El projecte Medsealitter sobre impacte del fem marí al Mediterrani conclou amb una exposició al Museu de Ciències Naturals

01/08/2019

L’Institut Cavanilles de la Universitat de València (ICBiBe) i la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica han inaugurat aquest dijous 1 d’agost l’exposició ‘Sense blau no hi ha verd’, última acció de divulgació del projecte europeu Interreg Medsealitter. La mostra, ubicada al Museu de Ciències Naturals de València (Jardí dels Vivers) posa de relleu tant les amenaces que pateix la Mediterrània com els tresors que hi conserva.

El mar Mediterrani és un dels punts calents de biodiversitat del món, però també és un dels mars més contaminats. Allà, més de 260 espècies ingereixen fem marí, és a dir residus plàstics, línies de monofilament, goma i paper d'alumini. El problema afecta particularment peixos, cetacis i tortugues marines, animals en els tractes digestius dels quals apareixen deixalles de micro i macroplàstics engolits accidentalment.

La Directiva Marc de l'Estratègia Marina europea considera el fem marí com un dels més greus contaminants del Mediterrani. També en el Conveni de Barcelona, signat per diferents països, entre ells Espanya, se subratlla la necessitat de controlar la contaminació marina amb la finalitat de reduir dràsticament el risc per a la biodiversitat mediterrània.

La Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBe) de la Universitat de València, al Parc Científic de la institució, en col·laboració amb la fins fa poc Conselleria d’Agricultura i Medi ambient, ha participat en Interreg MEDSEALITTER, un projecte europeu per al mostreig i quantificació dels fems marins al Mediterrani, que té com a principal objectiu desenvolupar, provar i aplicar protocols eficients i rendibles per a analitzar i gestionar l'impacte de la brossa en la biodiversitat de la mar. Es tracta d'un projecte pilot, implementat en quatre països –Itàlia, França, Espanya i Grècia–, en el qual participen 11 socis.

Interreg Medsealitter es va posar en marxa l’any 2016 i conclou ara amb resultats contundents, després de quantificar la ingesta de deixalles marines en tortugues boves recol·lectades al llarg de 20 anys (1995-2016) en aigües del Mediterrani occidental; i deixa establit un protocol estandarditzat comú que enforteix l’efectivitat dels plans destinats a buscar solucions al problema de l’impacte del fem en la biodiversitat de la conca mediterrània.

Al voltant de totes aquestes qüestions gira l’exposició ‘Sense blau no hi ha verd’, inaugurada aquest dijous de la mà de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, el vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el alcalde de València, Joan Ribó, així com pel propi comissari de la mostra, el biòleg Juan Antonio Raga.

Aquesta acció de divulgació posa punt i a banda a un projecte destinat no només a analitzar i quantificar l’impacte de la brossa marina a la Mediterrània, sinó també a transmetre a la societat la necessitat de recular i de contribuir a la protecció i la conservació del patrimoni natural.

L’exposició romandrà oberta al públic al Museu de Ciències Naturals de València fins al mes d’octubre.