La nanociència molecular, la quàntica i les tecnologies, en la XVIII Jornada de l’Institut de Ciència Molecular

12/12/2018

Jean Paul Malrieu

L'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol) celebra aquest divendres 14 de desembre la seua XVIII Jornada Científica. La present edició gira entorn la nanoquímica, els materials bidimensionals i el paper de la quàntica en la possible i pròxima revolució tecnològica. Sempre en clau de divulgació, la jornada compta amb la participació de científics de renom internacional, com ara Jean Paul Malrieu, Hermenegildo García i Ramón Martínez.

Un any més, aquesta reunió oberta al públic i pensada en clau d’alta divulgació, reuneix destacats investigadors i representants institucionals per tal de celebrar l’aniversari de l’ICMol, un centre de recerca creat en el 2000 i acreditat en 2015 com a Unitat d'Excel·lència ‘María de Maeztu’ pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

La jornada, que enguany ret homenatge als professors Ignacio Nebot i José Sánchez, investigadors de l’ICMol recentment jubilats, serà inaugurada pel vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo, el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, el Professor Emèrit de la Universitat de València Francisco Tomás, el Director General de la Fundació Jaume I, Javier Quesada, i el director de l’ICMol, Eugenio Coronado, qui farà balanç de l'estat tant de la disciplina com de l'activitat del propi centre.

Cal remarcar que l’Institut compta en 2018 amb 7 ajudes Grant en actiu de l’European Research Council (ERC) –3 Consolidator, 3 Starting i 1 Advanced–, com també amb una dotzena d’investigadors del programa ‘Ramón y Cajal’ i una ajuda sènior Beatriz Galindo per a l’atracció de talent investigador format a l’estranger. L’ICMol alberga, a més, una de les UCIE (Unitat Científica d’Innovació Empresarial) de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), per al foment de la transferència de coneixement en el teixit empresarial valencià.

En aquesta ocasió, la jornada abordarà diferents aspectes de la recerca entorn les relacions entre la química quàntica i les xarxes neuronals, els materials bidimensionals i les seues aplicacions tecnològiques o els usos i el valor de la nanociència molecular en biomedicina. Per a tal finalitat, s’hi comptarà amb la participació de tres destacats científics. El científic francès Jean Paul Malrieu, un dels químics quàntics més rellevants de la seua generació, i els Premis Rei Jaume I de Noves Tecnologies en 2016 i 2018, Hermenegildo García i Ramón Martínez, respectivament. Introduïran la jornada el Professor Emèrit de la Universitat de València Francisco Tomás Vert i el catedràtic de la UAM Manuel Yáñez.

El programa s’iniciarà a les 09:00h i conclourà amb una taula rodona, a les 16:00h, orientada a tots els públics, al voltant del Present i Futur de la Química Quàntica i de les Tecnologies Quàntiques. Hi estaran presents Nathalie Guihéry (Université Paul Sabatier-Toulouse), Otilia Mó (Universidad Autónoma de Madrid), Patricia Contreras (Universidad Complutense de Madrid) i Alejandro Gaita-Ariño (Universitat de València), i es comptarà amb la participació remota d’Alba Cervera (Barcelona Supercomputing Center).

La jornada tindrà lloc en el Saló d'Actes dels Instituts de Recerca del Parc Científic de la Universitat de València (Campus Burjassot-Paterna).

Cartel Jornada ICMol 2018