La Federació Europea d'Imatges del Càncer (EUCAIM) és un projecte pioner que té com a objectiu potenciar la imatge i la intel·ligència artificial (IA) cap a la medicina de precisió per als pacients amb càncer i els ciutadans europeus que reuneix 76 socis de 14 estats membres de la UE, entre els quals la Universitat de València proporciona suport en matèria de privacitat de dades. El projecte abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients, accessible a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines de IA fiables.
La infraestructura es completarà a més amb estudis observacionals d'hospitals (21 centres clínics en 12 països de la UE), inclourà imatges clíniques i es vincularà amb dades patològiques, moleculars i de laboratori, i s'ampliarà almenys a 30 proveïdors de dades distribuïdes de 15 països al final dels 4 anys del projecte. Les solucions de IA federades s'entrenaran en els magatzems de dades dels hospitals, mantenint la privacitat de les dades.
Els membres del consorci abasten competències en imatge i atenció del càncer, big data en imatge mèdica, gestió de dades FAIR (localitzables, accessibles, interoperables i reutilitzables), aspectes ètics i legals de les dades mèdiques, desenvolupament i desplegament d'infraestructures d'investigació, IA i aprenentatge automàtic, així com difusió, comunicació i divulgació entre les parts interessades en imatge biomèdica.
La Universitat de València participa com a sòcia a través de l’IRTIC. Els integrants de l'àrea de privacitat i seguretat lideraran les tasques que garantisquen l'adequat compliment normatiu del projecte
El projecte està liderat pel professor Luis Martí-Bonmatí, director del Departament d'Imatge Mèdica, Catedràtic de Radiologia, Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i coordinat per l'Institut Europeu d'Investigació en Imatge Biomèdica (EIBIR), establit per i amb seu en la Societat Europea de Radiologia a Viena, Àustria.
La Universitat de València participa com a sòcia a través de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC). Els integrants de l'àrea de privacitat i seguretat lideraran les tasques que garantisquen l'adequat compliment normatiu del projecte. Aquesta tasca no sols implica ser capaços d'alinear el projecte amb el Reglament General de Protecció de Dades, ja que serà necessari definir un marc comparatiu a partir de les lleis nacionals, i legislació recentment aprovada com la Data Governance Act, i evolucionar el projecte amb lleis en fase de preparació com Data*Act, AI Regulation i la European Health Data Space Regulation.
En aquest sentit, Ricard Martínez Martínez, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València i director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital, codirigeix el paquet de treball d'ètica i protecció de dades centrant els seus esforços en aquest segon aspecte. Aquesta matèria, on l'anonimització és un factor important, és crítica per a la garantia dels drets fonamentals en EUCAIM i el disseny d'un ecosistema segur i de confiança per a investigadors, institucions sanitàries, pacients i societat. D'altra banda, la UV liderarà una de les primeres experiències europees en “data altruism” dirigida a estudiar com promoure programes de donació de dades per a la investigació.
Així mateix, el professor Francisco Soriano, membre del IRTIC, proporcionarà i auditarà els requisits de seguretat que permeten complir les necessitats de privacitat del projecte, que inclourà elements relacionats amb confidencialitat, integritat i traçabilitat de la informació i ús d’eixa informació privada.
El projecte abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients, accessible a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines de IA fiables
Pedra angular de la Iniciativa Europea d'Imatge del Càncer
EUCAIM és la pedra angular de la Iniciativa Europea d'Imatge del Càncer, una activitat destacada de la Comissió Europea que forma part del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, l'objectiu del qual és fomentar la innovació i el desplegament de tecnologies digitals en el tractament i l'atenció del càncer per a aconseguir una presa de decisions clíniques, diagnòstics, tractaments i medicina predictiva més precisos i ràpids per als pacients de càncer.
El projecte es basa en els resultats del treball de la xarxa "AI for Health Imaging" (AI4HI), que consta de 5 grans projectes finançats per la UE sobre big data i IA en el diagnòstic per imatge del càncer: Chaimeleon, EuCanImage, ProCancer-I, Incisive i Primage.
D'acord amb l'estratègia europea de dades i en suport dels objectius de l'Espai Europeu de Dades Sanitàries, l’EUCAIM s'associarà amb el Dispositiu d'Assaig i Experimentació de IA per a la Salut en el marc del Programa Europa Digital, la qual cosa permetrà a les petites i mitjanes empreses a accedir a la seua infraestructura, i el desplegament comptarà amb el suport dels serveis dels Centres Europeus d'Innovació Digital.
EUCAIM segueix un plantejament inclusiu i col·laboratiu i interactuarà amb una multitud de parts interessades per a garantir l'adopció a nivell polític en els Estats membres i un ampli ús de la infraestructura per part de metges, investigadors i innovadors. Es convidarà als proveïdors de dades clíniques a unir-se a la iniciativa mitjançant un procediment de convocatòria oberta durant el transcurs del projecte.