Sabartech col·labora amb FISABIO, la Universitat de València i la UAM en el consorci FRAGILTEC per a la detecció precoç de la fragilitat

06/02/2023

El projecte en el qual participa l'empresa biotecnològica situada en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) obté una ajuda superior a un milió d'euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de 2022. FRAGILTEC generarà la primera base de dades d'informació genètica i de microbiota per a la fragilitat que podria estar disponible per a la comunitat investigadora

Alineat amb l'estratègia d'investigació de l'Agència Estatal d'Investigació en el camp de la gerociència, la geroterapèutica i l'envelliment saludable, FRAGILTEC dona nom al nou projecte per a desenvolupar una tecnologia de garbellat genotípic d'alt rendiment de genoma i microbioma per a la detecció precoç, el diagnòstic i el seguiment de la Síndrome de Fragilitat, en el qual col·laboren la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), organisme dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública; la Universitat de València (UV); la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i l'empresa biotecnològica Sabartech, situada en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). 
 
Aquest projecte de col·laboració públic-privada està liderat per Andrés Moya, investigador de Fisabio, UV, CSIC i CIBERESP, juntament amb Fernando Rodríguez Artalejo, del Grup d'Epidemiologia Cardiovascular, Nutricional i de l'Envelliment de la UAM i investigador de CIBERESP i IMDEA-Food; i compta amb la col·laboració de l'empresa biotecnològica Sabartech, dirigida pels seus co-fundadors Javier Sarasqueta, director general, i Javier Escobar, director científic. 

El projecte compta amb el finançament del Ministeri de Ciència i Innovació, l'Agència Estatal d'Investigació i la Unió Europea a través dels fons NextGeneration i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins de les ajudes a projectes en línies estratègiques, del pla estatal d'investigació científica, tècnica i d'innovació 2021-2023, en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència, convocatòria corresponent en 2022. En total, ha rebut 1.113.066,55 € per a la seua execució durant els tres anys de projecte.

"Amb aquest projecte l'empresa fa un pas més cap al desenvolupament d'una nova tecnologia multiescala que permet la predicció primerenca d'una patologia amb una alta prevalença i que afecta cada any a un major nombre de persones", Javier Sarasqueta, CEO de Sabartech

Consorci FRAGILTEC 
 
Reunint les fortaleses de l'àmbit acadèmic, clínic i empresarial, el consorci FRAGILTEC té com a objectiu desenvolupar una nova tecnologia ómica que combina WGA, microbiota i una solució de programari per a la detecció precoç, diagnòstic, i seguiment de la fragilitat amb un impacte significatiu tant per a metges especialistes, com a investigadors, empreses de biotecnologia i laboratoris, però particularment per als pacients i els ciutadans en general, que es beneficiarien d'una eina útil i senzilla de diagnòstic que permetrà automatitzar el càlcul del risc d'una persona de patir fragilitat o que ja pateix d'un estat de prefragilitat o fragilitat. 
 
En paraules del CEO de *Sabartech, Javier Sarasqueta, "amb aquest projecte l'empresa fa un pas més cap al desenvolupament d'una nova tecnologia multiescala que permet la predicció primerenca d'una patologia amb una alta prevalença i que afecta cada any a un major nombre de persones". 
 
Síndrome associada a l'envelliment 
 
Associat a l'envelliment, la Síndrome de Fragilitat es caracteritza per la pèrdua de reserves en nombrosos òrgans i sistemes, la qual cosa fa augmentar la susceptibilitat de l'individu enfront de factors estressants externs i interns. Es tracta d'un estat que precedeix a la discapacitat, i la seua detecció precoç i prevenció es tornen crucials per a evitar les conseqüències clíniques perjudicials en les persones majors. Per a respondre a aquest repte, la proposta tècnica de FRAGILTEC implica la combinació de les ciències ómiques, la bioinformàtica i les tecnologies de la informació i la comunicació per a desenvolupar un mètode ràpid i eficaç de detecció precoç d'aquesta síndrome. 
 
El projecte desenvoluparà un procediment per a la investigació sistèmica de gens humans i de microorganismes implicats en la Síndrome de Fragilitat, així com una nova tecnologia basada en xips d'ADN per a la detecció precoç d'aquesta afecció. Els xips d'ADN s'usen com a tècniques per a analitzar l'expressió dels gens, ja que es poden monitorar milers d'ells de manera simultània. 
 
La novetat de la proposta de FRAGILTEC consisteix a combinar dues tecnologies de seqüenciació d'ADN. La generació del conjunt de dades resultant resoldria els problemes descrits per totes dues tecnologies, implementant un sistema d'imputació genètica i un genotipat basat en xips d'ADN molt més precís i robust per a cobrir una proporció més gran de punts calents (hot-spots) en el genoma. En suma, aquests avanços permetran desenvolupar una solució ràpida i de baix cost per al sedàs massiu de la fragilitat.

FRAGILTEC combina dues tecnologies de seqüenciació d'ADN. La generació dels de dades resultant de la combinació d'aquestes tecnologies resoldria els problemes descrits per totes dues tecnologies, implementant un sistema d'imputació genètica i un genotipat basat en xips d'ADN molt més precís i robust per a cobrir una proporció més gran de punts calents en el genoma per a desenvolupar una solució ràpida i de baix cost per al sedàs massiu de la fragilitat 

A més, l'equip crearà una nova Calculadora de Risc de Fragilitat multiescala que dota d'informació (genètica, microbiota, antropomètrica i clínica) a un algorisme, amb la finalitat de proporcionar als metges (principalment gerontòlegs, però també als d'atenció primària) una eina de fàcil accés i ús per a avaluar el risc de fragilitat en els pacients i familiars. 
 
En resposta a la necessitat de millorar la salut de la població major quant a independència i autonomia funcional, més enllà de la longevitat o l'augment de l'esperança de vida, el consorci FRAGILTEC també proposa generar les primeres bases de dades basades en informació genètica i de microbiota per a la fragilitat que podrien estar disponibles per a la comunitat investigadora.

Coneix les empreses del PCUV al nostre canal de YouTube

 

 

PLEC2022-009352, financiat pel MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea «NextGenerationEU/PRTR»

plan recuperación transformacion resilencia