Sis empreses innovadores s'instal·len en el Parc Científic de la UV amb el Programa VLC/STARTUP

09/11/2020

La digitalització de mercats, l'economia circular i la biomedicina engloben les ofertes de serveis de les startups seleccionades

Necenti és una startup de biomedicina que persegueix revolucionar la identificació i el tractament en el camp de la medicina preventiva i personalitzada. Té dos productes ja desenvolupats. El test Celiac10TM detecta la celiaquia en menuts de 6 a 8 mesos d'edat, abans de la incorporació del gluten en la dieta. I Necenti-Cov19 determina amb una sensibilitat del 97% el risc de contagi personalitzat davant la COVID19, així com la gravetat dels símptomes, "i tot això abans que es produïsca el contagi", subratlla Sergio Caja, CEO de l'empresa. La biotecnològica s'instal·larà en un laboratori del Parc Científic al campus Burjassot-Paterna. És una de les sis empreses seleccionades pel programa VLC/STARTUP que convoca la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) per a impulsar el desenvolupament de spin-offs i *tartups basades en el coneixement.

Una altra biotecnològica, la spin-off Arthex Biotech, ocuparà, gràcies a aquest programa, un despatx per a gestionar el seu model de negoci. Consisteix en el desenvolupament d'un fàrmac per al tractament contra la distròfia muscular tipus 1 basat en inhibidors de microARNs. Malgrat ser considerada una malaltia estranya, és la distròfia muscular més comuna en adults. És altament incapacitant i els seus símptomes afecten el sistema nerviós, el cor i el sistema múscul esquelètic. Actualment la DM1 només es tracta a nivell dels seus símptomes, al no existir un tractament eficaç per a la malaltia. "El propòsit d'Arthex Biotech és fer arribar el seu fàrmac fins als assajos clínics de la fase II, per a posteriorment llicenciar-lo a una empresa farmacèutica", indica Beatriz Llamusí, la seua CEO.

Startups que aposten pel medi ambient

En la modalitat de Planter d'Empreses, espais de co-working que disposa el Parc Científic per a projectes empresarials incipients als campus de Burjassot-Paterna i a Tarongers, s'instal·laran quatre empreses. Una d'elles és Yased, el producte de la qual accelera el procés de reciclatge del plàstic poliestiré (PS) d'una forma ràpida, senzilla, de baix cost i amigable amb el medi ambient. "El producte final s'obté de la dissolució és una pasta seca que pot ser reutilitzada per a fabricar nous productes plàstics i amb això aconseguir un reciclatge circular", explica Dulce Macias, CEO de l'empresa.

En el Planter d'Empreses de Tarongers s'instal·laran Jamón, Jamón Vintage, Pulpo Software i FamiliDay. La primera d'elles, Jamón, Jamón Vintage, persegueix la digitalització del negoci de la costura local. "Volem vehicular a la gent jove amb costurers i costureres de barri, els qui no fan ús de les noves tecnologies. Fem una crida a la sostenibilitat del planeta i a l'estalvi de diners, fomentant l'economia circular. Tots sabem el contaminant que és el sector tèxtil, el segon més contaminant del món", subratllen Marina Veintimilla i Celia Gorriz, dos de les responsables de la startup.

Foto Entrega Premios VLCSTARTUP 2020_2_WEB

Celia Gorriz i Marina Veintimilla han recollit el premi VLCSTARTUP de mans de la vicerectora d'Innovació i Transferència, Mª Dolores Real. Font: FPCUV

Digitalització de serveis

L'empresa de base tecnològica Pulpo Software pretén digitalitzar el mercat a través del seu marketplace global orientat a l'intercanvi de tota mena de serveis. Per a això, "hem desenvolupat una plataforma col·laborativa que connecta als usuaris per a bé oferir o contractar els seus talents i habilitats. L'aplicació contempla, de moment, més de 715 possibles treballs", afirmen Andrés Izquierdo i Carles García-Victoria, dos dels seus membres fundadors. I FamliDay ha creat una plataforma que permet la cerca, comparació i reserva d'allotjaments turístics, restaurants o establiments d'oci "dissenyats especialment per a famílies (100% family-friendly)", remarca Santiago García.

Foto Entrega Premios VLCSTARTUP 2020_3_WEB

 Carlos García-Victoria i Andrés Izquierdo expliquen el seu projecte, Pulpo Software. Font: FPCUV

"Pensem que aproximar a aquestes empreses a la Universitat de València és una oportunitat perquè puguen establir-se sinergies amb altres empreses situades en el Parc Científic i amb grups d'investigació que poden ajudar-los en els desenvolupaments que necessiten", ha destacat la vicerectora d'Innovació i Transferència, Mª Dolores Real.

Les empreses beneficiàries del programa d'emprenedoria en la modalitat de Planter d'Empreses gaudiran de la seua plaça en el coworking gratuïtament durant els sis primers mesos, mentre que els 6 mesos següents comptaran amb un descompte del 50%. D'altra banda, a les dues empreses que se'ls ha adjudicat el despatx i el laboratori al campus de Burjassot-Paterna disposaran d'aquests espais de manera gratuïta durant sis mesos i comptaran amb una reducció del 50% en els dotze mesos següents. En totes les modalitats s'inclou mobiliari, connexió a internet, accés a sala de reunions, orientació al desenvolupament empresarial i molts altres dels serveis que ofereix la FPCUV.

Accedeix a la fotogaleria del lliurament de diplomes VLC/STARTUP 2020