Dawako i Sabartech reben 770.000 euros per a desenvolupar la primera plataforma de detecció precoç, ajuda al diagnòstic i seguiment de la sarcopènia

10/09/2021

Les empreses del Parc Científic de la Universitat de València són recolzades per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a dur a terme el projecte iSARC-GENETICS en col·laboració amb grups d'investigació de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València

 
La sarcopènia és una malaltia que provoca la feblesa progressiva amb la pèrdua de la massa i qualitat muscular i que afecta principalment les persones majors de 60 anys. El projecte iSARC-GENETICS, liderat per Dawako i Sabartech, naix amb la vocació de convertir-se en la primera plataforma de medicina de precisió i salut digital per a la detecció precoç de la sarcopènia, ajuda al diagnòstic i seguiment d'aquesta malaltia.

Agustín Maciá, director general i cofundador de Dawako, indica que "s'estima que entre el 5 i el 13% de les persones que tenen entre 60 i 70 anys estan afectades de sarcopènia. Aquesta ràtio s'incrementa al 11-50% per a aquelles majors de 80 anys. Amb l'augment de la població geriàtrica s'hauria de fer deteccions rutinàries d'aquesta malaltia progressiva, així com abordar-la clínicament. El diagnòstic de la sarcopènia haurà de liderar les estratègies del tractament".

Dawako és una jove startup de dispositius mèdics l'objectiu dels quals és crear un nou paradigma en el camp dels sistemes d'imatge mèdica habituals. Basat en una tecnologia de nova generació d'imatge per ultrasons wearable impulsada per Intel·ligència Artificial (IA), els seus dispositius permeten el monitoratge remot del pacient i l'anàlisi intel·ligent de biomarcadors d'imatge quantitatius de paràmetres fisiològics. "L'avaluació dels paràmetres d'arquitectura muscular extrets d'aquestes imatges pot mostrar anormalitats en els músculs i pot ser de gran utilitat per a avaluar de forma no invasiva la presència de sarcopènia", assegura Maciá.
 

Un sistema computacional en el núvol basat en IA

El Projecte iSARC-GENETICS integrarà la tecnologia patentada per Dawako, juntament amb biomarcadors d'imatge quantitatius i marcadors genètics, en un innovador sistema computacional en el núvol basat en IA que permetrà el diagnòstic precoç de la sarcopènia i el monitoratge remot de pacients en el seu tractament personalitzat i cura contínua.

Javier Escobar, director científic i cofundador de Sabartech, assegura que el seu objectiu és "portar a un altre nivell la genètica preventiva incorporant un nou enfoque multiescala, IA i automatització a la nostra recerca i desenvolupament". "Mitjançant la nova i revolucionària tecnologia AIG (Automated Intelligence Genetics), iSARC-GENETICS serà el primer model d'ús d'aquesta tecnologia", puntualitza.
 
 
 
Sabartech és una empresa especialitzada en medicina de precisió amb un enfocament emergent per al tractament i prevenció de malalties basat en la detecció de biomarcadors, tant sols com combinats amb altres tècniques de diagnòstic. Constituïda en 2016, la signatura s'ha posicionat internacionalment com a empresa referent de les últimes tecnologies de medicina de precisió per al diagnòstic precoç i tractament personalitzat de càncer i altres patologies.

La tecnologia que es desenvoluparà en el projecte també té altres aplicacions, com per exemple en la medicina esportiva i rehabilitació -amb la finalitat de previndre i tractar lesions i obtindre el major rendiment esportiu-, en l'obstetrícia (monitoratge i seguiment remot de l'embaràs) i en la pediatria (nutrició infantil). Encara que, tal com apunta el director científic de Sabartech, "potser és en l'àmbit cardiològic i oncològic, pel seu impacte sociosanitari, en el qual aquesta tecnologia podria cobrar més rellevància en els pròxims anys".
 

El tercer projecte amb major dotació

L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza, a través de la línia de suport als projectes estratègics en cooperació, 52 iniciatives d'I+D+i d'alt impacte productiu que acrediten una inversió superior als 500.000 euros i en les quals col·laboren de manera efectiva els agents del Sistema Valencià d'Innovació. En aquesta convocatòria, iSARC-GENETICS és el tercer projecte de major dotació pressupostària amb una ajuda concedida de 770.000 euros en subvenció.
Dawako despacho_web
 
Reunió de l'equip de Dawako treballant sobre el projecte iSARC-GENETICS. Font: FPCUV
 
“L'objectiu prioritari del projecte és el de poder contribuir, a través dels resultats esperats, a posicionar d'una forma efectiva a la Comunitat Valenciana com a referent en el camp de l'envelliment saludable, a través d'una solució científic-tecnològica innovadora, cost-eficient en l'àmbit de la salut i amb una proposta de valor totalment alineada a l'estratègia definida pel Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat en Salut envers la prevenció i control de la fragilitat-cronicitat”, destaca el director general de Dawako.


Sinergies que es gesten en el PCUV

Dawako i Sabartech estan situades en el Parc Científic de la Universitat de València. I encara que els seus laboratoris es troben a tan sols uns metres de distància, no va ser fins a 2019 quan els responsables de totes dues empreses innovadores es van conéixer. Va succeir en final del concurs 5UCV Startup. En aquell moment, Agustín Maciá i Javier Escobar van ser conscients que les línies d'investigació que segueixen totes dues empreses són complementàries. Així va ser com va donar inici la idea d'emprendre un projecte comú: el de crear la primera plataforma de medicina de precisió i salut digital per a la detecció precoç, ajuda al diagnòstic i seguiment de la *sarcopenia. Dos anys després, aquesta col·laboració es materialitza en iSARC-GENETICS, un projecte que la AVI secunda amb quasi 800.000 euros.

Es tracta d'un cas d'èxit que reflecteix el compliment d'un dels principals objectius del Parc Científic de la Universitat de València: el de fomentar la cooperació entre grups d'investigació de la Universitat de València i empreses, facilitant aliances amb socis estratègic per a contribuir a la millora de la competitivitat de les empreses i el desenvolupament econòmic de la Comunitat Valenciana.