Sala de premsa | PCUV

María José Costa, investigadora del IFIC, nomenada nova directora del CPAN

Written by admin | 06/02/2023

La investigadora del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), María José Costa, assumirà la direcció del Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN) juntament amb Carlos A. Salgado, director de l'Institut Galego de Física de Altas Enerxias (IGFAE) i professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), que ocuparà el càrrec de vicedirector

El passat 24 de gener, el Consell d'Estratègia Científica (CEC) del CPAN va aprovar el nou equip directiu al capdavant de la institució. Aquest projecte va sorgir en 2007, en el marc del programa Consolider-Ingenio 2010, amb la finalitat de promoure activament la cooperació entre els grups d'investigació espanyols experts en física de partícules, astropartícules i nuclear. 
 
María José Costa Mezquita, investigadora del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), pertanyent a l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la UV, assumirà la direcció del CPAN, rellevant així a Antonio Pich Zardoya, catedràtic de la Universitat de València (UV) i investigador en el IFIC, que ha estat aquests últims 16 anys al capdavant del projecte. 
 
Per la seua part, Carlos Alberto Salgado López, professor de la Universitat de Santiago de Compostela (USC) i director de l'Institut Galego de Física de Altas Enerxías (IGFAE, Xunta de Galícia-USC), serà el nou vicedirector del CPAN, prenent així el testimoni de Marcos Cerrada Canales, investigador i exdirector del Departament d'Investigació Bàsica del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT). 
 
“La vertebració de la comunitat espanyola en el CPAN ha jugat un paper clau perquè Espanya haja tingut un pes rellevant en els experiments internacionals més capdavanters i competitius del camp, incloent-hi importants contribucions teòriques”, explica Costa, nova directora del CPAN. I afig: “L'anterior equip directiu del CPAN va impulsar amb força aquest projecte, mantenint-lo plenament actiu al llarg d'aquests 16 anys, fins i tot en els moments més difícils de finançament per a la ciència espanyola. És un gran honor per a nosaltres prendre ara el relleu, i treballarem perquè el CPAN continue sent un referent”. 

Finalment, i com cada any, també s'han renovat la meitat dels representants de les quatre àrees temàtiques del CPAN, que al costat del director, vicedirector i gerent, completen el Comité Executiu del CPAN. 


“La vertebració de la comunitat espanyola en el CPAN ha jugat un paper clau perquè Espanya haja tingut un pes rellevant en els experiments internacionals més capdavanters i competitius del camp, incloent-hi importants contribucions teòriques”, María José Costa, nova directora del CPAN  

 

 

María José Costa y Carlos A. Salgado, nous membres de la directiva del CPAN.  FOTO: IFIC i IGFAE

Trajectòria científica de María José Costa, nova directora del CPAN 
 
María José Costa Mezquita (València, 1974) és investigadora científica del CSIC en l'Institut de Física Corpuscular, centre del qual va ser vicedirectora durant 2015-2019. És coordinadora de la temàtica estratègica del CSIC Entenent els components bàsics de l'Univers, la seua estructura i evolució. Durant els últims dos anys, ha sigut membre del Comitè Executiu del CPAN, representant l'àrea de Física Experimental de Partícules. 
 
El seu camp d'investigació és la física de partícules experimental en col·lisionadors d'altes energies. En aquest terreny, ha participat en els dos grans acceleradors del CERN: el Large Electron-Positron Collider (LEP) i el seu successor, el Gran Colisionador d'Hadrons (LHC, per les seues sigles en anglès). Des de fa 25 anys treballa en ATLES, un dels dos grans experiments del LHC. En els últims quatre anys ha codirigit el projecte ATLES del IFIC dedicat a l'operació i anàlisi de les dades de l'experiment, amb èmfasi en la física del bosó de Higgs, fonamental per a entendre l'origen de la massa de les partícules elementals, i del quark top, la partícula elemental més massiva. 
 
Així mateix, Costa ha sigut nomenada recentment com a nova presidenta del Consell d'ATLES. La seua elecció com a presidenta de la Col·laboració ATLES suposa un mandat de quatre anys que ja ha començat aquest mes de gener com a presidenta adjunta, per a passar a ser presidenta durant dos anys, en 2024 i 2025, i tornar de nou a la vicepresidència en 2026. Durant aquest període, Costa liderarà una col·laboració internacional de més de 5.500 científics, enginyers i tècnics pertanyents a 181 institucions de 42 països.


 
"És un gran honor per a nosaltres prendre ara el relleu, i treballarem perquè el CPAN continue sent un referent”