Les empreses Dawako Medtech i Arthex Biotech, finalistes del Premi Emprenedor XXI de la Comunitat Valenciana

11/03/2021

Totes dues biotecnològiques, situades en el Parc Científic de la Universitat de València, competeixen per aquest guardó amb el qual CaixaBank i ENISA reconeixen a startups innovadores

Els Premis Emprenedor XXI, impulsats per CaixaBank i cootorgats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme (a través de l'Empresa Nacional d'Innovació S.A., ENISA) i pel Banc BPI, pretenen visibilitzar la labor de microempreses i PIMES de base tecnològica i innovadora. En total, en aquest edició s'entregaran 27 guardons repartits en dues categories. Una d'elles, Premi Regional, és de caràcter geogràfic i engloba 19 premis (17 comunitats autònomes d'Espanya i dues regions de Portugal). L'altra, Premi Reptes Emprenedor XXI, posa en valor a empreses que aporten solucions en camps concrets com la salut o la sostenibilitat mediambiental.

Les biotecnològiques Dakawo Medtech i Arthex Biotech, totes dues instal·lades en el Parc Científic de la Universitat de València, han sigut dues de les cinc seleccionades per a obtindre el guardó territorial de la Comunitat Valenciana. Dawako és una empresa emergent de tecnologia mèdica que ofereix solucions avançades per a portar al mercat innovacions de tecnologies biomèdiques portàtils. Per part seua, Arthex Biotech és una spin-off de la Universitat de València centrada en el desenvolupament d'un tractament contra la distròfia muscular tipus 1 basat en inhibidors de microARNs. El nom de la companyia valenciana guanyadora del Premi Regional es resoldrà el 29 d'abril, quan els finalistes realitzen el seu segon pitch.

Agustín Maciá, Director General de Dawako Medtech, considera que aquests premis són "molt importants" pel reconeixement que atorguen així com per la dotació econòmica, que en el cas del guardó de la Comunitat Valenciana és de 5.000 euros. "D'entre els més de 150 projectes que es van presentar per a aquest Premi Regional, hem quedat entre els cinc finalistes. Per a nosaltres això és un reconeixement enorme. Significa que s'està posant en valor la proposta de Dawako, i més quan en la Comunitat hi ha tants projectes i d'un nivell tan alt", assegura Maciá.
20201002_Beatriz y Pedro 1-2
Beatriz Llamusí i Pedro Fernández, CEO i CTO de Arthex Biotech. Font: FPCUV.
 
Beatriz Llamusí, Directora Executiva de Arthex Biotech, coincideix que la resta d'empreses que concursaven "eren de gran qualitat". "Ens presentem perquè aquests premis podien atorgar visibilitat a Arthex, però també perquè en el procés podíem aprendre molt dels altres, i així ha sigut. Hi havia una llista molt llarga de candidats, i quedar finalista ja és un mèrit notable", manifesta la CEO de la companyia.


Totes dues empreses opten al Premi Benestar XXI

Tant Arthex Biotech com Dawako Medtech són biotecnològiques que treballen en l'àmbit de la salut. Per aquest motiu, també concursen en la categoria Premi Reptes Emprenedor XXI, concretament en la subsecció Benestar XXI. Aquest guardó estatal es dirigeix a propostes que contribuïsquen a millorar la salut de la societat, l'envelliment actiu i la prevenció de malalties. Aquest reconeixement és paral·lel al Premi Regional i la companyia guanyadora rebrà un import de 15.000 euros. De moment, l'organització no ha resolt quines empreses passen a la final.