Investigadors de l'IATA desenvolupen juntament amb l'empresa Juan y Juan Industrial un sensor per a envasos alimentaris que adverteix de l'entrada d'oxigen en el seu interior

03/12/2019

El sensor es torna de color blau quan l'oxigen entre a l'interior de l'envàs provocant la conseqüent deterioració de l'aliment conservat

 

Investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), en col·laboració amb la valenciana Juan y Juan Industrial, S.L.U., pertanyent al Grup Vicky Foods, han desenvolupat un sensor per a envasos alimentaris que adverteix mitjançant un canvi de tonalitat de l'entrada d'oxigen en el seu interior i, per tant, de la deterioració de l'estat de l'aliment, tal com expliquen en l'article publicat en la revista Sensors.

El sensor s'allotja dins d'un film multicapa que recobreix l'aliment, per la qual cosa queda aïllat tant de l'exterior com de l'interior, sense arribar a estar mai en contacte amb el contingut de l'envàs. En el moment en què l'embolcall es veu afectat físicament per defecte o per manipulació inadequada i permet l'entrada d'oxigen, el sensor es tona de color blau alertant al consumidor de la introducció del gas i, per tant, del risc en la qualitat i seguretat de l'aliment.

La utilitat d'aquest sensor s'ha demostrat especialment en aliments precuinats, com a aliments infantils, que generalment són productes sense conservants, amb un contingut reduït de sal i àcid, i que es conserven en envasos hermètics amb una atmosfera inert (sense oxigen) per a evitar la seva oxidació i el creixement de microorganismes aerobis. Per aquest motiu, es deterioren fàcilment per oxidació i per creixement de microorganismes en presència d'oxigen. En el cas de l'aparició de bacteris patògens tòxics, aquests es desenvolupen gràcies a la presència de l'oxigen i el seu creixement no altera al producte físicament, per la qual cosa són difícils de detectar. No obstant això, són causants de toxiinfeccions alimentàries com a vòmits o diarrees. En aquest sentit, el sensor descrit aquí és capaç d'identificar l'oxidació amb un canvi de color i suposa, per tant, una millora respecte a la data de caducitat impresa en l'envàs.

Envasos intel·ligents

Els sistemes d'envasament intel·ligent es basen principalment en el control de la temperatura, el control microbiològic, el desenvolupament de sabors desagradables o el control de gasos, com en aquest cas. Pel que respecta a la seua fabricació, Rafael Gavara, investigador principal de l'estudi, explica que “aquest sensor pot ser implementat fàcilment per la indústria i la seua estructura flexible és vàlida per a tapes de safates, terrines o bosses”.

  • López-Carballo, G.; Muriel-Galet, V.; Hernández-Muñoz, P.; Gavara, R. Chromatic Sensor to Determini Oxygen Presence for Applications in Intelligent Embalatge. Sensors 2019, 19, 4684. https://doi.org/10.3390/s19214684