CEINNMAT desenvolupa un nou prototip per a valorar residus de bauxita mitjançant tecnologia microones

27/09/2021

L'empresa del Parc Científic de la Universitat de València aplicarà radiació electromagnètica per a extraure metalls valoritzables dels residus generats en fabricar alumini. El desenvolupament d'aquest prototip s'emmarca en RemovAL, un projecte amb 26 socis europeus i finançat per Horitzó 2020 amb un pressupost de més de 14 milions d'euros

El prototip desenvolupat per CEINNMAT, emmarcat en el projecte europeu RemovAL, té com a objectiu l'aplicació de radiació electromagnètica per a extraure metalls valoritzables dels residus generats en la fabricació d'alumini a partir del mineral bauxita. En l'actualitat, la principal eixida per a aquest tipus de residus, altament corrosius pel seu elevat pH i tòxics pel seu contingut en metalls, correspon a l'emmagatzematge, la qual cosa implica un alt impacte ambiental, a més d'un gran risc de contaminació de sòls i mantells freàtics.

Angel López, CEO de CEINNMAT, assegura que "el nou processe microones permetrà transformar aquest residu en un subproducte d'alt valor afegit, tant des d'una perspectiva econòmica com des de la sostenibilitat ambiental, d'acord amb els plans d'acció europeus per a l'economia circular". El CEO de l'empresa remarca que "l'ús de tecnologies basades en microones suma avantatges addicionals com la reducció de la petjada de carboni del procés i l'estalvi energètic".

Finançat pel programa europeu H2020, el projecte RemovAL compta amb 26 socis europeus i un pressupost superior a 14 milions d'euros, en el qual participen l'Associació Europea de l'Alumini (EAA), les principals plantes europees de transformació de l'alumini, així com empreses desenvolupadores de tecnologia i centres d'investigació.

Desenvolupament de tecnologia per a processament de materials


CEINNMAT és una PIME innovadora la principal línia de la qual de negoci resideix en la implementació industrial de tecnologies emergents i sostenibles basades en l'aplicació de la radiació electromagnètica. Els desenvolupaments de la companyia es dirigeixen al processament de matèries primeres i materials la transformació convencional dels quals requereix condicions extremes de temperatura. Amb un ampli abast, la seua aplicació afecta a diversos sectors, entre els quals destaquen tant la metal·lúrgia, la mineria i la ceràmica com les indústria química i alimentària.