La patent que la UV i el CSIC han llicenciat a l'empresa HYBRID IMAGING SYSTEMS S.L. (HYBRIMS) es referix a un nou dispositiu mèdic que permet, per primera vegada en temps real, seleccionar durant la biòpsia de càncer les parts més actives i agressives dels tumors.
La tecnologia en que es basa este equipament aborda el diagnòstic del càncer a partir de la combinació, en un únic dispositiu i en directe, d'imatges clíniques fins ara només disponibles per separat i de manera seqüencial. El nou sistema combina eficaçment imatges gamma i d'ultrasò, aportant informació metabòlica i morfològica del tumor o el gangli sentinella en una imatge híbrida, visualitzant les seues zones més actives o agressives i permetent el guiat de la biòpsia de càncer en temps real. Tot això proporciona als equips mèdics un coneixement més profund del tumor i reduïx els costos generals del tractament.
“Mitjançant este avanç en la imatge biomèdica fem un pas avant cap a la medicina de precisió, ja que el sistema permet un tractament oncològic precís i personalitzat”, comenta Luis Caballero, investigador científic de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, i promotor principal de l'empresa. “A més de millorar el diagnòstic i el pronòstic de la pacient o el pacient de càncer, esta nova tecnologia suposarà una reducció del nombre de falsos positius i negatius, la qual cosa contribuirà a reduir l'estrés i l'ansietat de les persones afectades”, afig l'investigador. El nou dispositiu serà mòbil, compacte, lleuger i, per tant, altament operatiu.
“A més de millorar el diagnòstic i el pronòstic de la pacient o el pacient de càncer, esta nova tecnologia suposarà una reducció del nombre de falsos positius i negatius, la qual cosa contribuirà a reduir l'estrés i l'ansietat de les persones afectades”, Luis Caballero, investigador de l'IFIC
Constituïda com a Societat de Responsabilitat Limitada (SL), HYBRID IMAGING SYSTEMS S.L. ha sigut reconeguda este dimarts 7 de maig com spin-off de la Universitat de València i el CSIC. Totes dues institucions participen, al costat dels promotors, en el capital social de la nova spin-off.
Investigació col·laborativa en spin-offs mixtes
La Universitat de València compta en l'actualitat amb 23 spin-offs actives, principalment en els camps de les Ciències de la Vida i de les Enginyeries i la Tecnologia. Des de 2005, el nombre d'empreses reconegudes per la institució no ha deixat de créixer i ampliar els seus camps d'actuació, en línia amb la seua condició d'universitat generalista.
Així, empreses derivades de la investigació en Ciències Socials i Humanitats, o empreses en els camps de la Indústria Química, la Instrumentació Òptica o la Instrumentació Física, per a aplicacions en sectors com la biotecnologia, la biomedicina o l'electrònica, entre altres– se sumen ja al catàleg de spin-offs de la Universitat de València; un catàleg que, des de començaments d'este 2024, deixa traslluir un model d'investigació cada vegada més col·laboratiu, amb la consegüent generació de patents institucionals conjuntes.
HIBRIMS és la segona spin-off mixta que la UV reconeix enguany i la primera al costat del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
En els mitjans