ADM Biopolis i Bionicia, dos casos d'èxit de spin-offs del CSIC nascudes en el Parc Científic de la UV

17/07/2020

La II edició del programa d'acceleració Dinamiza, destinat a potenciar la creació de spin-offs del CSIC, presenta com a casos d'èxit el de les dues biotecnològiques valencianes nascudes en el Parc Científic de la Universitat de València

ADM Biopolis va nàixer en 2008 com spin-off del Centre Superior d'Investigacions Científiques en el si de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València. "Vam anar creixent i als cinc anys vam haver de decidir entre anar-nos al Parc Tecnològic o quedar-nos en el PCUV. Al final vaig imposar el meu criteri que em semblava més adequat seguir en aquest entorn científic, perquè nosaltres som una companyia generant coneixement", rememora Daniel Ramón, cofundador de l'empresa i vicepresident d'I+D en Nutrició i Salut.

Daniel Ramón ha relatat la seua experiència com CEO d'aquesta companyia en la jornada de presentació de projectes del programa d'acceleració Dinamiza, que promou el CSIC amb el suport de la Fundación Parque Científico de Madrid. En total, s'han presentat 6 projectes impulsats per equips investigadors del CSIC que aspiren a aconseguir les xifres de facturació de companyies com Biopolis o Bioinicia, un altre cas que s'ha explicat com a exemple d'èxit.

Biopolis va arrancar amb 56.000 euros de tres inversors i amb dues condicions: no poder anar a fons públic i entrar en beneficis en dos anys. "Amb aquestes premisses un es posa les piles", assenyala Daniel Ramón. "Tant és així que fa dos anys ens va adquirir una multinacional americana que es diu Archer Daniels Millers, que ven 70.000 milions dòlars a l'any. En aquest moment som 90% ADM i 10% CSIC. Aquesta participació és un tema important per a nosaltres. També ha crescut el nostre equip, hui som 70 professionals", ha explicat.

L'oferta tecnològica d'ADM Biopolis és la cerca, el disseny i el desenvolupament de microorganismes per a finalitats industrials i relacionades amb la salut. Entre els beneficis d'estar instal·lats en el Parc Científic, on compten amb una planta de producció, Daniel Ramón subratlla tres: "Estar en el PCUV ens ha servit per a captar talent; ens ha permés tindre relacions amb empreses i instituts d'investigació ací instal·lats, amb els quals portem avant projectes d'I+D+i; i ens confereix el seu propi entorn científic, ja que que quan un client ve a veure't, li canvia l'actitud en veure que estàs envoltat de coneixement. Això ens ha passat multitud de vegades amb clients que s'han quedat sorpresos de veure on estàvem. I ens va passar amb el nostre nou soci. Quan van arribar els responsables d'ADM, recorde que les primeres coses que van dir va ser: ‘Esteu en el lloc perfecte i no cal moure's d'ací’".

Processos electrohidrodinàmics

Per part seua, Bioinicia, també nascuda com spin-off de l'IATA-CSIC en el Parc Científic de la Universitat de València, és una empresa dedicada al desenvolupament i fabricació de materials nano i microestructurados mitjançant processos electrohidrodinàmics (electrospinning i electrospraying) i que proporciona equips d'electrospinning de primera qualitat per a processos des del laboratori fins a l'escala industrial.

CSIC BIOINICIAJosé María Lagaron, investigador del CSIC i cofundador de Bioinicia

"Hem desenvolupat productes micro/nanoestructurats per a una àmplia varietat d'aplicacions, entre elles: filtració, agroquímics, materials funcionals, tèxtils, piles de combustible, etc... encara que el focus es troba en els camps farmacèutic, biomèdic, cosmètic i d'encapsulació d'aliments-nutracèutics", ha detallat José María Lagaron, cofundador i investigador del CSIC.

En el marc de la pandèmia, l'empresa valenciana, hui situada al Parc Industrial Tàctica de Paterna, està fabricant rotllos amb nanofibres per a filtres i màscares d'ús mèdic. L'investigador ha ressaltat que Bioinicia ha aconseguit les tres principals certificacions d'Aitex: FFP1, FFP2 i FFP3, segons el nivell de protecció del teixit enfront del Covid-19. Amb la primera, de cada 100 virus poden passar 20, amb la segona dues, i amb l'última, la més restrictiva, podria colar-se un de cada 100.