Design Thinking, imita els creatius per a fomentar la innovació

10/05/2018

El focus de les empreses està canviant. Progressivament el model centrat en el producte o servei està evolucionant a un model concentrat en l'usuari. Aquest fet, que conflueix amb el creixement de la cultura creativa, ha donat lloc a una nova metodologia de treball en les companyies anomenada Design Thinking. El seu objectiu és potenciar, precisament, la innovació imitant les fórmules de treball dels creatius.

L'objectiu d'aquest "pensament de disseny" (si ho traduïm al castellà) és potenciar la innovació. Segons Kaan Turnali, el design thinking, en la seua concepció més bàsica, “és un procés, aplicable a tots els àmbits de la vida, de creació d'idees noves i innovadores i resolució de problemes”. Per això, pot afirmar-se que, en essència, consisteix en l'adopció dels procediments de treball i la forma de pensar dels equips de disseny a l'hora de resoldre obstacles i necessitats. I entre tots ells, destaca principalment l'organització d'equips multidisciplinaris que aporten el major nombre de punts de vista possibles a un plantejament.

Mètode Design Thinking: com implantar-lo

Tal com explica MarcoAntúnez en aquest article de la revista Entrepreneur, existeixen cinc criteris sota els quals es pot implementar aquesta disciplina en pràcticament qualsevol empresa i sector de forma reeixida:

1. Empatitzar

En aquesta primera etapa és necessari observar a l'usuari amb la finalitat de comprendre-ho. I per a optimitzar aquest objectiu hem d'estudiar-li en el seu entorn, involucrant-nos amb el seu context. Es recomana crear una relació amb el subjecte perquè aquest se senta còmode i siga capaç d'actuar com realment, d'aquesta manera se sentira còmode per a externalitzar els seus pensaments, preocupacions i necessitats. I aqueixa serà la informació més valuosa.

Com a creadors, la nostra meta és resoldre problemes que no són nostres. Per tant, per a comprendre'ls veritablement, hem d'estar atents a qualsevol informació facilitada per l'usuari (a través del llenguatge no verbal, com el to i la gestualitat corporal, per exemple) i sempre cercar nous punts de vista sobre el problema (a través d'una entrevista estructurada en profunditat, per exemple).

La finalitat d'aquesta fase és conèixer al nostre públic, empatitzar amb ell i d'aquesta manera, entendre com pensen els nostres potencials clients i comprendre detalladament què els importa i preocupa.

2. Definir

Una vegada està recopilada tota la informació de l'usuari, s'haurà d'analitzar i resumir per a contextualitzar-la. En aquesta etapa l'objectiu principal és definir correctament quin és el desafiament concret a solucionar. Per a açó, és d'especial utilitat tractar de configurar un perfil d'usuari model, delimitar els seus problemes i definir les seues característiques. Atenent a aquest consumidor tipus, es dissenyarà la solució o producte; és a dir, marcarà el punt de vista del que partirà el desenvolupament del disseny.

3. Idear

En aquest punt la creativitat del grup jugarà el paper principal. No es tracta de trobar la solució perfecta, sinó de generar el major nombre d'alternatives possibles. Ací totes les idees són vàlides i tenen la mateixa importància, des de les més òbvies fins a les més sorprenents i inesperades. Cal deixar fluir la imaginació.

Una de les millors dinàmiques per a fomentar la creativitat és el brainstorming, una tècnica en la qual tots poden compartir les seues ocurrències sense límits, sense por a ser jutjats per la qualitat de la inventiva o la, aparent, impossibilitat de dur a terme una idea.

Seguint aquesta idea, el mètode Design Thinking requereix la força col·lectiva per a aconseguir el major grau d'innovació i originalitat possibles. Els resultats inesperats són no solament bons, sinó recomanables. És fonamental disposar del major nombre d'opcions. Després, es filtren les idees i mitjançant consens se seleccionaran les que es consideren més viables o que resolen millor cada problema.

4. Generar prototips

Arriba el moment de generar prototips. Es tracta de fer les idees tangibles, generant prototips de cadascuna d'elles. Aquesta tasca ha de plasmar-se de la manera més assequible possible (un esquema, unes instruccions, una animació i/o un vídeo). Per a mostrar objectes, podrem utilitzar paper, cartó, plastilina, impressió 3D, etc.

L'important és que s'assemblen al producte final el màxim possible, per a poder comunicar la idea de forma més precisa i obtenir un feedback ràpid, evitant un cost elevat o un desenvolupament massa extens.

5. Avaluar

Aquesta és l'etapa final de la metodologia de pensament de disseny. L'avaluació estarà a càrrec dels propis clients, que rebran el prototip de la idea seleccionada per a comprovar si realment resol el seu problema.

La fase d'avaluació ens dóna la possibilitat d'aprendre sobre els usuaris i les possibles solucions. Se'ls atorga una o diverses solucions per a veure quina d'elles prefereixen i s'observa la seua experiència d'ús. És recomanable no explicar-los gens sobre el prototip i deixar que ho descobrisquen per si mateixos.

Després se'ls sol·licita feedback i opinions sobre els prototips que s'han creat. Les referències de l'usuari ens ajudaran a saber si li hem comprès o hem satisfet la seua necessitat. A partir d'ací conclourem si el prototip és vàlid o hem de tornar arrere en el procés, fins i tot tornar a la fase d'idear. És molt probable que calga modificar el prototip en diverses ocasions i avaluar-ho fins a aconseguir que s'adapte a les necessitats reals de l'usuari o client ideal.

Per què treballar mitjançant el pensament de disseny?

Aplicar eines de Design Thinking ajuda a l'empresa a mantenir una cerca constant de solucions innovadores o que plantegen millores a productes ja existents. A més, aquesta disciplina permet generar empreniment més creatiu i facilita la gestió dels recursos i minimitza els riscos. Si atenem als avantatges que tenen les eines d'aquesta metodologia aplicada a l'empresa, aquestes són les principals:

●    Ens orienta cap al client: ens assegurarem que els nostres productes/serveis/tecnologies s'adapten i resolen les seues necessitats.
●    El resultat te un valor afegit: el fet que la nostra solució haja nascut en el propi si del client, que és qui ho utilitzarà, li dóna un valor afegit que ho diferenciarà de la competència.
●    Redueix els riscos econòmics: es neutralitzen la major part dels dubtes que sorgeixen quan s'inicia un negoci o una nova línia. Tindrem èxit o ens equivocarem d'un forma més ràpida i havent dedicat menys recursos.
●    És un procés àgil: la seua implementació consisteix a passar d'idear a construir, mesurar i aprendre. És un procés que combina molt bé amb la metodologia Lean Startup i Agile.

Et pot interesar: L'ús de metodologies àgils en el teu pla d'nnovació estratègic

●    Fomenta la creativitat i facilita la innovació: el Design Thinking prepara la nostra ment per a explorar, mirar més enllà i explotar la nostra capacitat creativa. Gràcies a això es fomenta la innovació per a crear noves empreses, però també per a emprendre dins de la pròpia corporació.

Com preparar-se per a aplicar Design Thinking?

Per a implementar el pensament de disseny en l'empresa de forma efectiva, és imprescindible preparar la ment. L'equip haurà de deixar en un segon pla les habilitats d'execució per a centrar-se en la innovació i convertir-se en generadors d'idees revolucionàries. Per a açò, és clau:

- Estar oberts a l'aprenentatge i ser tolerants amb l'error

- Disposar d'una visió generalista

- Enfocar reptes molt diversos

- Ser capaços de *empatizar amb els nostres clients

El Design Thinking es una gran oportunidad si estás dispuesto a avanzar en la innovación empresarial. Existen muchas otras herramientas útiles que te ayudarán a impulsar tus proyectos científico-tecnológicos. Una de ellas son las patentes. ¿Has pensando en cómo utilizar la información de estos documentos para garantizar la novedad de tus ideas? Descárgate el nuevo ebook del Parc Científic:

El Design Thinking és una gran oportunitat si estàs disposat a avançar en la innovació empresarial. Existeixen moltes altres eines útils que t'ajudaran a impulsar els teus projectes científic-tecnològics. Una d'elles són les patents. Has pensant en com utilitzar la informació d'aquests documents per a garantir la novetat de les teues idees? Descarrega't el nou ebook del Parc Científic: “Cómo usar la información de patentes para impulsar tus proyectos tecnológicos y científicos”.

Referències:

- García, Andy. (2017, 09, 04). Design Thinking como base para Lean y Agile. [Notícia]. Recuperat de: http://blogs.gestion.pe/innovar-o-ser-cambiado/2017/09/design-thinking-como-base-para-lean-y-agile.html

- Ciancio, Agustina. (2017, 07, 12). Design Thinking como herramienta para tener emprendimientos más innovadores. [Notícia] Recuperat de: http://noticias.universia.es/cultura/noticia/2017/07/12/1154202/design-thinking-herramienta-tener-emprendimientos-innovadores.html

- Alba, Ángel. (2017, 06, 19). Cómo aplicar Design Thinking para conseguir una cultura innovadora. [Post del blog] Recuperat de: https://innolandia.es/aplicar-design-thinking-conseguir-una-cultura-innovadora/

- El Comercio. (2017, 06, 05). ¿Por qué Design Thinking es el mejor método para innovar? [Noíicia]. Recuperao de: https://elcomercio.pe/especial/zona-ejecutiva/actualidad/que-design-thinking-mejor-metodo-innovar-noticia-1991977

- San Martín, Iris. (2017, 02, 03). 5 Claves para aplicar el design thinking en tu startup. [Post del blog]. Recuperat de: http://www.blogyuzz.org/2017/02/5-claves-para-aplicar-el-design-thinking-en-tu-startup/

- Antúnez, Marco. (2017). El ABC para usar el "design thinking" al formar tu empresa. [Notícia]. Recuperat de: https://www.entrepreneur.com/article/267526

- Blázquez, Pilar. (2016, 10, 19). Ejemplos de Design Thinking como metodología para fomentar la innovación. [Post del blog] Recuperat de: https://www.icemd.com/digital-knowledge/articulos/ejemplos-design-thinking-metodologia-fomentar-la-innovacion/

- Turnali, Kaan. (2015, 05, 10). What Is Design Thinking? [Notícia]. Recuperat de: https://www.forbes.com/sites/sap/2015/05/10/what-is-design-thinking/#25fb1ebf471f