La spin-off EpiDisease rebrà 344.000€ de la Fundació Botín per a accelerar l'arribada al mercat d'un test diagnòstic de l'EIA

26/07/2018

 

L'empresa està desenvolupant un kit in vitro d'alta sensibilitat que canviarà la forma actual de monitorizar als pacients mitjançant l'ús continuat de radiografies de rajos X.

La spin-off EpiDisease rebrà 344.000 euros del programa Mind The Gap de la Fundació Botní per a accelerar l'arribada al mercat del test diagnòstic de l'escoliosi idiopática en adolescents (EIA) desenvolupat per l'empresa. En concret, "servirà per a finançar el desenvolupament del prototip del kit i la validació clínica de la funció pronòstic", explica José Luis García, director executiu de l'empresa instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València.

"El dispositiu ScoliPro® és un kit de diagnòstic que té una sensibilitat clínica superior al mètode convencional per a detectar aquesta malaltia, és a dir, la radiografia. Aquesta nova prova molecular ajudarà als especialistes a identificar de forma precoç a persones amb major risc de desenvolupar EIA, així com a decidir el seguiment i tractament d'aquests pacients de forma més específica. De moment, és l'única eina pronóstica in vitro no solament a Espanya, sinó a nivell internacional", explica Salvador Mena, director científic d'EpiDisease.

"Fins ara tots els xiquets i xiquetes amb una lleugera desviació de columna han de sotmetre's a rajos X cada sis mesos, doncs no és possible pronosticar si aquesta deformació derivarà en casos més greus que poden portar a problemes respiratoris i, sobretot, a efectes psicològics. A més, és sabut que les radiografies en període de creixement augmenten la incidència de càncers en adults. Per a evitar-ho, nosaltres el que fem és una anàlisi de sang dels pacients i podem predir quin serà la progressió de la malaltia. La sensibilitat clínica està entorn del 100%”, detalla Mena.

Aquests resultats han sigut obtinguts a través d'un projecte de recerca que es duu a terme des de 2013 en l'Hospital Unirversitari i Politècnic La Fe de València. "En aquest projecte hem pogut identificar els biomarcadors que formaran part del kit. I una vegada acabada la validació analítica, a partir de 2019 iniciarem la validació clínica a nivell europeu. Aquesta vegada en hospitals de reconegut prestigi a Itàlia, Finlàndia, Suïssa, Anglaterra i Holanda”, assenyala José Luis García.

En aquest sentit, l'ajuda econòmica de la Fundació Botín, destinada a empreses interessades a promoure i impulsar projectes basats en coneixement i/o tecnologia dels quals siga titular una institució investigadora espanyola, és "un impuls a la companyia. En primer lloc, perquè ens aporta els fons necessaris per a portar a èxit el projecte; en segon lloc, perquè ens aporta un consultor extern amb experiència en el sector biotech; i en tercer lloc, perquè guanyem visibilitat en la cerca d'inversió per a aquesta segona fase de validació a nivell internacional". El finançament arriba ara després de presentar la sol·licitud al Mind The Gap en 2016 i passar les tres fases requerides de garbellat, avaluació i die diligence.

Seleccionada per VLC/STARTUP i 5U CV Startup

EpiDisease es va constituir al juny de 2014 com spin-off del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) i un any més tard va ser reconeguda com a spin-off de la Universitat de València i de l'Institut de Recerca Sanitària INCLIVA. Els seus impulsors són Jose Luis García, investigador postdoctoral del CIBER; Salvador Mena, professor ajudant doctor de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València; Federico Pallardó, catedràtic del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina en la institució acadèmica; i Lorena Peiró, coordinadora del Biobanc de l'INCLIVA.

Seleccionats pel Programa d'impuls a l'empreniment VLC/STARTUP, de la Fundació Parc Científic Universitat de València, es van instal·lar en 2015 en aquest ecosistema d'innovació, on van començar a desenvolupar el kit diagnòstic per a la EIA "al mateix temps que ofereixen serveis especialitzats en epigenètica per a centres de recerca i empreses", afirma el seu director científic.

EpiDisease ha sigut també beneficiària en 2017 del Programa NEOTEC del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), "amb el finançament del qual passarem totes les proves necessàries per a obtenir el marcat europeu per a proves in vitro, el CE-IVD".

A més, ha sigut guardonada pel Programa Empren Jove de la Generalitat Valenciana en 2014 i pel Concurs 5U CV Startup en 2016. Aquest mateix any, EpiDisease va ser seleccionada per la Fundació per a la Innovació i Prospecció en Salut (FIPSE) per a rebre un mentoring de sis mesos en l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) al costat d'experts en el sector de la salut americà. "Totes aquestes ajudes suposen un suport per a salvar els principals esculls d'EpiDisease, que són l'obtenció de mostres clíniques i el manteniment de la pròpia empresa".