Prop de 4.000 estudiants i 130 centres educatius han participat del 18 al 22 de octubre en les activitats d’Expociència 2021, les jornades de portes obertes al Parc Científic de la Universitat de València que, en format principalment virtual, han abordat al llarg de la setmana temes d'actualitat relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació.
El paper de la biotecnologia en la ciència, la importància del microbioma en la salut, la tecnologia que hi ha darrere d'unes maduixes de qualitat, medicina regenerativa per a la reparació neuronal, materials moleculars revolucionaris, seguretat alimentària, observació de l'espai o l'inquietant món de les dades han sigut els temes abordats en aquesta edició per especialistes en les diferents matèries. Han sigut huit xarrades divulgatives obertes al debat en línia, a més d'una taula redona sobre iniciatives científiques orientades a l'educació secundària –organitzada per la Fira-Concurs Experimenta– i la presentació dels projectes Natura.
Les jornades s'han tancat amb una nova edició de la sessió de teatre ‘La Química és pur Teatre, el Teatre és pura Química’, representada per la companyia Teatre Químic, un projecte de llarga trajectòria creat per la Facultat de Química, que s'adapta cada temporada als temps i al progrés de la ciència.
Tant les xarrades com la resta d'activitats s'han emés en directe pel canal Youtube del Parc Científic i han estat obertes via xat a les preguntes i comentaris dels participants. A diferència de la passada edició, íntegrament virtual, e-XPOCIENCIA 2021 ha comptat enguany amb una representació presencial de públic, conforme als protocols COVID establits per a l'ocasió.
“Ha sigut una experiència molt positiva adaptar-nos als temps per a no perdre una sola edició d'aquesta festa de la ciència de la Universitat de València. Canviar provisionalment al format en línia ens ha permés acostar-nos als estudiants preuniversitaris, i la seua resposta ha sigut magnífica”, ha dit Juan José Borrás, director del Parc Científic. “Estem molt agraïts al professorat dels centres de secundària, que han confiat en nosaltres i ens han obert les portes de les seues aules; i als i les estudiants, que no sols han participat activament en les diferents sessions sinó que han sabut desplegar la seua curiositat científica fent-nos veure on està el futur”, ha afegit. “Ara toca començar a treballar en la pròxima edició d’Expociència, que confiem poder organitzar de manera lúdica i presencial al maig de 2022, reprenent la seua habitual temporada de celebració”.
Es pot accedir a totes les conferències en www.expociencia.org i en el canal Youtube del Parc Científic.