Imegen reforça el seu lideratge en diagnòstic genètic amb l'adquisició de Genetaq

25/09/2018

La compra se suma a una inversió anual en R+D de l'empresa valenciana que ha arribat a suposar el 100% dels beneficis de la companyia.

Dues signatures espanyoles amb dècades de trajectòria en el camp de la Genètica, Imegen, instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, i Genetaq, situada a Màlaga, uneixen forces per a liderar un mercat en plena progressió. "L'adquisició ens permetrà aglutinar esforços i talent per a créixer més ràpid i seguir sent una empresa capdavantera a Europa”, ha assegurat Ángela Pérez, CEO d'Imegen.

Tant Imegen com Genetaq són empreses fundades per científics de reconegut prestigi amb més de 20 anys d'experiència en genètica i genòmica. El seu objectiu ara és impulsar un nou concepte de serveis integrats basats en el coneixement i la gestió de dades genòmiques.

Dècades d'anàlisis genètiques

Ángela Pérez ha recordat que el diagnòstic genètic va començar a emprar-se a Espanya en els anys 2003 i 2004, i que en l'actualitat s'aplica en el tractament i seguiment de pacients oncològics. El punt de partida va ser, com recorda Juan López Siles, director científic de Genetaq, el final del projecte Genoma Humà, que va canviar radicalment el diagnòstic molecular de les malalties genètiques: “Amb la seqüenciació completa en 2016, es va produir una autèntica revolució en la pràctica clínica, però encara tenim la tasca d'interpretar tota la informació obtinguda dels seqüenciadors”.

Pel que fa a mercats, un 26% dels diagnòstics genètics que duen a terme els especialistes d'Imegen en els seus laboratoris situats en el Parc Científic es comercialitzen en l'estranger, principalment a Europa i Llatinoamèrica. Són precisament els mateixos mercats destacats per a Genetaq, que en aquest cas representen el 15% de la seua activitat.

Aposta per la R+D i la formació

Imegen inverteix anualment entre un 0.7 i 1 milió d'euros en R+D relacionat amb el diagnòstic genètic, una taxa que ha arribat a suposar el 100% dels beneficis de la companyia. El 91% de la seua plantilla la integren professionals d'alta qualificació (llicenciats o doctors) i el 70% en el cas de Genetaq.

Un altre aspecte crucial en les trajectòries dels dos especialistes en diagnòstic genètic és l'aposta per la formació. Sobre aquest tema, Ángela Pérez ha indicat que “des de fa anys, part de la nostra missió com a empresa consisteix a proveir als professionals mèdics de coneixements en aquesta disciplina que evoluciona tan ràpid. Recentment hem llançat la plataforma formativa Learning Genomics que és com un Netflix de la genòmica dirigit a la formació dels professionals mèdics en aquesta disciplina que avança tan ràpid. Es tracta d'un espai multimèdia col·laboratiu per a professionals de la medicina on podran estar al dia de les últimes tecnologies, compartir casos clínics, etcètera”.

A això, Juan López Siles ha afegit el valor de la formació en bioinformàtica: “D'evolució contínua, aquesta disciplina compta amb molt pocs professionals altament qualificats. En Genetaq apostàrem fa cinc anys per la creació d'un equip sòlid que també ha exercit una important labor de divulgació a través del nostre blog de Bioinformàtica per a no iniciats que fa més accessible aquesta disciplina als especialistes en genètica metgessa”.

La formació per la qual Imegen i Genetaq aposten pretén avançar-se a la "major democratització de les anàlisis genètiques que arribarà en els pròxims anys", sosté Ángela Pérez: “Aquestes seran cada dia més útils per a millorar la qualitat de vida de les persones i junts tenim la missió de traslladar als professionals mèdics i a la societat els avantatges que ens aporta aquesta tecnologia i descartar també algun mite generat per empreses que no utilitzen aquestes eines amb finalitats clíniques”.

En aquesta línea, el director científic de Genetaq considera que l'anàlisi de la seqüenciació completa del genoma, que serà una realitat en poc temps, suposarà una revolució no solament científica, sinó també des del punt de vista social. “Aquest tipus de proves requerirà una minuciosa anàlisi bioinformàtica però, sobretot, una interpretació precisa, basada en l'experiència i el coneixement”, ha insistit.