Pedreño i Plaza subratllen la necessitat de polítiques actives en IA per a evitar ser una “economia depenent”

03/12/2018

Els dos membres del Comitè de Savis del Llibre Blanco de la IA i el Big Data han presentat un ebook que ofereix una versió econòmica i legal d'aquestes tecnologies

El director de l'Observatori d'Intel·ligència Artificial i president d’AlicanTEC, Andrés Pedreño, i el Delegat de Protecció de Dades (DPO) de la Universitat de València, Javier Plaza, han subratllat hui la necessitat d'implementar polítiques actives que promoguen l'aplicació de la Intel·ligència Artificial en els sectors productius per a evitar que Espanya siga una “economia depenent” i es convertisca en una “potència tecnològica”.

Els dos catedràtics, membres del Comitè de Savis del Govern per a la redacció del Llibre Blanc de la IA i el Big Data, han presentat aquest matí l'últim ebook editat pel Parc Científic de la Universitat de València i del que són autors: Big Data e Inteligencia Artificial. Una visión económica y legal de estas tecnologías disruptivas. A l'acte han assistit el vicerector d’Investigació, Carlos Hermenegildo, la directora de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Júlia Company, la secretària general de l'Agència Valenciana d'Innovació, Olivia Estavella, i el director del Parc Científic de la Universitat de València, Juan Antonio Raga.

Per a Andrés Pedreño, “les economies dependents no són capaces de dictar les seues normes, per la qual cosa, si no ens avancem en la seua implantació, ens veurem obligats a destruir ocupació i a no generar-ho amb les noves necessitats del sistema”. “Amb un sistema productiu tradicional, amb l'eixida d'un milió de joves fora de les nostres fronteres, amb la taxa de desocupació més alta d'Europa després de Grècia, amb la taxa més alta d'envelliment després de Japó i amb un grau d'endeutament que, si no fora per Europa, evidentment no tindríem viabilitat a l'hora de retornar el deute i els serveis de deute, no podem permetre'ns la no aposta per aquestes tecnologies que ens ajudaren a guanyar competitivitat en els nostres sectors bàsics, açò és, turisme, banca, transport, agricultura i alimentació, entre uns altres. Hauríem d'estar obsessionats”.

Andres-Pedreño-en-el-PCUV-2-webAndrés Pedreño

En aquesta línia, Pedreño ha insistit que la principal política activa ha d'implantar-se en el camp de l'educació. “L'ensenyament ha d'incloure el pensament computacional i aquest ha de ser un input necessari per qui estudie medicina, dret, arquitectura o matemàtiques”.

Regulació preventiva, però menys sancionadora

Per la seua banda, el jurista Javier Plaza ha subratllat la necessitat de “potenciar una agència nacional de prospectiva” que s'avance a les necessitats futures i promoga el desenvolupament de tecnologies que permeten donar solució a les mateixes.

P1022176.MP4.00_01_58_12.Imagen fija001José María Martínez, Andrés Pedreño y Javier Plaza

Si bé s'ha mostrat més partidari de la regulació preventiva que Andrés Pedreño, ha reconegut “l'excés del règim sancionador espanyol, per damunt fins i tot de l'europeu. A tot l'articulat del Reglament Europeu de Protecció de Dades falten per afegir un altre centenar que aborde l'aplicació de la norma en pimes”, que és el tipus d'empresa que conforma “el gruix del sector productiu a Espanya”. En aquest punt, Pedreño ha insistit que “hem de ser competitius davant països com Xina i Estats Units, les normes dels quals de privadesa són laxes”.

Una visió econòmica i legal

Els dos, coneixedors en profunditat d'aquestes tecnologies disruptives, són qui condueixen el pes de l’ebook Big Data e Inteligencia Artificial. Una visión económica y legal de estas tecnologías disruptivas, “en el qual es reflexiona sobre les seues aplicacions en el seu vessant econòmic, legal i pràctica”, ha explicat Fernando Mª Zárraga, gerent de la FPCUV, entitat impulsora d'aquesta publicació digital.

En aquest llibre divulgatiu Andrés Pedreño es responsabilitza d'explicar, juntament amb el professor Luis Moreno, els impactes sectorials de la IA així com la seua afectació a l'ocupació i l'aplicabilitat a la xicoteta i mitja empresa. I Javier Plaza, catedràtic de Dret Civil i expert en protecció de dades, Big Data, Intel·ligència Artificial i Transparència, aborda quin és en aquests moments el marc normatiu actual d'aquestes dues tecnologies capdavanteres al mateix temps que avança quins són els aspectes del Big Data i la IA que han de ser regulats.

P1022177.MP4.00_00_21_21.Imagen fija002José María Martínez, responsable de IA de la startup Santa Barbara Smart Health

Finalment, s'ha considerat que no és factible subratllar uns potencials beneficis sense constatar la seua aplicació pràctica. Amb aquest objectiu s'ha comptat amb la participació de dos incipients startups que fan ús de motors basats en IA. Es tracta de Santa Barbara Smart Health i Nouss Intelligence, els responsables de les quals expliquen en aquestes pàgines el fonament de la seua creació i els resultats dels seus desenvolupaments.

Ja disponible per a la seua descàrrega en aquest enllaç.