L’I2sysBio lidera la xarxa iberoamericana per a la vigilància d'un bacteri causant de la mort de milers de cultius

11/12/2018

Juli Peretó, sotsdirector de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, serà el coordinador d’IBER-XYFAS, una xarxa iberoamericana per a la vigilància de Xylella fastidiosa patrocinada pel Programa Iberoamericà de Ciència i Tecnologia per al Desenvolupament (CYTED). Aquest bacteri causa malalties en plantes de gran importància agronòmica com l’olivera o l’ametler, i actualment en l’àmbit de la Mediterrània ja ha provocat la mort de milers de cultius.

L’aprovació de la xarxa IBER-XYFAS es va produir en la darrera reunió de l’Assemblea General CYTED, un organisme creat pels governs dels països iberoamericans amb la finalitat de promoure la cooperació en temes de ciència, tecnologia i innovació per al desenvolupament. La xarxa es desenvoluparà en l’àrea d’Agroalimentació, i és una de les set noves xarxes creades per a l’any 2019, finançades per quatre anys.

El professor Juli Peretó té encomanada la tasca de coordinar una xarxa que té com a principal objectiu incrementar les relacions científiques i tecnològiques entre els principals grups d’investigació, personal expert, empreses i governs regionals implicats en la lluita contra les malalties causades pel bacteri X. fastidiosa.

Segons Juli Peretó, “l’arribada d’aquest bacteri a Europa és recent i, amb molt bon criteri, CYTED va convocar la creació d’una xarxa internacional que agrupa els països que ja fa molt de temps que conviuen amb aquest patogen, com és el cas del Brasil, per poder compartir coneixement i experiències entre tots”. Així mateix, segons l’especialista, “compartir aquesta informació permetrà desenvolupar un sistema de vigilància al servei dels governs per a la presa de mesures de contenció de les malalties, ja que de moment no sabem com curar-les”.

Tot i el seu caràcter obert, la xarxa s’inicia amb un consorci de 32 grups, empreses i institucions amb competències agronòmiques (com l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries IVIA o els corresponents serveis de sanitat vegetal de la Generalitat Valenciana, el Govern Balear o la Diputació General d’Aragó), pertanyents a 10 països diferents (Argentina, Brasil, Costa Rica, Espanya, Estats Units d’Amèrica, Guatemala, Itàlia, Mèxic, Portugal i Xile). El consorci IBER-XYFAS també es proposa sensibilitzar la ciutadania en general i els agricultors en particular sobre la gravetat de les malalties, per ara incurables, causades per aquest bacteri que ataca nombrosos cultius de gran importància econòmica, incloent-hi els ametllers, les oliveres, la vinya, els cítrics i una gran diversitat de fruiters.

Juli Peretó és catedràtic en el Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i actualment és sotsdirector de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt entre la Universitat de València i el CSIC). Entre les seues diverses línies de recerca destaca l’estudi de l’evolució metabòlica i de la biologia de sistemes de microorganismes a través dels models computacionals del seu metabolisme.