La plataforma d'anàlisi epigenètica de Laboratoris Necenti determina la simptomatologia que desenvoluparà una persona en cas de patir COVID-19

05/02/2021

La tecnologia d'aquesta empresa permet la detecció precoç de malalties i la identificació de com aquestes afectaren cada individu

“Quan una persona va al metge perquè té símptomes, perquè té una malaltia, és tard per a prendre mesures preventives” adverteix Sergio Caja, CEO i Director Científic de Laboratoris Necenti. Aquesta empresa de biomedicina, guanyadora d'un laboratori en el Parc Científic de la Universitat de València a través del programa VLC/StartUp, ha generat una plataforma d'anàlisi epigenètica que permet predir el desenvolupament de malalties amb una mitjana de 10 anys d'antelació. En aquest moment la seua aplicació està configurada per a la identificació de la celiaquia (Celiac10) i la COVID-19 (NECENTI-COV19).

Amb una fiabilitat de quasi el 97%, la realització de la prova consta de dues fases. En primer lloc, es duu a terme un qüestionari sobre la persona. I, a continuació, es procedeix a una anàlisi de sang en el qual mesuren sis paràmetres a nivell molecular. Tota aquesta informació és processada a través de la tecnologia desenvolupada per Laboratoris Necenti, la qual determinarà en quin punt es troba aquesta persona en una progressió entre l'absència de la malaltia i la seua simptomatologia més greu.

“Perquè una malaltia es produïsca es necessiten dos components: el genètic i l'epigenètic. La genètica és la predisposició que jo herete dels meus pares cap a unes malalties i no unes altres, i pes un 20% més o menys en l'equació. L'epigenètica és com la meua manera de vida i el que m'envolta condicionarà i influirà en els meus gens perquè es desenvolupen unes malalties o altres. L'epigenètica determina, en un 80% més o menys, el desenvolupament de la malaltia”, explica Caja.

neenti imagen pcSimulació de la plataforma desenvolupada per Laboratoris Necenti per a l'anàlisi epigenètica. Font: PCUV

Establir prioritats
Amb aquesta prova Laboratoris Necenti pretén “donar la volta” a com fins ara s'està treballant contra el nou coronavirus. “No es tracta d'entendre al virus, sinó d'estudiar a la persona a nivell molecular per a saber com l'afectaria i des d'ací poder previndre la seua infecció, adaptant o canviant la seua forma de vida”, indica Caja. Per exemple, l'aplicació d'aquesta mena de proves en la població permetria poder discernir qui són més vulnerables davant el virus i amb això, els grups de risc que haurien de rebre la vacuna amb caràcter prioritari. A més, ajudaria a determinar, per exemple, quins treballadors haurien de teletreballar en tindre un major risc de patir la malaltia de manera greu.

Segons indica aquesta empresa, una dels avantatges de la seua plataforma és que la seua efectivitat no depén de les diverses mutacions que el SARS-CoV-2 desenvolupe al llarg del temps.

El futur d'aquesta tecnologia passa pel disseny d'un kit diagnòstic que puga ser emprat en les consultes mèdiques i que facilite el seu ús de manera habitual, no sols en la prevenció de la COVID-19, sinó d'altres malalties.

L'esforç realitzat en l'adaptació d'aquesta plataforma per a l'anàlisi epigenètica de possibles malalts de COVID-19 -de març a octubre de 2020- ha suposat a Laboratoris Necenti el premi a la ‘Millor Startup’ en l'edició 2020 dels premis Paterna Ciutat d'empreses.

 

Detecció i prevenció de la celiaquia
Abans de l'aparició de la COVID-19, Laboratoris Necenti portava anys investigant l'ús de l'epigenètica per a la prevenció de la celiaquia a través del desenvolupament d'aquesta plataforma.

Així és com va nàixer Celiac10, que pretén detectar la celiaquia en menors de 6 mesos; això és, abans que mengen les seues primeres farinetes, prevenint anys -i a vegades, dècades- de malaltia asimptomàtica que donen lloc al desenvolupament d'altres malalties, com per exemple les cardiovasculars o els problemes renals. Aquesta detecció precoç possibilitaria a pares i pediatres el plantejament d'un seguiment personalitzat i una dieta sense gluten.

Sergio Caja assegura que l'objectiu últim de Laboratoris Necenti és que “la medicina de precisió s'acabe instal·lant en les consultes d'atenció primària, la qual cosa permetrà l'apoderament del pacient, a l'ésser la persona la que, sobre la base de criteris objectius, pot prendre decisions respecte de la seua salut”.