El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), organisme dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, va activar el 30 d'octubre el Grup d'Assessorament en Desastres i Emergències (GADE) de la institució per a oferir i prestar assessorament tècnic i científic en les labors de resposta i reconstrucció després de la DANA que va afectar la província de València el 29 d'octubre, a través de la creació de diferents grups d'experts en matèries relacionades amb l'emergència provocada per la riuada.
Des de llavors, el CSIC ha mobilitzat a 150 persones de 29 centres i instituts (dels 124 que estan integrats en la institució) organitzats en 15 grups (inundacions, moviments del terreny, aigües, riscos sanitaris, riscos socials, gestió de residus, afecció marina, infraestructures, sistemes d'informació geogràfica, teledetecció, hidrogeologia i contaminació, entre altres).
Els treballs exercits pel personal tècnic i investigador del CSIC consistixen tant en l'assessorament científic estricte (recomanacions, anàlisis) com a treball operatiu sobre el terreny (obtenció d'imatges amb drons, rastreig de fons marí amb vaixells oceanogràfics, afecció a edificis, busca de llocs aptes per a apilament de llots). Totes estes tasques s'estan sufragant amb fons propis de la institució científica.
Aportació del IATA
El CSIC ha prestat assessorament en la identificació de possibles ubicacions de zones per a apilament de llots, d'acord amb les millors condicions geològiques del terreny. A més, està realitzant anàlisis fisicoquímiques i de patògens de llots i de mostres de pols procedents del llot sec. Al costat d'això, també donarà suport desplaçant una unitat mòbil de qualitat de l'aire.
En estes tasques participa l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, a més de: l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC), el Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (ENCEBES-CSIC), el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE-CSIC/UV/GVA), el Centre Nacional d'Investigacions Metal·lúrgiques (CENIM-CSIC), el IETccCSIC o l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC).
Al costat d'això, el CSIC es va incorporar el 9 de novembre al Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), el centre de comandament que gestiona la resposta a l'emergència provocada per la DANA a la Comunitat Valenciana. L'objectiu d'esta mesura és coordinar amb els gestors de l'emergència l'assessorament científic tècnic que ja estan prestant especialistes de la institució en diverses matèries i oferir suport en noves necessitats que puguen anar sorgint.