UBE i AINIA desenvolupen envasos flexibles de niló que dupliquen la vida útil dels aliments preparats

31/10/2018

Un puré es pot mantenir en condicions òptimes per a consum més de 300 dies

L’empresa UBE Corporation Europe, instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, i l’Institut Tecnològic de la Indústria Agroalimentària (AINIA), han desenvolupat un envàs flexible de niló, de molt poc pes i resistent a l’esterilització en autoclau (120º de temperatura), que allarga la vida útil dels aliments preparats, com són ara aliments infantils, salses, purés, melmelades i conserves.

“Comparant la nova pel·lícula plàstica amb envasos flexibles actuals, hem aconseguit duplicar la vida útil de l’aliment”, expliquen els responsables d’aquest projecte, Sergi Salvà i Pedro Zomeño. “Per exemple, un puré de verdures, que en els envasos flexibles actuals té una vida útil de 150 dies aproximadament; en un envàs desenvolupat amb aquests materials innovadors, es pot mantenir en condicions òptimes per al consum més de 300 dies, i això sense haver d’afegir-hi additius conservants”, assegura Sergi Salvà, cap de projectes de R+D d’UBE.

L’objectiu d’aquest desenvolupament és també “substituir els envasos rígids convencionals, és a dir, pots de cristall, llaunes o plàstics més rígids i pesats”, afegeix Salvà. Els nous envasos compten amb major ergonomia i facilitat d’ús, al temps que redueixen l’empremta de carboni en el medi ambient, ja que la quantitat de material necessària per a cobrir l’aliment és mínima. “Suposen una part infinitesimal del pes del conjunt del producte, normalment en el rang de 50 a 100 micres”, informa el cap de projectes de R+D d'UBE.

Un de tres desenvolupaments

Aquests nous envasos són un dels tres resultats obtinguts en el marc del projecte ‘Noves solucions sostenibles per a l’envasament flexible d’aliments de gran consum mitjançant copoliamides avançades’ (COPAFLEX), impulsat per UBE i AINIA i emmarcat dins de la convocatòria RETOS Col·laboració.

“Fa anys que treballem conjuntament. Nosaltres aportem la nostra experiència en el disseny i desenvolupament de nilons com a polímer funcional que s’utilitza en molts envasos alimentaris, que es el nostre mercat principal”, assenyala Salvà. “I AINIA suma els seus coneixements en l’avaluació d’aquests materials. Nosaltres hem fet les proves semiindustrials de fabricació dels envasos i ompliment per a poder analitzar la interacció envàs-producte, la seua vida útil i l’impacte ambiental”, afegeix Pedro Zomeño, responsable de Projectes en Tecnologies d’Envasament d’AINIA.

“En aquest cas hem decidit no patentar ni protegir intel·lectualment el desenvolupament per tal de poder popularitzar-lo. El que volem és una difusió d’aquests envasos tan àmplia com siga possible i que s’utilitze aquesta tecnologia preferiblement amb material d’UBE”, avança Salvà. “De moment, hem despertat un gran interés en països on la cadena de fred no és pot garantir”. En canvi, pel que respecta als altres dos dissenys d’envasos, “degut al seu nivell d’innovació, estan en procés de ser patentats”.

UBE Corporations Europe S.A.U. és una empresa instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, la planta productiva de la qual es troba a Castelló. Forma part de la corporació europea de la companyia matriu amb seu en Tòquio (Japó). Són especialistes en poliamides de niló 6 i copoliamides, plàstics d’enginyeria que s’utilitzen en aplicacions d’un mercat que creix a un ritme anual del 5-6%.