L’IFIC celebra el Dia de la Matèria Fosca en planetaris de València, Castelló i Tenerife

11/10/2019

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, Universitat de València-CSIC) celebra un any més el Dia de la Matèria Fosca, un esdeveniment internacional que pretén donar a conéixer la recerca que es realitza sobre un dels grans reptes de la Física actual: descobrir què és, precisament, la matèria fosca. Les activitats comencen aquest divendres 18 d'octubre a l'Aula Cajal de la Facultat de Medicina.

L’IFIC organitza tres esdeveniments dins aquest marc. Divendres 18 d’octubre, una tertúlia sobre matèria fosca per videoconferència a mig camí entre València i Tenerife. A València estaran els investigadors de l’IFIC Alberto Aparici i Avelino Vicente, i al Museu de la Ciència i el Cosmos de Tenerife estaran Héctor Socas i Jose Alberto Rubiño, de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC). Tots quatre conversaran sobre matèria fosca des dels punts de vista de la física de partícules i l'astrofísica, per a obrir després un torn de preguntes a banda i banda via internet. La trobada tindrà lloc a les 20.00h (horari peninsular) a l'Aula Cajal de la Facultat de Medicina. L'entrada serà lliure fins a completar aforament.

Dimarts 29 d'octubre a les 19:00h, a l’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, es projectarà “El fantasma de l'Univers”, un documental per a planetaris que tracta d'acostar al públic el fascinant enigma de la desconeguda encara per a la ciència matèria fosca, en la producció de la qual va participar l’IFIC. La projecció anirà precedida d'una xarrada d'introducció a càrrec d'Olga Mena, investigadora de l’IFIC. L'entrada serà lliure prèvia inscripció en la web de la Ciutat de les Arts.

Dijous 31 d'octubre a les 18:00h, en el Planetari de Castelló, tindrà lloc una activitat semblant a la de València, amb la projecció del documental “El fantasma de l'Univers”, i després una xarrada de la qual s'encarregarà Sergio Pastor (IFIC). L'entrada serà lliure fins a completar aforament, però requereix invitació que cal retirar en la taquilla del Planetari.

A més, el Museu de la Ciència i el Cosmos de Tenerife projecta diàriament, de l'11 fins al 20 d'octubre, “El fantasma de l'Univers”.

Més informació:

https://www.museosdetenerife.org/mcc-museo-de-la-ciencia-y-el-cosmos/evento/5373

https://www.cac.es/es/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/Los-fantasmas-del-universo--la-busqueda-de-materia-oscura.html