El Parc Científic de la UV (PCUV), amb la col·laboració de la Universitat de València (UV), organitza per quarta edició l'esdeveniment de divulgació, Expoinnova. La cita que busca despertar l'interés i les vocacions per les carreres cientificotècniques entre l'alumnat preuniversitari. Enguany, la jornada es durà a terme entre els dies 19 i 20 d'octubre de 2023, en format en línia i presencial, amb un programa de quatre ponències oferides per Alberto Aparici, coordinador de divulgació en l'IFIC; Pau Carazo, investigador en l'ICBiBE; Laya Targa, científica de dades en l'IRTIC; i Amparo López, Investigadora i vicedirectora de l'IATA-CSIC.
Les ponències, que tindran lloc a l'auditori Marie Curie del PCUV entre les 10:00h i les 11:30h, estaran partides entre els dos dies que dura l'esdeveniment. Com a novetat, en esta edició l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) acollirà durant el divendres 20 a alumnes en la seua sala d'actes, els quals podran gaudir a través de la retransmissió en línia de les ponències, a més de fer preguntes i plantejar dubtes als ponents, ja que estaran connectats de manera simultània amb el PCUV.
Expoinnova tindrà lloc els dies 19 i 20 d'octubre de 2023, en format digital i presencial, amb un programa de quatre ponències a càrrec de professionals que desenvolupen el seu treball en centres d'investigació i empreses del PCUV
La física i l'envelliment conviuen en el PCUV
El dijous 19 intervindrà Albert Aparici, coordinador de divulgació en l'IFIC, amb la ponència titulada 'Fronteres de la física de partícules', en la qual el doctor en Física de Partícules exposarà com en els últims cent anys la física ha passat de conéixer només tres partícules subatòmiques (l'electró, el fotó i el protó) a veure's amb un llistat de més de tres-centes, que s'incrementa cada any. Quina és la funció d'esta host de partícules i per què en els àtoms només trobem un grapat d'elles? El marc que permet respondre a estes preguntes és el Model Estàndard, la gran teoria de la física de partícules que ens explica quines partícules existeixen i quines són les forces que actuen entre elles. Amb el descobriment del bosó de Higgs l'any 2012 la teoria va quedar, en principi, tancada, però hi ha bones raons per a creure que el Model Estàndard no és la paraula definitiva en el món de les partícules. La física de neutrins o la matèria fosca apunten al fet que pot haver-hi una nova fornada de partícules fins ara desconegudes que podrien irrompre en les pròximes dècades, obligant a tornar a pensar tot el que es creia haver entés. En esta xarrada es repassarà què és el Model Estàndard i com permet "ordenar" el zoològic de les partícules i com preveiem que el camp puga evolucionar al llarg del segle XXI.
Seguidament, li prendrà el relleu Pau Carazo, investigador en l'ICBiBE, que es preguntarà si 'és inevitable l'envelliment? Amb esta proposta plantejarà si els éssers humans accepten, amb major o menor enteresa, que envellir és part ineludible de viure molt de temps. Però, és això realment així? En esta xarrada es repassarà què ha de dir la biologia sobre aquest tema. Pel camí, s'analitzaran cloïsses centenàries, diminuts animals capaços de multiplicar la seua esperança de vida per 100 i altres organismes que, senzillament, no envelleixen. Es veurà com l'evolució permet explicar perquè la majoria dels organismes envelleixen, perquè uns ho fan molt ràpid i altres en absolut, o perquè sovint un sexe envelleix més ràpid que l'altre.
Cinema i microplàstics
Finalment, el divendres 20, Laya Targa, científica de dades en l'IRTIC, repassarà l'evolució de les tecnologies i la ciència de dades al llarg dels anys a través del cinema. Assegura que durant la seua ponència s'analitzarà com "Moneyball" i "Minority Report" ofereixen visions sobre el Big Data, la ciència de dades i la intel·ligència artificial. Començarà submergint-se en "Moneyball", una pel·lícula que mostra la revolució del Big Data en el món de l'esport. Després, dirigirà la ponència cap al futurista món de "Minority Report", on la ciència de dades i la intel·ligència artificial es combinen per a predir i previndre el crim. Este film presenta una visió intrigant de com la intel·ligència artificial i la predicció de dades poden influir en la seguretat i la privacitat en un món hiperconectat.
Per a tancar Expoinnova 2023, Amparo López, investigadora i vicedirectora de l'IATA-CSIC, parlarà sobre el problema que representen els microplàstics, per la qual cosa posarà l'accent en la problemàtica actual derivada de l'ús massiu de plàstics i la seua inadequada gestió, de l'impacte que estan tenint els microplàstics, així com de les solucions que s'estan explorant i els reptes que cal abordar des de la investigació.