L'estudi que ara publica Nature Materials demostra, per primera vegada, que materials bidimensionals diferents al grafé poden presentar també propietats emergents i inexplorades. Concretament, l'equip de l'Institut de Ciència Molecualr (ICMol), pertanyent a l'àrea científic acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha descobert que una bicapa magnètica girada en un angle de 90 graus exhibix propietats de magneto-transporte espectaculars, com per exemple l'aparició de multiestats magnètics amb efectes de memòria. Este resultat pioner augura un futur prometedor per al disseny de nous materials amb propietats ‘a la carta’, de gran interés en tecnologies emergents com l'espintrònica o les tecnologies quàntiques.
L'equip que ha desenvolupat esta investigació està format per Carla Boix-Constant, investigadora doctoral en l'ICMol; Samuel Mañas-Valero, actualment investigador postdoctoral Marie Curie en la Universitat Tecnològica de Delft (Països Baixos), i Eugenio Coronado, catedràtic de Química inorgànica de la Universitat de València i investigador en l'ICMol. En el treball ha participat, a més, la Universitat d'Edimburg.
La twistrónica és un camp emergent que explora la capacitat dels materials bidimensionals per a dotar-se, quan es giren les seues capes apilades, de noves propietats elèctriques, magnètiques i òptiques. Un dels resultats més singulars en este camp va ser l'observació de superconductivitat en el grafé (2019) en girar amb un xicotet angle dues capes apilades d'este material laminar procedent del grafit.
Referència:
Multistep magnetization switching in orthogonally twisted ferromagnetic monolayers. Carla Boix-Constant, Sarah Jenkins, Ricardo Rama-Eiroa, Elton J. G. Santos, Samuel Mañas-Valero & Eugenio Coronado. Nature Materials.