L'Ajuntament de València premia el projecte d'innovació urbana de NESSYS IT per a agilitzar l'atenció a persones amb mobilitat reduïda

11/12/2019

L'empresa instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València obté el segon dels Premis Innovació Social i Urbana Ciutat de València 2019, reconeixement que recollirà hui en Les Naus

 

Posem un exemple per a entendre fàcilment el protocol de mobilitat reduïda per a Smart Cities, el projecte de NESSYS IT que serà implantat a València al llarg de 2020 després de guanyar el segon dels Premis Innovació Social i Urbana Ciutat de València. Determinats elements d'accessibilitat en centres públics, com rampes o portes automàtiques, poden estar desactivats fins que la persona amb problemes motrius reclama en entrar condicions especials d'accés. En aquest context, aquesta empresa proposa un protocol que informa el centre de la presència d'aquest usuari perquè s'accionen els elements mecànics i electrònics que faciliten l'accessibilitat. Com? A través d'un xip que porta la persona i el lliurament de la qual ha de gestionar-se a través de l'ajuntament.

Una altra de les situacions en les quals proposa l'empresa l'ús d'aquest protocol és en passos de vianants regulats per semàfors. "Si bé ampliar per defecte la franja de temps del semàfor no és viable, sí que podria augmentar-se en aquelles ocasions que una persona amb mobilitat reduïda el necessite. En aquest cas, el semàfor detectaria el xip de l'usuari en qüestió i allargaria automàticament el cicle de temps per a l'encreuament de vianants", explica Francisco Colomer, director de NESSYS IT i gestor de projectes TIC.

Per a Colomer, "els ens públics han de garantir que totes les solucions proposades pels proveïdors per a la ciutat intel·ligent contemplen a aquest col·lectiu des del propi disseny de la solució i no posteriorment, una vegada entregat el servei amb la corresponent despesa ja imputada als comptes públics".

En concret, explica que "la solució proposada cobreix una manera de treballar que pot aplicar-se a qualsevol recurs urbà dissenyat per a la ciutat intel·ligent, ja que, mitjançant l'ús de tecnologies obertes, es pretén desenvolupar un protocol que s'encarregue de coordinar una entrada de dades, ja siga una targeta RFID, NFC, End-Node (IoT), entre altres coses, que emet únicament l'ID de l'usuari, el qual és validat mitjançant un servei d'identitat contra una base de dades que aportarà meta-data del grau de discapacitat, perquè el proveïdor del servei responguen amb una sèrie de mecanismes interns que s'adapten a l'usuari".

Les dades rebudes es processaran i entregaran de forma estandarditzada al dispositiu urbà que estiga connectat a l'API, llançant les operacions pertinents en funció de les dades rebudes. El següent esquema de l'arquitectura mostra l'esborrany que ha presentat NESSYS IT, "el qual serà agnòstic a la tecnologia utilitzada per cada fabricant sempre que aquesta tecnologia siga capaç de subscriure's al *API i rebre esdeveniments des d'una cua de subscripció".

Screenshot_2019-12-05 Estudio TIC ® - Proyecto finalista Innovació Social i Urbana 2019, Ajuntament de València

Esquema de l'arquitectura proposada per NESSYS IT. Font: NESSYS IT

 

Per a l'empresa valenciana, "aquesta iniciativa possibilita desenvolupar una via de negoci basada en la millora, distribució i instal·lació dels dispositius urbans adaptats a col·lectius minoritaris i proporciona una eina perquè l'Administració Pública puga exigir que els proveïdors de Smart City contemplen a col·lectius amb mobilitat reduïda en proposar solucions en les seues licitacions".

El projecte, que començarà a posar-se en marxa en 2020, "pot constituir un primer impuls en l'adquisició de noves competències en coneixements emergents relacionats amb la fabricació, l'electrònica o la interpretació de dades. Aquests coneixements resulten especialment demandats en l'actualitat, la qual cosa podria constituir un element motivador per a alguns dels participants en cerca activa d'ocupació", sosté Colomer.

Benimaclet IoT Sense Soroll

En 2018 NESSYS IT va quedar finalista en la III edició d'aquests Premis d'Innovació Social i Urbana amb la proposta Benimaclet IoT Sense Soroll. "Lluny d'una solució clau en mà encarregada a una multinacional qualsevol, considerem que els veïns poden crear una xarxa en malla amb sensors, a les seues cases, com a punts de mesurament de dades. El nostre paper fonamental és dotar-los de la tecnologia necessària perquè els seus sensors envien dades a un punt de connexió sense fil (IoT Gateway) que, al seu torn, els transmeta utilitzant la xarxa TTN (The Things Network), i permeta la seua visualització usant tecnologia proporcionada per la UE (Fiware). Dit d'una altra manera, aquestes dades es publiquen sota el concepte de dades obertes, perquè volem garantir que ningú els tergiverse i use com a part interessada", detalla el director de NESSYS IT.

La tecnologia base utilitzada en aquest projecte és LoraWAN i els propis sensors construïts en el barri. Tot el coneixement tècnic s'alliberarà per a poder escalar la solució sense cap mena de restriccions. Després de xarrades informatives amb veïns de Benimaclet, les dades començaran a recopilar-se aquest mes de desembre i podran consultar-se en https://www.sensesoroll.info/