La inauguració va ser a càrrec de la governadora de l'Estat de Quintana Roo Mara Lezama, qui va estar acompanyada per Gautier Mignot, Ambaixador de la Delegació de la Unió Europea a Mèxic. Mignot va emfatitzar la necessitat d'abordar el problema del sargazo des de múltiples angles, destacant que no es tracta d'un desafiament exclusiu del Carib, sinó d'un problema transnacional que requerix solucions en termes de normatives, producció i desenrotllament financer.
Mignot va subratllar que les empreses presents, que ja han iniciat treballs amb el sargazo, són part fonamental de la cadena de valor necessària per a no sols retirar el sargazo de la mar, sinó també per a fomentar una economia circular que impulse la creació d'una nova indústria. Fins ara, va asseverar, totes les illes i països afectats estan fent el seu major esforç en el maneig de l'alga, per això va insistir que l'important és coordinar totes eixes estratègies "hem d'atacar el problema des de tots els angles, totes les problemàtiques, la investigació, el foment a la innovació, sistema de governança, però sobretot les solucions pràctiques”, va ressaltar el representant europeu.
El que s'ha de fer, va dir, és accelerar les cadenes de valor, perquè s'ha demostrat a través de diverses empreses que existixen moltes solucions de valorització del sargazo, el tema ara és com impulsar-les i trobar els programes de finançament. Va avançar que per a donar seguiment a tot el que s'ha treballat en este fòrum, els primers dies d'octubre a l'illa de Grenada tindrà lloc un esdeveniment regional sobre el sargazo, en el marc de l'ús de l'estratègia europea Global Gateway, que vol secundar justament eixa solució a nivell regional, que també afecta als Estats membres europeus, com a Països Baixos i França, que tenen territoris al Carib.
Un altre enfocament rellevant, va dir Mignot, és que han de tindre en compte solucions tecnològiques perquè el tractament del sargazo siga segur per als treballadors i treballadores i òbviament per als consumidors dels productes que es realitzen amb esta matèria primera i la governança és també molt important en el tema de la recol·lecció. “És un problema de conjunt que cal tractar com a tal, però veiem que hi ha solucions en moltes rúbriques: en construcció, en cosmètica, en tèxtil, en sabates, en bioenergia, el tema dels combustibles nous sostenibles per a l'aviació… Moltes possibilitats, ara cal veure òbviament no solament l'autoritat pública, els donants internacionals, sinó quins són els més rendibles i més valuosos, el mercat i el sector privat, però després cal construir fonts de finançament”, va delimitar.
En el fòrum celebrat a Cancun van participar 40 empreses, les quals van presentar algun producte que inclou el sargazo, però hi ha moltes més que estan aprofitant este material.
Poplac Development
L'empresa allotjada en el Parc Científic, Poplac Development, va presentar en el fòrum les seues solucions en materials de construcció denominades SARPLAC. Utilitzant el sargazo per a fabricar placa de algeps laminat amb propietats millorades, oferint millor aïllament tèrmic i acústic, així com una millora significativa en la resistència de la placa. Estes plaques poden ser utilitzades per a tabiqueria o sostres complint les normes ASTM i UNIX 520 de placa.
També, utilitzant el sargazo, fabriquen un panell aïllant tèrmic i acústic per a aïllar vivendes o locals proporcionant un asilament similar a la llana de roca o fibra de vidre, i amb una excel·lent resposta enfront del foc.
La idea i formulacions han sigut dissenyades per l'Enginyera Química, Ana Blasco i patentades per la companyia a través d'una patent PCT. “Nosaltres el que fem és un material de construcció com és l'aïllant, seria el que substituïx a la espuma de poliuretà, però el nostre material porta 85 per cent de sargazo, no és combustible, el fum que emet no és contaminant. D'altra banda, tenim la tablaroca, és tres vegades més resistent a la flexió que la tradicional, porta 15 per cent de sargazo i a part té propietats tèrmiques i acústiques incorporades pel fet de portar les fibres de sargazo”, va descriure la investigadora i directora tècnica de Poplac.
“Ací a Mèxic es consumix moltíssima tablaroca, molts metres quadrats a l'any, llavors jo crec que estaríem reduint en un 15 per cent les emissions de CO₂ si introduïrem el sargazo i és molt fàcil i no té costos per a ells incorporar un tanc i afegir la nostra fórmula, els costos són mínims i el material té el mateix preu, si no, no podríem eixir a mercat”, va asseverar.