La ciència i la innovació són les palanques del futur. Per a despertar l'interés i les vocacions per les carreres cientificotècniques entre l'alumnat preuniversitari, la Fundació Parc Científic de la UV (FPCUV), amb la col·laboració de la Universitat de València (UV) i el suport de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, organitza la quinta edició de l'esdeveniment de divulgació Expoinnova, un espai de trobada que es va iniciar en 2020. En resposta a l'èxit de convocatòria de les edicions anteriors, enguany la jornada s'amplia a tres dies, el 16, 17 i 18 d'octubre, en format en línia i presencial, amb un programa de sis ponències oferides pel personal dels instituts d'investigació i les empreses que conformen l'ecosistema innovador del Parc Científic.
"La divulgació de la investigació i dels desenvolupaments innovadors de les empreses basades en la tecnologia és fonamental per a estimular a l'estudiantat de Secundària i Batxillerat en un moment crucial per a projectar les seues carreres. Expoinnova pretén contribuir al fet que l'alumnat de la Comunitat Valenciana tinga l'oportunitat de conéixer espais on s'impulsen i desenvolupen la innovació i les aplicacions basades en el coneixement i que permeten despertar les vocacions cientificotècniques a una edat primerenca", assenyala Pedro Carrasco, director del PCUV.
Les dades de les quatre edicions precedents mostren l'interés creixent per les activitats de divulgació que es realitzen en el Parc Científic. "Les 35 sessions d'estos quatre anys han aconseguit una assistència presencial de 40 centres educatius i quasi 1.400 estudiants i un seguiment en streaming d'al voltant de 900 centres i 35.000 alumnes. El balanç ens permet afirmar que Expoinnova representa una cita divulgativa clau a l'entorn del PCUV per al sistema educatiu valencià en els àmbits de la ciència, la tecnologia i la innovació", subratlla Encarna Torres, coordinadora del programa en l'FPCUV.
Les 35 sessions d'estos quatre anys han aconseguit una assistència presencial de 40 centres educatius i quasi 1.400 estudiants i un seguiment en streaming d'al voltant de 900 centres i 35.000 alumnes
Dels xips i els bacteris que guarden fotos als raigs de llum i els forats negres que expliquen l'univers
La quinta edició d'Expoinnova acull la participació de sis ponents que acostaran de manera amena i divertida disciplines tan diverses com la microelectrònica, la microbiologia, la física, la biologia sintètica o la ciència dels materials.
La primera jornada començarà amb una interessant combinació de llum i materials innovadors. El dimecres 16 d'octubre, intervindran José Luis Oltra, físic i divulgador científic que compta amb el perfil social de Cuarentaydos, que explicarà com un simple raig de llum pot oferir tanta informació sobre la composició, la massa, la velocitat o la temperatura dels astres de l'univers; i Ana Cros, catedràtica del Departament de Física Aplicada de la UV i investigadora de l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV), explorarà el coneixement sobre els materials i la seua contribució a les revolucions del passat, el present i el futur.
Les formes de vida com a fongs i llevats i els forats negres centraran la tercera i la quarta sessió respectivament. El dijous 17 d'octubre, Ana Pérez Adrián, tècnic d'investigació i “manager” de FunGIALab (Fungal Genomics and Industrial Aplications Lab) en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), desentranyarà la microbiologia de fongs i llevats per a donar a conéixer la importància d'extraure en els entorns silvestres i estudiar estos éssers diminuts i misteriosos; i Iván Martí Vidal, cap d'Instrumentació de l'Observatori Astronòmic (OAUV) i professor titular en el Departament d'Astronomia i Astrofísica de la UV, viatjarà al centre de les galàxies per a explicar en què consistix l'"horitzó de successos", una superfície on el temps està detingut des de poc després del Big bang, quan es van formar els forats negres, i explicarà el "Event Horizon Telescope", un aparell capaç de convertir el planeta en un mega-telescopi amb una resolució que permetrà distingir una pilota de golf des de la Lluna.
També l'enginyeria, en forma de microelectrònica i biologia sintètica, comptarà amb un espai propi en Expoinnova en la tercera jornada. El divendres 18 d'octubre, Mónica Redón, directora d'integració de productes mèdics de la multinacional Analog Devices, acostarà l'electrònica com a branca de la física i l'enginyeria que estudia el flux i control dels electrons per a mostrar com es dissenyen els xips que fan possible dispositius quotidians com els mòbils i com funcionen aplicacions diverses perquè les fotos isquen més nítides, que el mòbil reconega a l'usuari per a desbloquejar-se o com un rellotge de nina és capaç de mesurar el pols. A continuació, Alejandro Requena, biotecnòleg i divulgador vinculat a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), descobrirà que els bacteris que guarden fotos o les fàbriques industrials dins de llevats no són ciència-ficció, sinó interessants exemples que expliquen la biologia sintètica.
Gaudix de totes les edicions d'Expoinnova en la nostra playlist de YouTube
Amb el suport de