El Pla Inspira Salut de Galícia incorpora proves de biòpsia líquida i autoanticossos com la de Sabartech per a la detecció precoç del càncer de pulmó

07/06/2023

La participació en aquesta iniciativa se suma a la introducció del Test EarlyCDT-Lung de l'empresa biotecnològica situada en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) en els sistemes sanitaris de Galícia, Aragó, Castella-la Manxa i Andalusia

Impulsat per la Direcció Xeral de Salut Pública de Galícia, pertanyent a la Conselleria de Sanitat, el Pla Inspira Saúde correspon a una iniciativa multidisciplinària enfocada a abordar el problema del tabaquisme a Galícia. Les línies estratègiques presentades en el pla estan dirigides a reduir la prevalença de l'addicció al consum de tabac, fer costat a aquelles persones que desitgen deixar de fumar, crear entorns lliures de fum i impulsar la detecció precoç del càncer de pulmó i altres malalties provocades pel consum de tabac.

Una de les línies estratègiques destacades del Pla Inspira Saúde se centra en la detecció precoç de les principals malalties relacionades amb el consum de tabac, amb especial èmfasi en el càncer de pulmó. En aquest sentit, es pretén avançar en el desenvolupament de noves estratègies de detecció precoç de malalties relacionades amb el tabaquisme per mitjà de diferents accions. 

Responent a aquest objectiu, l'empresa biotecnològica Sabartech, situada en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ressalta la seua contribució en la implementació d'una acció completament innovadora, que consisteix en la implantació i validació de tècniques de biòpsia líquida i/o autoanticossos en pacients amb nòduls pulmonars detectats amb el propòsit d'optimitzar les estratègies de diagnòstic intervencionista i el seguiment radiològic. En aquest context, el Test EarlyCDT-Lung de Sabartech serveix com a prova de detecció d'autoanticossos per a dur a terme aquesta acció.

Una de les línies estratègiques destacades del Pla Inspira Salut se centra en la detecció precoç de les principals malalties relacionades amb el consum de tabac, amb especial èmfasi en el càncer de pulmó

El test ja s'ha introduït i codificat en el Servizo Galego de Saúde (SERGAS), i en els sistemes sanitaris d'altres comunitats autònomes com Aragó, Castella-la Manxa i Andalusia. A més, es troba en procés d'introducció a Madrid, Astúries i també a les Illes Canàries.

L'empresa espera expandir la disponibilitat de la prova EarlyCDT-Lung en la resta de sistemes sanitaris espanyols, amb l'objectiu de brindar una detecció precoç més àmplia i un tractament oportú per a millorar la qualitat de vida d'un major nombre de pacients.

"Sabartech, amb el treball realitzat des de 2018 per a la introducció del EarlyCDT-Lung en la sanitat pública espanyola,  s'enorgulleix de la seua contribució en el Pla i la detecció precoç del càncer de pulmó. Esperem expandir la disponibilitat de la prova EarlyCDT-Lung en la resta de sistemes sanitaris espanyols, amb l'objectiu de brindar una detecció precoç més àmplia i un tractament oportú per a millorar la qualitat de vida dels pacients", ressalta Javier Sarasqueta, CEO d'aquesta empresa biotecnològica. 

El test de Sabartech ja s'ha introduït en el Servizo Galego de Saúde (SERGAS) i ha sigut codificat en els sistemes sanitaris d'Aragó, Castella-la Manxa i Andalusia. A més, es troba en procés d'introducció a  Madrid, Astúries i també a les Illes Canàries