El primer portaveu d'ATLAS, experiment que va descobrir el bosó de Higgs, imparteix un col·loqui a l’IFIC

04/12/2019

Peter Jenni és un dels fundadors de l'experiment ATLAS, on es va trobar el bosó de Higgs i en el qual participa l'Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC). Jenni ofereix l'últim col·loqui Severo Ochoa de l'any a l’IFIC per tal de traçar la història d'ATLAS i explicar els reptes als quals s'enfronta en el futur el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) d'Alta Lluminositat. Serà dijous 5 de desembre, a les 12.30 hores, a la Sala d'actes de l’IATA, en el Parc Científic de la Universitat.

És conegut com un dels ‘pares fundadors’ de l'experiment ATLAS, un dels dos grans detectors del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN on es va descobrir el bosó de Higgs. Peter Jenni va liderar durant més d'una dècada la col·laboració ATLAS, on l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, Universitat de València-CSIC) té una important contribució.

L'experiment ATLAS és un enorme detector de partícules de 46 metres de llarg, 25 d'alt i 7.000 tones de pes. Està format per una sèrie de dispositius que s'encarreguen de mesurar i registrar les partícules subatòmiques generades en les col·lisions del LHC, uns 40 milions de col·lisions per segon. D'aquesta forma s'estudien els components de la matèria que forma tot el que veiem en l'Univers. Així es va descobrir en 2012 el bosó de Higgs, la partícula elemental que explica l'origen de la massa i l'última peça per a completar el Model Estàndard.

Per tal d’arribar a aquest descobriment, que va suposar el Nobel per a Peter Higgs i Fraçois Englert després de mig segle de proposar l'existència d'aquesta nova partícula, va fer falta un treball conjunt de milers de científics i tècnics durant 20 anys. Peter Jenni (nascut a Suïssa, en 1948) va ser un dels impulsors d'aqueix projecte. Des de mitjans dels 80, Jenni es va involucrar en la preparació del què seria el major i més potent accelerador de partícules del món, el LHC, dirigint l'embrió de la col·laboració científica d'un dels seus principals experiments, ATLAS.

Després d'aprovar-se la seua construcció en 1995, Peter Jenni va ser nomenat portaveu, màxim càrrec de responsabilitat en l'experiment que va renovar vàries vegades fins a cedir el testimoni en 2009 a Fabiola Gianotti, qui va anunciar el descobriment del Higgs en 2012 i ara dirigeix el CERN. La col·laboració ATLAS està formada per 3.000 científics de 183 institucions en 38 països, entre els quals l’IFIC té una presència destacada. L'institut d'investigació valencià té una forta implicació en l'operació de l'experiment i l'anàlisi de dades. L’IFIC va participar en el disseny i construcció de dos dels subdetectors d'ATLAS, el de traces i el calorímetre, a més de contribuir al sistema de computació que emmagatzema les dades, el Grid.

Peter Jenni forma part de la història del CERN. Des dels anys 70 va participar en els experiments del primer accelerador del laboratori suís, el Synchrocyclotron (SC), en el Proton Synchrotron (PS), el primer sincrotró del CERN, i en el Intersecting Storage Rings (ISR), el primer col·lisionador de partícules del món que operava amb hadrons. Després d'una estada en SLAC (els EUA), va tornar al CERN en 1980 per a treballar en un dels experiments del Super Proton Synchrotron (SPS) on es van descobrir els bosons W i Z, partícules responsables de la força nuclear feble, una de la quatre forces fonamentals de la natura.

Amb més de 900 publicacions en revistes científiques, el físic suís ha format part de nombrosos comités assessors dins l'àmbit de la recerca a nivell internacional, tot contribuint especialment al procés d'elaboració de l'actual Estratègia Europea de Física de Partícules. Retirat des de 2013, Peter Jenni és Professor Emèrit de la Universitat Albert-Ludwigs de Freiburgo (Alemanya) i manté la seua vinculació amb ATLAS. En 2014 va ser triat membre de l'Acadèmia Bavaresa de Ciències i en 2019 Fellow de l'Acadèmia Europea de Ciències (EurASc).

Entre les distincions i premis que ha rebut al llarg de la seua carrera es troben el Premi Greinacher (1998), la Medalla d'Or de la Universitat Comenius de Bratislava (1999), la Medalla de Plata de la Universitat Carolina (2001), la Medalla Honoraria Ernst Mach de l'Acadèmia de Ciències de la República Txeca (2012), els premis Julius Wess de l'Institut Tecnològic de Karlsruhe de Física Fonamental (FPP) i de Física d'Altes Energies i de Partícules de la Societat Europea de Física (2013), i el Premi Panofsky de la Societat Americana de Física (2017). Així mateix, és doctor honoris causa per diferents universitats europees i llatinoamericanes.


Més informació:

https://en.wikipedia.org/wiki/peter_jenni
Col·loqui IFIC – Severo Ochoa

“The Long Journey to the Higgs Boson and Beyond: Some History of ATLAS and the LHC”, per Peter Jenni (Albert-Ludwigs University Freiburg and CERN).

Dijous 5 de desembre, 12.30 hores.

Sala d'actes de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA). Carrer del Catedràtic Agustín Escardino Benlloch, 7. 46980 Paterna, València.


https://indico.ific.uv.es/event/3874/