Darwin, UBE i VlcPhotonics, guanyadores en els Premis rePCV 2020

10/12/2020

Dues de les empreses, Darwin i UBE, s'ubiquen en el Parc Científic de la Universitat de València. De la biotecnològica Darwin s'ha valorat els seu creixement en facturació, personal, serveis ofertats i cartera de clients internacionals. Amb el Premi Col·laboració Empresa-Universitat, s'ha alçat la química japonesa UBE Corporation Europe, que en els últims tres anys ha establit convenis de col·laboració d'I+D amb la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d'Alacant per un import superior als 430.000 euros

 

Darwin Bioprospecting Excellence, més coneguda com a Darwin, és una pime innovadora constituïda a l'abril de 2016. La va impulsar un equip compost en la seua majoria per investigadors de la Universitat de València i del CSIC, especialistes en biotecnologia microbiana, biologia sintètica i biologia evolutiva i amb experiència prèvia en l'àmbit empresarial. Si bé la seua primera línia de negoci es va focalitzar en la bioprospección microbiana, això és, en la cerca de microorganismes amb aplicacions importants en les indústries alimentària, farmacològica, cosmètica i energètica, entre altres, hui "ens trobem en plena fase d'expansió tant comercial com científica i tecnològica", assegura el seu president Manel Porcar. "En 2018 implementem també el servei d'anàlisi genómicos i en 2020 hem posat a punt un sistema de producció a mitjana escala que ens permet poder proporcionar als nostres clients xicotets lots liofilitzats dels seus ceps seleccionats", afig Cristina Vilanova, directora científica.

Entre els seus productes innovadors, destaca el desenvolupament de probióticos per a peixos i la línia de producte Masa Mater, una massa mare seca i semi instantània composta per llevats i bacteris liofilitzats, que permet fer pa massa mare d'un dia per a un altre. "Massa Mater sorgeix per a evitar el procés de manteniment rutinari de massa mare fresca, ja que és tan senzill com obrir un sobre, preparar la mescla, pastar, deixar que fermente i enfornar", subratlla Porcar.

_ML05022

Cristina Vilanova, directora científica, i Kristie Tanner, responsable de Projectes I+D, de Darwin Bioprospecting Excellence. Font: FPCUV

Darwin ha experimentat, de 2017 a 2019, un increment en la seua facturació que ronda el 300%, "que s'ha degut en exclusiva a la prestació de serveis d'I+D a altres empreses o centres públics", explica Kristie Tanner, responsable de Projectes de Recerca i desenvolupament. I aquest augment dels ingressos ha permés una major contractació de personal, augmentant la seua plantilla en tres anys de 3 a 11 professionals. "També hem apostat per incrementar la nostra cartera de clients en mercats internacionals. El percentatge de vendes fora d'Espanya ja aconsegueix, de mitjana, el 17%", indica Tanner.

Per aquest "excel·lent" creixement, el jurat dels Premis rePCV, compost pels responsables dels cinc ecosistemes d'innovació de les universitats públiques de la Comunitat, ha decidit reconéixer a Darwin Bioprospecting Excellence amb el Premi Startup. En aquesta modalitat, s'ha valorat també amb dos accèssits a les empreses I-Care Reliability Espanya, empresa especialitzada en el procés de digitalització del manteniment per a clients industrials i vinculada a Espaitec, i WonderBits Coop.V., també especialitzada en el desenvolupament de programari avançat per a la digitalització i automatització de processos i instal·lada a la Ciutat Politècnica de la Innovació.

La segona categoria reconeguda pels Premis de la Xarxa de Parcs Científics Valencians ha sigut la Col·laboració Empresa-Universitat. Aquest premi ha recaigut en Ube Corporation Europe, empresa que compta amb instal·lacions en el Parc Científic de la Universitat de València i està vinculada virtualment amb Espaitec.

Col·laboració amb tres universitats

Pertanyent al grup químic japonés UBE, la seua àrea d'I+D compta amb 30 professionals en plantilla i manté convenis de col·laboració amb la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d'Alacant. Les seues línies d'investigació s'emmarquen en l'estudi de sistemes de poliuretà, la cerca de noves solucions per a la funcionalización de superfícies tècniques, el desenvolupament de tintes d'efecte ceràmic amb nous additius polimèrics i el desenvolupament de noves solucions d'envasos multicapa basats en poliamides biodegradables, entre altres. "De 2017 a 2019, els convenis de col·laboració establits amb les tres institucions acadèmiques superen els 430.000 euros", ha informat Andrés Nohales, responsable d'I+D de Materials Químics.

036_PREMIOSPARCIENTIFIC

Andrés Nohales, de UBE, en el lliurament de Premis X Aniversari de la FPCUV. Font: FPCUV

En aquest categoria han sigut també reconegudes amb accèssits Applynano Solutions, especialista en el desenvolupament de solucions per a la implantació de l'ús de nanomaterials en la indústria i el desenvolupament i síntesi d'òxid de grafé, situada al Parc Científic d'Alacant; i SemanticBoots, que ha desenvolupat un sistema basat en intel·ligència artificial (chatbot) que facilita l'accés al món digital a persones amb discapacitat visual i es troba vinculada en Espaitec.

La tercera de les categories d'aquests premis, la que reconeix a les spin-offs situades en els cinc parcs, ha premiat a VLC Photonics, empresa d'enginyeria especialitzada en el desenvolupament de solucions per a diferents mercats que utilitzen tecnologia fotònica integrada. "Similar a la integració electrònica, aquesta tecnologia permet la miniaturització de sistemes òptics en un microxip fotònic, on la llum és utilitzada per a generar, processar, transmetre i detectar informació", explica Iñigo Artundo, la seua CEO.

Premi Spin-off

L'empresa, instal·lada a la Ciutat Politècnica de la Innovació, ha sigut constituïda des del grup de comunicacions òptiques i quàntiques -hui conegut com Photonics Research Lab- dins de l'institut d'investigació iTEAM de la Universitat Politècnica de València. L'activitat comercial s'ha internalitzat des del primer moment i el seu percentatge de vendes en l'exterior ha sigut en 2019 del 97%. En els últims tres anys el seu equip ha crescut de 8 a 15 persones i ha consolidat la seua facturació al voltant dels 750.000 euros anuals.

Les spin-offs Fent Innovative Programari Solutions S.L. (fentISS), especialista en el desenvolupament i comercialització de programari de sistemes per a aplicacions crítiques per a satèl·lits i també situada a la Ciutat Politècnica de la Innovació, i de nou Applynano Solutions, spinoff de la Universitat d'Alacant, han sigut reconegudes amb dos accèssits en aquesta modalitat.