Sala de premsa | PCUV

Francesc Lloret, investigador de l'ICMol, gana el XXIX Premi Europeu de Divulgació Científica en els Premis “Ciutat d’Alzira” amb una obra sobre el magnetisme

Written by admin | 15/11/2023

L'investigador Francesc Lloret ha guanyat el XXIX Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” amb la seua obra La ubiqüitat de l'imant: un món magnètic, un treball que posa el focus en la presència de l'energia magnètica en diferents àmbits de la vida. El també catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador principal del grup de Química de Coordinació en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la mateixa institució ha rebut el guardó, convocat per la Universitat de València i dotat amb 12.000 euros, en el marc dels Premis Literaris “Ciutat d’Alzira”

Francesc Lloret, investigador principal del grup de Química de Coordinació en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha rebut el XXIX Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” amb la seua obra La ubiqüitat de l'imant: un món magnètic, que aprofundeix a visualitzar l'impacte del magnetisme en la nostra vida quotidiana i futura. Les guanyadores i guanyadors en les diferents modalitats dels Premis Literaris “Ciutat d’Alzira” van recollir el passat 10 de novembre el trofeu dissenyat per Manuel Boix, en una gala amb 600 persones a la qual entre altres han acudit personalitats del món cultural i polític. Al premi Europeu de Divulgació Científica s'han presentat en esta edició un total d'11 obres.

L'obra ens parla dels avanços i les aplicacions del magnetisme més recents alhora que analitza la seua història per a entendre la dificultat que suposen, però sobretot la seua importància, ja que la vida mateixa en el nostre planeta està lligada a l'existència d'un camp magnètic terrestre que ens protegeix de les altes radiacions. “Encara que vivim en un món on el magnetisme ens acompanya al llarg de la nostra vida, la majoria de la gent desconeix realment com què és, com funciona i l'enorme paper que representa”, explica José Ramón Alonso, catedràtic de Biologia cel·lular, antecessor de Lloret en este premi.

“Encara que vivim en un món on el magnetisme ens acompanya al llarg de la nostra vida, la majoria de la gent desconeix realment com què és, com funciona i l'enorme paper que representa”, José Ramón Alonso, catedràtic de Biologia cel·lular, antecessor de Lloret en este premi

La vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa Donat, ha destacat que “L'augment del nivell de les obres presentades dona cada any bona mostra de la qualitat i el nivell dels divulgadors i divulgadores, i ens complau incrementar les nostres col·leccions amb els seus treballs”.

El jurat ha estat presidit per Rosa M. Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència; i ha format part d'ell Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme i directora de la col·lecció de llibres «Sense Fronteres», en la qual es publicarà l'obra guanyadora. També formen part José Ramón Alonso, guardonat en la 28a edició d'este premi, l'últim atorgat; Anabel Forte, investigadora del Departament d'Estadística i Investigació Operativa (UV); i Juan Nácher, investigador del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física (UV).

Trajectòria

Francesc Lloret Pastor ha sigut investigador postdoctoral i ha exercit com a professor en diverses institucions universitàries. Ha publicat prop de 700 articles en revistes científiques d'alt prestigi i les seues contribucions han sigut reconegudes amb premis nacionals i internacionals, com el Premi a l'Excel·lència Investigadora de la RSEQ, el Premi Catalan-Sabatier de la Societat Francesa de Química i el Premi a la Distingida Carrera Investigadora per part de la Reial Societat Espanyola de Química. A més, és Doctor Honoris causa per la Universitat de Bucarest.