La localitat valenciana d’Aras de los Olmos, on resideixen 380 habitants, serà protagonista d’un assaig pioner en la producció d’energia renovable, gràcies a la construcció d’una planta de biogàs de 925,15 m3 amb bacteris optimitzats per a la biodigestió de residus.
La construcció de la planta està cofinançada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i per la Direcció General de la Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana. L’estratègia científica serà implementada per MICRO4BIOGAS, un projecte d’investigació dirigit per la Universitat de València i dotat amb 5,7 milions d’euros de la Comissió Europea.
El consorci europeu reuneix experts en microbiologia i biotecnologia de 14 institucions en 6 països, inclòs l’Ajuntament d’Aras de los Olmos, i està coordinat pel biòleg Manuel Porcar de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, al Parc Científic de la institució acadèmica.
Aras de los Olmos serà la primera localitat d’Espanya a autoabastir-se únicament amb energia renovable. La nova planta de biogàs, la construcció de la qual està projectada per al període 2021-2022, és l’element final en el pla d’autoconsum 100% renovable de poble. Aquest pla es basa, sobretot, en les energies fotovoltaica i eòlica, però inclou la hidràulica i el biogàs/biomassa com a complements necessaris per a garantir el subministrament en els períodes sense sol ni vent.
“Aquesta part del projecte permet a més solucionar el problema que tenen els ramaders amb la gestió dels purins, per complir la normativa de la Comissió Europea”, assenyala l’alcalde d’Aras de los Olmos, Rafael Giménez. “Al seu torn, després de finalitzar el procés de producció de biogàs, poden ser reutilitzats els residus com a adob agroecològic i l’aigua sobrant del procés s’utilitzarà per a reg. Per tot això, aquest projecte es pot considerar com a referent de l’economia circular.”
Microbis descomponedors
El personal investigador del projecte MICRO4BIOGAS treballarà durant quatre anys per optimitzar el procés de producció de biogàs. Aquest producte és una combinació de metà amb petites quantitats de diòxid de carboni i traces d’altres gasos, que es produeix gràcies a la descomposició anaeròbica de matèria orgànica, duta a terme per bacteris.
El biogàs es crema, igual que la biomassa, per generar electricitat o calor sense afegir combustibles fòssils al cicle del carboni. A més, la matèria orgànica que es descompon per produir-pot tindre procedències diverses, com els fems o les deixalles alimentàries. A Aras de los Olmos, serà principalment de residus ramaders.
Encara que es coneixen totes les etapes de la biodigestió, actualment aquest procés és una espècie de caixa negra per a la ciència, ja que no s’han estudiat en detall les complicades interaccions de reaccions bioquímiques que generen el gas. Els científics analitzaran a fons les reaccions per dissenyar comunitats bacterianes –formades per microbis naturals i microbis optimitzats amb tècniques de biologia sintèticament, que fermenten matèria orgànica de manera molt eficient. L’objectiu és millorar la qualitat i la taxa de producció del gas.
“El d’Aras de los Olmos és un exemple extraordinari, tant per ser una iniciativa amb una base social i ambiental com per ser un banc de proves privilegiat per a un projecte que pretén, d’una banda, optimitzar la producció de biogàs, i de l’altra també democratitzar, fer-la accessible a tots”, assenyala Manuel Porcar, responsable del projecte.
El projecte MICRO4BIOGAS està coordinat per la Universitat de València i reuneix les següents entitats: Gasterra BV (Països Baixos), ABS International (Bèlgica), AEV Energy GMBH (Alemanya), Ajuntament d’Aras de los Olmos (Espanya), Bioenergie Verbund EV (Alemanya), Technische Universitaet Dresden (Alemanya), Draxis Environmental SA (Grècia), Bioclear Earth BV (Països Baixos), Universitat Politècnica de València (Espanya), Universiteit Gent (Bèlgica), Finrenes OY (Finlàndia), Darwin Bioprospecting Excellence SL (Espanya) i Scienseed SL (Espanya).