Les tecnologies d'imatge computacional que aprofiten la intel·ligència artificial són un dels motors d'innovació en molts sectors. En concret, existix un interés creixent per desenvolupar tècniques efectives per a la captura i processament d'imatges cel·lulars en 3D, un procés que, encara que innovador, s'obté de manera complexa i poc estable, utilitzant instruments d'elevat cost que requerixen tractament cel·lular previ i que poden danyar les cèl·lules visualitzades.
La ferramenta que desenvoluparà la nova spin-off proporciona una solució àgil i robusta al problema de la imatge morfològica cel·lular, ja que esmena els inconvenients de les tècniques anteriors. “A diferència de les tecnologies ja implantades, esta no necessita tinció cel·lular, la qual cosa permet treballar amb cèl·lules vives sense danyar-les”, explica Manuel Martínez Corral, catedràtic d'Òptica de la Universitat de València (UV) i impulsor de la spin-off al costat de Genaro Saavedra Tortosa, també catedràtic d'Òptica de la UV. “A més, permet l'anàlisi 3D i 4D, és a dir, en temps real, per a monitorar cèl·lules vives. Parlem d'una tècnica assequible, flexible en la seua implementació i estable, de manera que no fan falta condicions específiques de temperatura ni sistemes antivibració que garantisquen un comportament robust”, afig el científic. El dispositiu final ocuparà poc espai, la qual cosa facilitarà el seu transport, i està previst la seua aplicació en Point Of Care, obrint les portes al diagnòstic in situ de malalties que induïxen canvis morfològics a nivell cel·lular, com per exemple la malària o el càncer.
“A diferència de les tecnologies ja implantades, esta no necessita tinció cel·lular, la qual cosa permet treballar amb cèl·lules vives sense danyar-les”, Manuel Martínez Corral, impulsor de la spin-off
Mitjançant els acords tancats este dilluns 29 d'abril, WF Imaging Technologies es constituïx com a Societat de Responsabilitat Limitada (S.L.), i la Universitat de València llicencia a la spin-off, per a la seua explotació en territori mundial, una patent de la seua titularitat i resultat de l'activitat investigadora del 3D Imaging & Display Laboratory, que dirirgen M. Martínez Corral i G. Saavedra Tortosa en el Departament d'Òptica, Optometria i Ciències de la Visió de la UV.
La nova spin-off té com a socis als propis investigadors i a la Universitat de València, entre altres, i compta amb el suport i la inversió del fons NLC Health Ventures. Wilson Gomes, executiu amb experiència com a directiu en empreses multinacionals del sector de diagnòstic i dispositius mèdics, ocuparà el lloc de CEO en la companyia.
En els mitjans