L'hidrogen verd, clau per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle a Europa, representa només el 4% de la producció mundial d'hidrogen degut als alts costos i al rendiment limitat de les tecnologies actuals. El projecte Roll-E (Self-Supported Electrodes via Roll-to-Roll Manufacturing Using Senar-Critical Materials for Green Hydrogen Production), dirigit per l'investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) Gonzalo Abellán, aborda aquests desafiaments mitjançant una tecnologia prometedora però encara en desenvolupament. Es tracta de crear ànodes acte-suportats i produïts en massa per a l'electròlisi d'aigua amb membranes d'intercanvi aniònic (AEMWE). “L'enfocament innovador de Roll-E se centra en l'ús de tècniques de recobriment continu roll-to-roll, que permeten la producció de capes catalítiques de manera més eficient i a major escala”, explica Abellán. “Aquestes tecnologies no sols redueixen els costos de producció sinó que milloren el rendiment dels electrolizadors i faciliten la seua aplicació industrial”, afig el científic.
Del laboratori al mercat
El projecte té com a objectiu demostrar un concepte avançat de fabricació en condicions reals, marcant un pas crític per a convertir els resultats innovadors obtinguts durant l'ERC Starting Grant en una solució comercialitzable.
Gonzalo Abellán va rebre en 2018 una ajuda Starting Grant del mateix organisme europeu per al desenvolupament de la química de nous materials 2D anàlegs al grafé d'interés en electrònica o catàlisi, subvenció que ja li va permetre en 2022 obtindre una PoC dotada amb 150.000 euros. Similar quantitat rebrà ara el projecte per a la realització de noves proves relacionades amb aquest treball, un últim pas en el procés de transferència del coneixement, pròxim ja a la comercialització del producte.
La concessió d'aquesta ERC PoC ressalta la importància del treball realitzat a l’ICMol en la transició cap a una economia més sostenible, destacant l'impacte de la recerca bàsica en la resolució de reptes globals.
Químic de formació i doctor en nanociència i nanotecnologia, Gonzalo Abellán és cofundador i CTO de Matteco, una spin-off de la Universitat de València centrada en el desenvolupament de materials avançats per a la producció d'hidrogen verd i la descarbonització.
La concessió d'aquesta Proof of Concept per a l'investigador del ICMol es produeix dins el marc de la segona ronda d'adjudicacions de 2024, en la qual consten 134 nous beneficiaris de vint països europeus.
Font: Universitat de València