La investigadora de l'I2SysBio, Irene Otero, ha rebut la prestigiosa ajuda Consolidator Grant del Consell Europeu d'Investigació (ERC, per les seues sigles en anglés) per a desenvolupar projectes innovadors a la frontera del coneixement. En concret, Otero tracta de programar capacitats cognitives en microorganismes amb tècniques com la Intel·ligència Artificial per a dotar-los de noves capacitats. El projecte està dotat amb dos milions d'euros i té una duració de cinc anys.
La científica del CSIC en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre situat en les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València, desenvoluparà el projecte CellWise per a aplicar nous mètodes matemàtics i computacionals a la Biologia Sintètica. Esta disciplina servix per a dissenyar o redissenyar sistemes biològics (cèl·lules o microorganismes) i atorgar-los qualitats millorades o noves qualitats. És la base de noves tècniques per a produir compostos de manera sostenible en factories cel·lulars, descontaminar mitjançant bacteris que degraden plàstics o de teràpies com les cèl·lules CAR-T enfront de determinats tipus de càncer.
CellWise té com a objectiu augmentar la precisió, capacitat de predicció i robustesa de la Biologia Sintètica mitjançant la integració de models matemàtics i tècniques d'Intel·ligència Artificial. En concret, afrontarà el repte de programar capacitats cognitives en microorganismes com a bacteris i llevats. Estes capacitats cognitives controlen la resposta de les cèl·lules enfront de determinats estímuls, i estan en la base de fenòmens com la resistència a antibiòtics i envelliment cel·lular.
“L'envelliment cel·lular és un procés complex que inclou factors irreversibles i altres susceptibles de ser revertits, com la resposta de l'organisme a determinats estímuls”, explica Otero. “Comprendre estos mecanismes ens permetrà reprogramar esta resposta”, sosté la investigadora del CSIC. El seu grup d'investigació en Biologia Sintètica Computacional en l'I2SysBio desenvoluparà llibreries de bacteris i llevats amb capacitats cognitives, com a memòria i presa de decisions, per a demostrar que estes capacitats poden ser reprogramades mitjançant tècniques de Biologia Sintètica. Les aplicacions van des de la bioremediació fins a la salut humana.
Sobre Irene Otero
Irene Otero Muras és Enginyera Química i doctora en Matemàtica Aplicada. Des de 2021 és científica titular del CSIC en l'I2SysBio, on lidera el grup de Biologia Sintètica Computacional. La seua investigació en el disseny, anàlisi i control de biocircuits moleculars té com a objectiu avançar tant en el coneixement fonamental com en aplicacions innovadores en biologia de sistemes i biologia sintètica. Actualment lidera juntament amb altres grups d'investigació valencians la iniciativa València Biofoundry per a contribuir a la implementació de processos de bioproducció sostenible en la comunitat. És coordinadora del node espanyol d'IBISBA, la plataforma europea de Biotecnologia Industrial i Biologia Sintètica.