El de Materials Avançats és un dels quatre grans programes en els quals participaran centres d'investigació de la Comunitat Valenciana, però l'únic que serà coordinat per un investigador d'universitats valencianes. En aquest cas, Eugenio Coronado coordinarà en els pròxims tres anys el treball de centres de Catalunya, Comunitat de Madrid, País Basc, Aragó, Castella i Lleó i la propi Comunitat Valenciana.
El ple del Consell ha aprovat aquest matí el conveni entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el Ministeri de Ciència per al desenvolupament d'aquest programa, que compta amb un pressupost inicial de 51,85 milions d'euros, 10 milions dels quals estan previstos per a projectes desenvolupats a la Comunitat Valenciana.
El programa aprovat pel Consell, a proposta de Coronado, estableix quatre punts estratègics. El primer és l'impuls de la recerca multidisciplinària sobre el grafé i altres materials bidimensionals amb vista a les seues possibles aplicacions. El segon és el desenvolupament i integració de materials i processos innovadors clau per a la generació d'energies renovables, l'emmagatzematge d'energia i la captura i valorització de diòxid de carboni.
El programa triennal també inclou, com a tercer objectiu, el disseny de materials amb funcionalitats avançades, particularment materials, que responguen a estímuls externs i siguen útils per a les tecnologies de la informació i les comunicacions, la salut, la mobilitat, l'hàbitat o el medi ambient.
Finalment i amb caràcter general, es tracta d'afavorir i potenciar la col·laboració i les sinergies entre els diferents actors implicats en la R+D+i en Materials Avançats. I fer-ho mitjançant accions conjuntes que donen visibilitat a la comunitat científic-tecnològica nacional i accions de formació sobre difusió i transferència del coneixement, dirigides a noves generacions de científics.
Els materials toquen tots els aspectes de la nostra vida. Repercuteixen en el medi ambient, la societat i l'economia, i poden impulsar la transició cap a tecnologies més ecològiques i una millor atenció sanitària, amb millors característiques i millor rendiment, segons reconeix la Comissió Europea en els seus documents estratègics.
“Un sòlid ecosistema europeu de materials impulsa la transició ecològica i digital, així com una societat europea inclusiva i sostenible”, diu el document Advanced Materials 2030 de la Comissió. Els materials avançats sostenibles són, per tant, un motor clau per a la innovació, i generen noves oportunitats en múltiples dimensions i sectors.
L’IFIC, en el programa d'Astrofísica
Els altres tres programes complementaris en els quals participarà la Comunitat Valenciana són els de Ciències Marines, Agroalimentació i Astrofísica i Física d'Altes Energies. El Govern valencià també ha aprovat avui la subscripció al programa d'Astrofísica i Física d'Altes Energies, que compta amb un pressupost global de 38,10 milions d'euros, 8,08 dels quals arribaran a la Comunitat Valenciana.
La Comunitat Valenciana desenvoluparà el projecte “Instrumentació avançada per a instal·lacions d'avantguarda en astrofísica i física d'altes energies”, que serà coordinat per Carlos Lacasta, investigador de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC.