Les multinacionals Analog Devices (ADI), especialista en disseny i fabricació de circuits electrònics i ubicada a Espanya en el Parc Científic de la Universitat de València, i Würth Elektronik (WE), fabricadores de components discrets electrònics, han premiat tres projectes en el primer desafiament europeu que han engegat entre estudiants d'enginyeria sota el nom First European University Design Contest. Dels tres, un és de la Universitat de València.
Es tracta de Green Mite, equip format per Sebastián Mirasol, Adrián Suárez, Víctor Martínez i Gustavo Adolfo-Pérez, quatre estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE). El seu projecte persegueix mapar el nivell de contaminació en les ciutats a través de la instal·lació d'un dispositiu electrònic en mitjans de transport.
"El prototip conté sensors, subministrats pels organitzadors del concurs, de monòxid de carboni, diòxid de carboni, partícules (1 i 2.5 micres), temperatura i humitat. I el que hem desenvolupat és una eina per a visualitzar les dades arreplegades, mostrant un mapa de calor sobre la zona on vam fer les proves i representant les concentracions de forma visual. A més, es representa un gràfic amb l'evolució temporal de cada paràmetre mesurat”, ha explicat Sebastián Mirasol.
Preguntats per les seues utilitats, Adrián Suárez ha subratllat que Green Mite "realment té dues. D'una banda, està el monitoratge de la qualitat de l'aire en una urbs, si s'instal·la per exemple en el sostre d'autobusos municipals, arreplegarien dades sobre la major part de la ciutat. Però d'altra banda, l'eina permetria estimar la petjada de carboni a nivell de llar, tenint en compte consum elèctric, consum d'aigua i el nombre de supermercats del districte". "Les aplicacions d'una eina així són molt diverses, doncs es pot usar per a mapar zones urbanes, per a fer complir legislacions ambientals per districtes o a nivell d'emissions benvolgudes de llar”, han afegit Víctor Martínez i Gustavo Adolfo-Pérez.
"És el grup que més lluny ha arribat en l'execució del dispositiu. Tenen un sistema acabat i funcional que podria col·locar-se en dispositius mòbils com a cotxes, autobusos, i fins i tot, en el servei de bicicletes públiques de València i capturar així les dades de contaminació de la ciutat. De fet, la seua major puntuació i on han aconseguit distingir-se de la resta de projectes és en aplicabilitat. Era un dels requisits. Demanàvem business relevance", ha subratllat Javier Calpe, promotor d'aquest desafiament i responsable del Centre de Desenvolupament d'Analog Devices a Espanya.
El concurs ha reconegut igualment el treball del projecte Health Ear presentat per l'equip format per Daniel Iordanov, Andima Beitia, Javier Silva i Roque Belda, alumnes de la Universitat Politècnica de València. "El seu propòsit era reduir la quantitat de soroll que arriba al timpà, especialment en el cas d'algunes professions o ambients. Per a aconseguir-ho, han dissenyat un aparell que es col·loca sobre l'orella i ho minimitza dinàmicament. Amb tot, el més rellevant és que aquesta reducció es realitza atenent a les característiques del soroll i ho adapta a la sensibilitat de cada persona en concret", ha explicat Miguel Usach, enginyer d'aplicacions en Analog Devices Spain.
El tercer projecte reconegut és Eppendorf, de la University of Limerick. "Aquest equip el que ha aconseguit és economitzar la fabricació del control de temperatura per a la caracterització de líquids en entorns mèdic i biomèdics. És un sistema molt costós i el seu desenvolupament el que permetria és potenciar el seu ús en els grups de recerca universitaris”, ha indicat Calpe.
La selecció dels tres guanyadors ha sigut responsabilitat d'un jurat format per tres professionals de Würth Elektronic i altres tres escollits dels centres d'Analog Devices a Estats Units i Irlanda. Els sis experts havien d'avaluar-los atenent als criteris d'innovació, creativitat i originalitat, aplicabilitat, ús de materials de ADI i WE i interdisciplinaritat de l'equip.
"Els objectius d'aquest desafiament han sigut tres", ha destacat Javier Calp. "Volem incentivar la participació dels estudiants en activitats proactives que complemente la seua formació; cerquem col·laborar amb les universitats facilitant-los temes i materials rellevants per a projectes final de grau i màster; i així mateix, donem a conèixer les nostres empreses entre els universitaris mentre que possibles incorporacions als equips de Analog Devices i Würth Elektronik".
El lliurament de premis tindrà lloc divendres que ve 4 d'abril en Munich (Alemanya), ciutat on les dues multinacionals compten amb seu pròpia. Una vegada lliurats els reconeixements, "seran els estudiants els que decidiran com volen continuar desenvolupant el seu projecte i si volen que tant Würth*Elektronik com nosaltres els donem suport com a acceleradores. La propietat intel·lectual dels tres prototips és dels grups universitaris”, ha avançat el responsable d'Analog Devices a Espanya.