Sala de premsa | PCUV

Un equip del ICBiBE, al costat de científics de cinc països europeus, reivindiquen la restauració de les zones humides enfront d'episodis com la DANA

Written by admin | 03/12/2024

Grups d'investigació experts en biodiversitat i clima de cinc països europeus, dins del projecte Wetland4Change, una iniciativa Euro-MED, han reivindicat la conservació i restauració de les zones humides per a fer front als episodis extrems afavorits per l'escalfament global com la recent DANA de València

El catedràtic d'Ecologia de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE), allotjat en el Parc Científic de la Universitat de València, Antonio Camacho, investigador principal a la Universitat de València del projecte Wetland4Change, exposa que “els ecosistemes, sobretot els aquàtics oferixen servicis ecosistèmics a la societat sense els quals el benestar humà no seria possible”, i destaca “el paper que l'Albufera i el seu entorn natural han jugat per a dissipar la inundació provocada per la DANA que va patir València i l'Horta Sud fa un mes. Gràcies a l'aiguamoll, el cabal es va poder desguassar i estendre's en una zona ampla del mateix llac i els arrossars”.

A escala més global, Camacho ha apuntat que les marjals ecològicament més sans "contribuïxen a reduir les concentracions d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera i, per tant, ajuden a mitigar el canvi climàtic".

La Universitat de València ha organitzat esta setmana una reunió tècnica sobre la restauració del Parc Natural de l'Albufera de València, una de les cinc zones humides de reconeixement internacional Ramsar que s'estudien en Wetland4Change, juntament amb marjals de França, Itàlia, Grècia i Bulgària.

El coordinador general del projecte, Petar Petrov, professor a la University of Forestry de Sofia (Bulgària), ha argumentat que la iniciativa "aglutina experiències de cinc països de la conca mediterrània amb la finalitat de desenvolupar noves estratègies i metodologies per a previndre les inundacions i incrementar el segrest de carboni".

Este workshop, organitzat per membres de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, conclou este dijous després de tres dies de debats científics i estudi de diversos ecosistemes de l'Albufera, alguns d'ells, afectats per la catàstrofe de la Dana.

Wetland4Change és una iniciativa Euro-MED centrada en l'aplicació i validació de solucions basades en la naturalesa per a la conservació i restauració d'aiguamolls amb la finalitat de millorar l'adaptació al canvi climàtic i la seua mitigació en tota la regió mediterrània.

El projecte se centra en millorar el segrest de carboni i la regulació de les inundacions mitjançant coneixements científics i mecanismes de governança innovadors, amb llocs pilot a Bulgària, Grècia, Itàlia, França i Espanya. En implicar els gestors d'aiguamolls, els responsables polítics i el públic en general mitjançant la formació, l'intercanvi d'experiències i una estratègia de comunicació dinàmica, Wetland4Change avança en el coneixement per a protegir ecosistemes vitals i defendre el seu paper crucial en la lluita contra el canvi climàtic.