesada i mineria. La ferramenta possibilita l'accés senzill a l'estoc de la majoria dels magatzems a Espanya i Europa.
El concurs reconeix la capacitat emprenedora i creativitat empresarial de la Comunitat Valenciana, ajudant a la posada en marxa de projectes nous enfocats a la sostenibilitat, la innovació, la tecnologia, el medi ambient o l'impacte social, i alineats amb, almenys, un o diversos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Està dotat de 15.000 euros, repartits en dos categories, 9.000 i 6.000 euros, que hauran d'invertir-se en l'execució dels projectes.
El jurat de la XII edició dels Premis Posem la Primera Pedra està format per la Universitat de València, el Centre Europeu d'Empreses Innovadores de València (CEEI), l'Associació de Joves Empresaris de València (AJEV), l'Ajuntament de Sagunt, l'Associació d'Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM), l'Associació d'Emprenedora de la Comunitat Valenciana (ESTIME), l'Associació d'Empresàries i Professionals (EVAP), i el Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques de València i Castelló (CITOP-CV).
A més, Holcim ha anunciat el llançament d'una edició especial del Premi Posem la Primera Pedra per a fer costat a projectes d'emprenedoria d'aquells emprenedors i petites empreses situades en les poblacions que s'han vist afectades per la DANA. Amb això, la companyia vol recolzar la posada en marxa de projectes nous en una situació especialment complicada i que puguen contribuir a la reconstrucció i al desenvolupament econòmic de la regió.
Evolving Therapeutics
Evolving Therapeutics és una spin-off de la Universitat de València situada en el Parc Científic basada en la implementació de l'ús de bacteriòfags, virus de bacteris coneguts comunament com fagos, per al tractament de bacteris patògens sota el concepte One Health. Oferixen servicis d'assessorament científic i solucions personalitzades basades en fagos, per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de bacteris patògens, incloent-hi Salut Humana, Animal i Vegetal. Així com aïllament i producció de fagos específics enfront de bacteris problema, amb teràpies dirigides al patogen, amb residu zero i ecològicament sostenibles. Entre els seus servicis, s'inclou el diagnòstic i la detecció de bacteris diana mitjançant el desenvolupament de tecnologies derivades de fagos, aïllament i caracterització de fagos, ús de fagos com a biocides o antimicrobians, així com la implementació de teràpies personalitzades.
Coneix les empreses del Parc
No et perdes el nostre pòdcast La bombeta de Livermore amb Marisa Domingo Calap, CEO d'Evolving Therapeutics i Luis Caballero, CTO de HYBRIMS