La Fundació Parc Científic Universitat de València i Banc Santander premien 10 empreses innovadores amb una firme aposta per la I+D

05/02/2020

María Albiach i José Luis García, premis ‘A la Trajectòria Emprenedora i Directiva’ per encarnar el doble perfil investigador i empresarial

La Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) va fer lliurament anit dels Premis ‘X Aniversari’ a 10 companyies innovadores del seu entorn empresarial. L'aposta per la R+D, la col·laboració amb la institució acadèmica o el nivell d'internacionalització, entre altres, han sigut aspectes clau per a la resolució d'uns premis que s'emmarquen dins la celebració del X aniversari de la FPCUV i que compten amb el suport de Banco Santander.

La multinacional química UBE Corporation Europe va ser la primera a rebre un premi, el de ‘Trajectòria de Col·laboració amb la Universitat de València’. En aquesta última dècada han sigut 9 els contractes d'I+D signats amb la institució, especialment per a la recerca de poliuretans i policarbonats. Els seus desenvolupaments s'apliquen en la producció d'envasos d'alimentació, monofilaments, components d'automoció, materials d'hàbitat i productes d'enginyeria per al consum.

El premi ‘Empresa exemple de transferència de drets de propietat intel·lectual i industrial’ va ser per a Laser Food, la tecnologia de la qual permet el marcat indeleble directament sobre productes agroalimentaris frescos, substituint les pràctiques tradicionals d'etiquetatge, tot augmentant l'eficiència en el consum d'energia. La companyia manté amb la Universitat la cotitularitat d'una patent, així com la llicència d'ús i explotació d'aquesta mateixa i d’una altra patent més.

041_PREMIO LASER FOOD


Rafael Ibáñez, soci fundador de Laser Food, recull el premi de mans de la vicerrectora d'Innovació i Transferència, Mª Dolores Real, i el Director d'Institucions Territorial de València y Múrcia del Banc Santander, José Miguel Lorente


La tecnològica especialitzada en informàtica biomèdica Kanteron Systems va guanyar el premi ‘Internacionalització’. L'empresa compta amb seus als Estats Units i Regne Unit i les seues solucions han sigut instal·lades en 15 països. Li va seguir el lliurament del Premi 'Creixement i Consolidació', del qual va ser mereixedora IMEGEN tenint en compte l'excel·lent evolució en aquests 10 anys del seu benefici operacional, volum de facturació i valor de les accions. A això se suma el notori increment del personal, passant en 10 anys de 2 a 74 professionals, de les quals el 25% són egressades de la Universitat de València. Hui IMEGEN forma part del grup líder espanyol en diagnòstic genètic, un mercat amb un paper clau en el desenvolupament de la medicina preventiva, personalitzada i de precisió.

052_PREMIO ANGELA


Ángela Pérez, CEO d'IMEGEN, recull el premi de mans de l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i el Director d'Institucions Territorial de València y Múrcia del Banc Santander, José Miguel Lorente


En la categoria ‘En Expansió’, per a empreses de fins a cinc anys d'activitat, van ser premiades Doitplenoptic, impulsada per membres del Departament d'Òptica de la Universitat de València, que va guanyar el premi a ‘Spin-off emergent’; i la startup Smart Induction Converter Technologies, fundada per professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria.
El reconeixement ‘Startup consolidada’ va recaure en l'equip de Darwin Bioprospecting Excellence, format per investigadors vinculats a la Universitat que col·laboran en diversos projectes d'I+D amb l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (UV-CSIC) i amb l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC). I Eolab Spain, primera spin-off de la Universitat de València, nascuda en el si del departament de Física de la Terra, va ser reconeguda com ‘Spin-off consolidada’. En concret, els seus serveis deriven de les dades extretes dels satèl·lits Sentinels de Copernicus de la Unió Europea i l'Agència Espacial Europea, i són clau per a la presa de decisions el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic.

061_PREMIO DOITPLENOPTIC


César Gil, Director de Desenvolupament de Negoci de Doitplenoptic, i Pilar Ezpeleta, Directora General d'Universitats

José Luis García i María Albiach, trajectòries emprenedores i directives

Els dos premis destinats a subratllar carreres emprenedores i directives foren per a José Luis García, Director Ejecutivo de Epidisease, y María Albiach, CEO de ValGenetics. José Luis García ganó en 2014 el Certamen Nacional de Jóvenes Emprendedores del Instituto Nacional de Juventud. El galardón, valorado en 25.000 euros, se destinó a la constitución de EpiDisease, una empresa de I+D que desarrolla productos para el diagnóstico de enfermedades humanas utilizando biomarcadores epigenéticos. Es el caso de la escoliosis idiopática, para cuyo diagnóstico la empresa comercializa un método a partir de una patente desarrollada por el propio José Luis García y que cuenta con el apoyo económico de la Fundación Botín.  Paralelamente a su experiencia investigadora, ha recibido formación empresarial de entidades como el Instituto Tecnológico de Massachusets y el CDTI para acelerar la salida al mercado de esta empresa de tecnología médica. Cuenta, además, con otra patente sobre diagnóstico de la sepsis, que se encuentra actualmente en proceso de comercialización.

063_PREMIO JOSE LUIS GARCIA


José Luis García, CEO d'EpiDisease, Premi 'A la trajectòria emprenedora i directiva' en la categoria 'En Expansió'


Albiach, doctora en Ciencias Químicas, cuenta con más de 28 años de experiencia en los campos de la Bacteriología y la Virología molecular. Su extensa formación como patóloga de plantas se desarrolló en el Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (IVIA) y el Citrus Research and Education Center de la Universidad de Florida, en Estados Unidos. En 2013 impulsó una empresa de saneamiento vegetal y hoy, en el mismo campo, lidera la empresa ValGenetics, que emplea a diez profesionales de alta cualificación.

066_MARIA ALBIACH


María Albiach, CEO de ValGenetics, Premi 'A la trajectòria emprenedora i directiva' en la categoria 'Trajectòria y Col·laboració amb la Universitat de València'


A més dels premis, el comité avaluador, format per representants de la Universitat de València, la Fundació Parc Científic Universitat de València i Banc Santander, va resoldre entregar accèssits a 7 empreses les trajectòries de les quals són també exemple d'una aposta ferma per la recerca i el desenvolupament. Van ser Brainsight AI, Culturalink, Content Software, Dawako Medtech, DrawfolioQ'omer Bioactive Ingredients i Würth Electronik.

072_PREMIOS ACCESIT

D'esquerra a dreta, representants de les empreses Brainsight AI, Q'omer, Würth Elektronik, Drawfolio, Content Software, Dawako i Culturalink